Oefen met woordenschat per seizoen

Maandag 28 januari geven we 15x een promocode weg voor deze app! Waarom wil jij ‘m winnen?

Leeftijd: 4 – 7 jaar
Prijs: € 2,99
Download voor iPad/iPhone & Android
badge_appstore-lrggoogleplay

 

Mijn Mening

Juf Jannie – Seizoenen – Woordjes leren is een erg goede app ter bevordering van de woordenschat. Woorden worden in stapjes uitgelegd. Elke keer als je weer klikt volgt er een nieuw stukje informatie over het woord. Het woordbeeld wordt dus steeds een beetje meer opgebouwd.
De vragen die gesteld worden zijn ook zeer divers. Sommige vragen die vragen juist inzicht en andere zijn redelijk gemakkelijk te beantwoorden.
Verder worden er in deze app lidwoorden gebruikt. Er wordt niet alleen maar gezegd
“spin”. Maar echt “de spin”. Hierdoor leren kinderen ook de lidwoorden die bij woorden horen.
Doordat de app een plaat per seizoen heeft kan ik bij elk seizoen deze app gebruiken!

De App

lente vragen

Woordenschat is een enorm belangrijk thema binnen het kleuteronderwijs. Want hoe meer woorden je snapt hoe beter de wereld om je heen te begrijpen is. Woorden leren gaat natuurlijk niet vanzelf. Het is voor kinderen belangrijk dat ze een woord leren aan de hand van een beeld bij een woord en een uitleg van het woord. Dus ging ik opzoek naar een app die aan die wensen kon voldoen. En die vond ik!

Het startscherm is verdeeld in vier vlakjes die samen een boom vormen die geven allen een seizoen weer namelijk; de lente, de zomer, de herfst en de winter. Als je nog geen keuze hebt gemaakt klinkt er een vriendelijk muziekje.
Ook is er ene optie om het geluid uit te zetten door op het luidsprekertje te klikken. Als je op de i drukt kom je in een informatiescherm waar je de andere apps van Juf Jannie kunt zien. En haar sociale media gegevens.

Wanneer je voor een seizoen kiest kom je in een volgend scherm terecht.  Nu kan ik kiezen wat ik wil gaan doen. Klik ik op de vinger dan kan ik op de plaatjes klikken en krijg ik een uitleg over het plaatje. Klik ik op het vraagteken dan worden mij juist vragen gesteld. En klik ik op de deur dan verlaat ik de lente en ga ik terug naar het startscherm om een nieuwe keuze te maken.

Wanneer je kiest voor het handje dan krijg je uitleg over de woordjes. Als ik op een plaatje klik krijg ik eerst te horen wat het is. Bijvoorbeeld het lammetje. Er volgt een animatie. Klik ik nog een keer dan hoor ik dat het lammetje een babyschaap is. Als ik nog een keer klik dan hoor ik dat het lammetje pas geboren is. Vervolgens klik ik nog een keer dan hoor ik dan lammetjes in de lente geboren worden. Klik ik dan nog een keer dan hoor ik dat het lammetje bedekt is met wol. Elke dat ik klik is een korte animatie van het lammetje te zien. Je kan dus meerdere keren op een plaatje klikken en elke keer hoor je weer iets nieuws. Als ik wil stoppen met de plaat dan druk ik op het kruisje.

Vragen over de platen

Je hebt ook een onderdeel binnen elke plaat waar je bij je vragen krijgt. Bijvoorbeeld: ‘waar is het nest?’. Ik moet dan op het nest klikken. Doe ik het goed dan krijg ik meteen een compliment. Doe ik het niet goed dan hoor ik alleen jammer en krijg ik een volgende vraag. De vragen die gesteld worden komen rechtstreeks uit de plaat waarop je kan klikken. Erg goed want zo oefen je meteen wat je gehoord hebt. Het is ook belangrijk dat als je met de app aan het werk bent dat je goed kijkt naar wat je allemaal ziet op de app. Soms worden er ook vragen gesteld in de trant van: ‘welk dier heeft een snavel?’. Je moet dan eerst goed kijken naar de dieren en dan bepalen welk dier een snavel heeft.

