Vertel verhalen met Rolf Connect Storytelling

Posted by on okt 10, 2021 in Materiaal | No Comments
Vertel verhalen met Rolf Connect Storytelling

 

Vertel verhalen met Rolf Connect Storytelling!

Leeftijd: 3 – 10 jaar
Koop Rolf Connect Storytelling
Download de app Rolf Connect Storytelling

 

Mijn Mening

Ik ben echt enthousiast over Rolf Connect Storytelling!! Ik merk het enthousiasme ook bij de kinderen wanneer zij het gebruiken.

Om met Rolf Connect Storytelling te gaan werken heb je de hub nodig, de blokjes waarmee je de items aan je babbelplaat, boek of film toevoegt en een iPad omdat daar de app van Rolf Connect Storytelling op draait. De blokjes zijn dus eigenlijk de bouwstenen voor je babbelplaat, boek of film!

De babbelplaat maken lukt eigenlijk redelijk zelfstandig. Van tevoren geef ik een korte instructie, waarna het eigenlijk vrijwel meteen lukt om er mee te gaan werken. Het maken van zo’n plaat werkt eigenlijk vrij eenvoudig. Je ziet ook dat er echt wordt gesproken over wat er steeds voor items geplaatst moeten worden op de plaat. Het is echter wel van belang dat het duidelijk is wat er van de kinderen verwacht wordt. Anders merk ik dat ze een eigen plan trekken.

Het maken van de film is echt heel erg gaaf!! Ik heb gemerkt dat je dit moet begeleiden. Het afmaken van een film is, wanneer je het begeleidt, echt heel goed te doen in de kleine kring. Kinderen vinden het leuk om het vervolg op een verhaal te gaan maken. Je werkt in de film ook met audio, dat het eenvoudiger maakt voor kinderen om ermee te werken. Dat ze het daarna in de bioscoop kunnen bekijken is echt gaaf. En wat nog leuker is… als je de iPad met het bord verbindt dan heb je nog iets meer een bioscoop!

En dan is er ook nog het boek. Wat cool is dit! Ook hier kun je zelf een verhaal afmaken. Dit past helemaal bij jonge kinderen, je zult dit wel echt samen moeten doen. Want in een boek zit tekst, maar dit hoeft geen belemmering te zijn. Ik merk wel dat ze super trots zijn dat ze zelf een boek hebben gemaakt. Het maken van een boek past ook heel goed bij kinderen in groep 3 die net leren lezen! Zij kunnen hiermee echt zelfstandig aan de slag.

Al met al vind ik Rolf Connect Storytelling echt een aanvulling voor in de klas! Kinderen zijn enthousiast en er kan zowel zelfstandig als in een kleine kring mee gewerkt worden. Super!

Wat is Rolf Connect Storytelling?

In de doos van Rolf Connect Storytelling zitten de volgende items:

 • 4 witte blokjes
 • 4 blauw blokjes
 • 2 oranje blokjes
 • 8 groene blokjes
 • 1 wit leeg blokje
 • 1 zakje hierin kun je de blokjes doen
 • handleiding

Verder heb ik de app Rolf Connect Storytelling nodig en een hub. De blokjes heb je nodig omdat je met de blokjes achtergronden kiest, maar ook de mensen, dieren en items voor in je boek, babbelplaat of film.

Wanneer ik vervolgens de app van Rolf Connect Storytelling op mijn iPad heb gezet en ‘m start word ik welkom geheten door Lotje. Ze verteld mij dat we met dit spel verhalen gaan vertellen! Ik kan vervolgens kiezen uit de volgende onderdelen:

 • Babbelplaat
 • Film
 • Boek

Deze drie onderdelen zal ik uitleggen!

Babbelplaat

Als ik voor babbelplaat kies heb ik natuurlijk weer verschillende mogelijkheden. Ik kan:

 • Een babbelplaat maken
 • Kijken naar een babbelplaat die ik eerder heb gemaakt
 • In de studio kijken naar alle achtergronden van de babbelplaat

Ik ga je er meer over vertellen!

Babbelplaat maken

Je gaat een babbelplaat maken. Een babbelplaat is eigenlijk een praatplaat die je zelf hebt gemaakt. Het heet babbelplaat omdat je er samen over kunt babbelen. Allereerst mag je een oranje blokje op de hub leggen. Daarmee kies je of het verhaal over dieren of mensen moet gaan. Vervolgens kies je een achtergrond van waaruit je de babbelplaat kunt gaan opbouwen. Dit doe je door een blauw blokje op de hub te leggen. Nu ben je klaar om met je babbelplaat aan de slag te gaan! Je kunt nu voorwerpen en andere mensen/dieren aan de babbelplaat toevoegen. Ook kun je er teksten aan toevoegen zodat je babbelplaat echt een verhaal krijgt. En natuurlijk kun je er samen over babbelen!

De mensen, dieren en teksten voeg je toe door de verschillende blokjes op de hub te leggen.

Babbelplaat bekijken

Het kan zijn dat je al eerder babbelplaten hebt gemaakt. Deze kun je bekijken. En er nog een keer over babbelen!

