TJ’s Tangram – Maak tangramfiguren met de iPad!

Posted by on mei 6, 2019 in Materiaal | No Comments
TJ’s Tangram – Maak tangramfiguren met de iPad!

Tangram spelen is super leuk en leerzaam!

Prijs: 3 – 99 jaar
Prijs: app is gratis
Download voor iPad

 

Koop TJ’s Tangram 

Mijn Mening

Wauw wat een gave set zeg! Deze set is echt meer dan alleen maar tangramfiguren maken! Je kunt zo veel dingen instellen voor kleuters om echt op niveau te werken. Je zult kleuters hebben die er baad bij hebben dat ze precies zien welk stukje ze waar moeten leggen. Maar je zult ook kleuters hebben die uitdaging nodig hebben en die het niet meer nodig hebben dat ze precies zien waar elk stuk moet liggen.

Een ander mooi onderdeel aan TJ’s tangram vind ik dat je echt in een verhaal zit. Je ziet een stukje van een verhaal. Dan komt er een probleem. En dat probleem kun je oplossen door te kiezen welk tangram figuur je wilt gaan maken. Zo weet TJ niet waar hij heen moet. Met de tangramstukken maak je in de uitdaging dan een pijl. En het verhaal gaat weer verder. Past helemaal bij kleuters. En tijdens het spel kun je ook nog switchen van niveau.

De opbouw in de app vind ik ook echt heel prettig. De opbouw is echt van makkelijk naar moeilijker. Dat merk je heel erg in de opdrachten en dat vind ik prettig voor kleuters.

Je kunt geen leerlingaccounts aanmaken, zodat je de voortgang per kleuter kunt zien. Maar dat vind ik niet perse nodig. Want wat ga je allemaal doen met de data.

Het aantal levels in dit spel is ook echt enorm. Je kunt ruim 53 levels, niveaus doen. En er zitten 780 puzzels in die in 8 categorieën zijn verdeeld. Deze app is zeker te doen tot eind groep 4.

Het doen van de challenges vinden de kleuters ook echt super leuk. Hier komen inzicht en tactisch handelen echt tot uiting. Echter houd er wel rekening mee dat ze hiervoor heel goed moeten begrijpen hoe ze de puzzels moeten maken. En dat er ook snelheid bij komt kijken.

Wat mij betreft een echte aanrader om in te zetten bij de kleuters!

De Set

Als je de doos open doet zit er het volgende in:

  • Houder voor de iPad
  • Spiegeltje om op de iPad te plaatsen
  • Doosje met tangramstukken: de tangramstukken zijn van flexibel plastic gemaakt

Wanneer je de app start kom je binnen in TJ’s wereld!

Je kunt dan ook instellen hoe moeilijk je wilt dat de opdrachten zijn:

  • Easy: zichtbaar waar alle stukken moeten komen
  • Normal: keuze tussen opdrachten zichtbaar of niet zichtbaar welke stukken je nodig hebt
  • Difficult: niet zichtbaar welke stukken je moet gebruiken

Wanneer je start met een level zie je altijd eerst een stukje van een verhaal! Daarna krijg je een uitdaging te zien die jij mag gaan maken met de tangram stukken. Dit ziet er dan zo uit:

Je moet de tangramstukken voor de iPad leggen. De camera ziet ze dan door middel van het spiegeltje. Wanneer er een stukje op de goede plaats ligt kleurt deze ook.

Het leuk is, dat als je de uitdaging gemaakt hebt deze ook nog terug komt in het vervolg van het verhaal! Elk level is weer een nieuw stukje van het verhaal. Als je de uitdaging gehaald hebt komt er een vlaggetje bij het level te staan. Wanneer je in het startscherm bent, waar je de levels kunt kiezen, daar kun je ook tussen door switchen in moeilijkheid. Soms kun je een level dan wel 2 keer doen!

Mocht je een tangram voorbeeld nou erg moeilijk vinden. Dan kun je ook altijd om hulp vragen door middel van het loepje. Je krijgt dan een tip waar een stuk moet liggen. Maar let op! Dit kun je niet te vaak doen. Want anders zijn je tip’s op!

Ook krijg je stickers voor in je scrapbook. Je kunt dan ook zien hoe ver je bent:

Nog een extra spel!

Wanneer je even onderweg bent in het spel, kun je ook gebruik maken van de challenges! Je ziet een tangramfiguur. Dit moet nagemaakt worden, echter…. De tijd tikt door! En die gaat steeds sneller naarmate je verder komt in het spel. Wanneer je een level niet gehaald hebt mag je het opnieuw blijven proberen om zo verder te komen in de challenges. De challenges zelf worden ook steeds een beetje moeilijker.

Tip’s voor in de Klas

Tangram is een ontzettend leuk spel om met kinderen te spelen. Daarom raad ik ook absoluut aan om het echte tangramspel erbij te pakken. In mijn klas hebben we ook een echt tangram spel om te spelen. Hiermee kun je met kleuters ook verschillende leuke dingen doen. Denk aan:

Je kunt kinderen ook zelf een tangram laten maken. Hierna kunnen ze er een foto van maken. En vervolgens laat je een ander kind precies deze foto namaken. Kinderen maken op deze manier hun eigen voorbeelden!

Wat leer je van TJ’s Tangram?

Als ik naar de kerndoelen kijk dan leer je van deze app het volgende:

Kerndoel 32
De leerlingen leren eenvoudige meetkundige problemen op te lossen.

Als je buiten de kerndoelen gaat kijken leer je ook van deze app om je te focussen/concentreren op een activiteit. Want om een tangram tot een goed einde te brengen moet je je behoorlijk kunnen focussen!

Leave a Reply