Apps voor taal deel 2

Posted by on mrt 20, 2022 in Materiaal | No Comments

Op sommige scholen zullen de komende tijd Oekraïense kinderen komen. Maar hoe kun je deze kinderen dan met apps en digitaal materiaal helpen om het Nederlands zo vlot mogelijk te leren?

In deel 1 gaf ik je al tip voor apps waarbij de rol van de leerkracht cruciaal is. In dit blog ga ik in op apps waar kinderen zelfstandig mee kunnen gaan werken. Om zo de taal uit te breiden.

Taal apps waarmee leerlingen zelfstandig kunnen werken

Met de onderstaande apps is de leerkracht niet constant nodig. Natuurlijk wel om de app uit te leggen aan de kinderen. Maar als ze snappen wat ze moeten doen dan is er prima zelfstandig door kinderen mee te werken.

NPO Zappelin

 

Geniet van filmpjes en spelletjes met bekende kinder-figuren! Zo kun je luisteren naar verhalen. En spelletjes doen met voor veel kinderen bekende figuren. Lees alles over deze app.

Leeftijd 2 – 6 jaar
Prijs: gratis
Download voor iPhone/iPad & Android

 

Juf Jannie – Taal en Woorden 3 Seizoenen

lente vragen

In deze app kies je de plaat van het seizoen waar je woorden in wilt leren. Tik op de afbeeldingen. En het woord wordt je in verschillende stappen uitgelegd.

Je kunt ook je kennis testen. Je hoort dan een omschrijving van een woord. En je moet dan de goede afbeelding aantikken. Lees alles over deze app.

Leeftijd: 4 – 7 jaar
Prijs: € 1,99
Download voor iPad/iPhone & Android
badge_appstore-lrggoogleplay

 

De luister-kleurplaat in Pages

De luisterkleurplaat werkt eigenlijk heel eenvoudig. Je tikt op een audioboodschap. Je hoort dan wat je moet kleuren. De opdrachten kun je als leerkracht zelf inspreken. En daarmee zo moeilijk maken als je zelf wilt.

Deze opdrachten maak je in de gratis app Pages, dit is de tektverwerkersapp voor de iPad, om ze daarna of in Pages of de boeken app te gebruiken. Wil je leren hoe je dit maakt? Kom dan naar de online training!

Juf Jannie Woordenschat de Boerderij!

In deze app kun je verschillende dingen doen. Zo leer je nieuwe woorden in de praatplaten. Maar er zitten ook oefeningen in waar je moet aangeven welke afbeelding er niet bij hoort. Er zitten letteroefeningen in waarbij je de eerste letter moet vinden. Of het hele woord moet na-leggen. En je kunt je eigen praatplaten maken.

En er zit ook een begrijpend luisteren oefeningen in! Je hoort een kort verhaaltje. En jij moet aangeven welke afbeelding erbij past. Kortom een hele complete app.

Prijs: € 3,99
Download voor iPhone/iPad
AppStore

 

Taal en woordenschat – de Zee

In deze app ga je aan de slag met woordenschat en het thema de zee. Er zitten verschillende oefeningen in. Zoals wat hoort er niet bij. Waar zie je…. Raad het plaatje. Je hoort een omschrijving van een woord. En moet het juiste plaatje aantikken. Natuurlijk is er ook weer een oefening waarbij je aan moet tikken welke dieren niet in de zee leven. Je zoekt strandspullen en hoort de uitleg.

En je maakt je eigen praatplaat. En hoort hier uitleg en zinnen bij! Ook weer een hele complete app van Juf Jannie!

Prijs: € 2,99
Download voor iPhone/iPad
AppStore

 

Dikkie Durf 2

foto06

In deze app kies je een plaat. Bovenaan de plaat zie je allemaal voorwerpen staan. Deze moet je zoeken in de plaat. Als je er een vindt dan wordt deze ook uitgesproken. Een mooie manier om de Nederlandse benaming van woorden te leren. Meer lezen over deze app? Ik schreef erover!

Doelgroep: 3 – 6 jaar
Prijs: € 3,49
Download voor iPhone/iPad & Android
badge_appstore-lrggoogleplay

 

Communicatie

Bij het spel communicatie zitten prachtige platen. Normaliter speel je dit spel met z’n tweeën. Als je de iPad toevoegt kunnen kinderen dit zelfstandig spelen. Ze luisteren naar een audioboodschap. Pakken de insteekpin en plaatsen deze bij het voorwerp waar je deze wilt plaatsen. Je kunt de opdrachten zo inspreken dat ze passen bij de doelgroep.

En ben je klaar? Dan controleer je door de plaat om te draaien of je het goed hebt gedaan!

Dit soort opdrachten maak ik in de gratis app Pages. Wil je leren hoe je dit maakt? Kom dan naar de online training!

Kinderen Nederlands leren

Veel Nederlandse woorden zijn onderverdeeld in verschillende thema’s. En met die thema’s ga je spelletjes doen! Zo leer je spelenderwijs verschillende woorden. Je kunt als leerkracht zien hoe de kinderen scoren op de verschillende onderdelen. Zo kun je daar in de les weer op inspelen.

Doelgroep: 3 – 6 jaar
Prijs: € gratis (in app aankopen)
Download voor iPhone/iPad & Android
badge_appstore-lrggoogleplay

 

 

Het Muizenhuis

Beleef avonturen in het muizenhuis met Sam en Julia! Luister naar verhalen van Sam en Julia. En speel ondertussen spelletjes met ze. Lees alles over de inhoud van deze app.

Doelgroep: 3 tot 99 jaar.
Prijs: € 3,49
Download voor iPhone/iPad
badge_appstore-lrg

Rolf Connect Storytelling

Maak je eigen praatplaat met Rolf Connect Storytelling! Doormiddel van blokjes bouw je een eigen praatplaat op. Praat samen over wat je op de plaat zet. Zeggen de figuren op de plaat ook nog wat? Schrijf het er dan bij! Kinderen zouden ook zelfstandig met Rolf Connect Storytelling een praatplaat kunnen maken. Echter als je als leerkracht samen de praatplaat gaat maken merk ik dat er veel meer gesproken wordt. Het materiaal kan dus in een klein groepje gebruikt worden en met de leerkracht samen. Maar kinderen kunnen er ook zelfstandig met het materiaal aan de slag!

Dit is slechts een van de mogelijkheden van Rolf Connect Storytelling. Want er kan nog veel meer! Lees er meer over.

Leeftijd: 3 – 10 jaar
Koop Rolf Connect Storytelling
Download de app Rolf Connect Storytelling

 

Digitale Prentenboeken

Er zijn ook diverse digitale prentenboeken te vinden voor jonge kinderen. Daar schreef ik eerder al een blog over. Ik schreef er zelfs 2 blogs over!

De website prentenboeken in alle talen wil ik expliciet noemen. Op deze website staan in gesproken prentenboeken. Je kunt dan luisteren naar een prentenboeken in jouw taal. En het fysieke (Nederlandse) prentenboek erbij houden! Een fantastisch idee! Er staan veel verschillende talen per prentenboek. Er zijn nu zelfs al 2 prentenboeken in het Oekraïens. Lees er alles over.

 

 

Leave a Reply