Kijk in de studio

In de studio zie je de verschillende blokjes. Je kunt erop tikken om te kijken welke figuren er achter alle blokjes zitten. Ook kun je er zelf tekenen.

Door links naar het kwastje te gaan kun je eigen afbeeldingen tekenen die je dan weer in verhalen kunt gebruiken!

Film

Ook bij film kun je weer uit drie dingen kiezen!

 • Film maken
 • Bioscoop: hier kun je de films die je al gemaakt hebt bekijken
 • Studio: Hier kun je de achtergronden en personen die je in de film kunt gebruiken ontdekken

Film maken

Wanneer ik kies voor een film maken kan ik kiezen voor het afmaken van een film. Ik krijg dan een stuk van een film en mag zelf het vervolg afmaken. Ook kan ik een nieuwe eigen film maken. Of een film afmaken waaraan ik al eerder ben begonnen.

Als ik een film ga afmaken kan ik uit drie verschillende films kiezen. Als ik een film gekozen heb krijg ik een stukje van de film te zien. Maar op een gegeven moment eindigt de film! Met de opname knop mag ik de film afmaken. Ik kan zelf nog personen, dieren en voorwerpen toevoegen via de blokjes. Ook kan ik de gezichtsuitdrukkingen aanpassen van de figuren, dit doe ik met behulp van een wit blokje.  Daarna druk ik op de opnameknop om mijn film op te nemen. Een film bestaat uit 3 scènes. Daarna kan ik ‘m in de bioscoop bekijken!

Als je een eigen film maakt kun je natuurlijk voor veel meer scènes kiezen.

Bioscoop

In de bioscoop kan ik de verhalen die ik gemaakt heb bekijken!

De studio

 

In de studio zie je de verschillende blokjes. Je kunt erop tikken om te kijken welke figuren er achter alle blokjes zitten. Ook kun je er zelf tekenen, zo kun je ook met je eigen achtergronden, items of figuren werken!

Boek

Maak zelf een boek of bekijk een boek wat eerder gemaakt is in de boekenkast. In de studio kun je de achtergronden, personen, dieren en voorwerpen ontdekken voor in jouw boek.

Boek maken

Je kunt hier een eigen boek gaan maken! Je kunt er voor kiezen om een boek af te maken, een heel nieuw boek te kiezen of een eerder gemaakt boek aan te passen.

Een verhaal heeft een begin, midden en eind. Je kunt bij het afmaken van een boek door de bladzijden bladeren. Je krijgt dan het verhaal te zien. Op een gegeven moment stopt het verhaal en moet je zelf aan de slag! Ik kan zelf nog personen, dieren en voorwerpen toevoegen via de blokjes. Ook kan ik de gezichtsuitdrukkingen aanpassen van de figuren, dit doe ik met behulp van een wit blokje. Ik kan zelf kiezen hoeveel pagina’s ik extra aan mijn boek wil toevoegen. Ben je klaar? Dan kun je het boek in de boekenkast bekijken.

Boekenkast

In de boekenkast kan ik mijn eigen gemaakte boeken bekijken! Ik kan bladeren door de pagina’s en zo het verhaal opnieuw beleven.

Studio

In de studio zie je de verschillende blokjes. Je kunt erop tikken om te kijken welke figuren er achter alle blokjes zitten. Ook kun je er zelf tekenen., zo kun je ook met je eigen achtergronden, items of figuren werken!

 

Tip’s voor in de Klas?

Rolf Connect kan echt goed in de klas worden gebruikt!

Met de babbelplaat kunnen kinderen al vlot zelfstandig aan de slag. Om zo een eigen plaat samen te stellen. Het maken van een boek of film kost echter wat meer begeleiding. Dit moet je in een kleine kring met kinderen samen doen. Zeker ook omdat verhalen een begin, midden en einde hebben. Dit helemaal zelfstandig door kleuters laten doen lukt ze vaak nog niet. Maar wanneer je dit samen in de kleine kring doet ben je samen echt bezig met taal!

Welke ontwikkeling stimuleer je met Rolf Connect Storytelling?

Wanneer je naar de doelen kijkt voor jonge kinderen stimuleer je met Rolf Connect Storytelling het volgende:

Mondelinge taalvaardigheid en begrijpend luisteren

 • Inzetten van luisterstrategieën
 • Vertellen en structureren aan de hand van gekozen opties: context, personen, kleding, emoties

Ontluikende geletterdheid

 • Onderscheiden van de hoofd-componenten van een verhaal (wie, wat, waar, wanneer)

Verhaalbegrip

 • Verbinding leggen tussen onderwerp, gebeurtenissen en personen in een verhaal
 • Verhaalbegrip: aanvullen van een verhaal
 • Bepalen van de chronologische volgorde in een verhaal: begin, midden, eind
 • Inzetten van verschillende emoties bij personen in een verhaal

Aanvankelijk schrijven

 • Verkennen en ervaring opdoen met het (digitaal) schrijven van woorden en zinnen

Digitale geletterdheid

 • ICT basisvaardigheden: infrastructuur technologie, standaardtoepassingen, creëren en publiceren van media
 • Informatievaardigheden
 • Computational thinking: gegevens visualiseren, probleemdecompositie

 

Leave a Reply