Het leuke is dat als ik een vraag beantwoord door op het juiste antwoord te klikken er ook meteen een animatie van het antwoord komt. Hierdoor blijf ik in ieder geval geboeid om te blijven kijken.
Ook zit er in deze plaat een herhaalknop. Als ik hier op klik dan wordt de vraag die mij zo net is gesteld nog een keer herhaald.

Wanneer je een aantal keer een vraag goed hebt beantwoord dan komt er een vrolijke animatie van Juf Jannie met ballonnen!

Tip’s voor in de Klas

seizoen scherm

Wat ik in de eerste instantie met de app doe is dat ik de kinderen in tweetallen met de plaat laat werken. Het liefste zit ik er de eerste paar minuten ook naast zodat ik kan zien hoe de kinderen klikken. Ik wil namelijk in de eerste instantie dat de kinderen de woorden die uitgelegd worden goed beluisteren.

Daarna kunnen kinderen via de app ook vragen gesteld krijgen, dit laat ik ze ook vaak in tweetallen doen. Ik merk dan dat er een echt gesprek mogelijk wordt tussen kinderen.

Een volgende activiteit is hier een vervolg op. Deze activiteit doe je met een klein groepje. Ik heb diverse plaatjes van afbeeldingen uit de app. Ik kies een plaatje en beschrijft dit plaatje voor de leerlingen. De exacte naam van de afbeelding mag je niet noemen! Weet een kind het juiste antwoord dan kan het kind dit noemen en krijgt dit kind het kaartje. Als alle afbeeldingen geweest zijn kun je kijken wie de meeste kaartjes heeft. Omdat kinderen soms passief meer woorden weten dan actief kun je de plaat waar je het over hebt erbij leggen. Dat maakt het voor kinderen makkelijker.

Om het eenvoudig te houden begin ik met één seizoen te gelijk. De moeilijkheid kun je opvoeren door meerdere seizoenen door elkaar te doen. Je moet dan ook nog het seizoen erbij noemen!Om het een stapje moeilijker te maken kun je kinderen elkaar de omschrijving laten geven. Dus een kind pakt een kaartje. En geeft de omschrijving aan een groepje kinderen.

Voor deze activiteit moet je de kaartjes twee keer printen. Elk kind geef je een kaartje. Twee kinderen hebben steeds hetzelfde kaartje. Ze moeten elkaar opzoeken. Maar ze mogen het kaartje aan niemand laten zien. Ze moeten elkaar vinden door de omschrijving van het woord te geven aan een ander kind. Als je elkaar gevonden hebt dan ga je samen naast elkaar zitten.

Download de kaartjes.

Wat leer je van deze App?

Als je naar de kerndoelen kijken kun je van deze app het volgende leren:

Kerndoel 1
De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.

Kerndoel 2
De leerlingen leren zich naar vorm en inhoud uit te
drukken bij het geven en vragen van informatie, het uitbrengen van verslag, het geven van uitleg, het instrueren
en bij het discussiëren.

 

42 Comments

 1. Thirza
  28 maart 2016

  Deze app zou ik heeeel graag willen winnen. Verschillende TOS en NT2 kinderen in mijn SBO kleuterklas.

  Reply
 2. Renate Goessens
  28 maart 2016

  Zou het geweldig vinden voor op de ipad voor de kleuters van mijn groep.

  Reply
 3. Imke van de Groep
  28 maart 2016

  Deze app zou zeer goed van pas komen! Deze week starten we met het thema Lente in de kleutergroep!

  Reply
 4. Yvette
  28 maart 2016

  Deze app zou ik erg graag willen winnen voor mijn kleuterklas. Ik heb een aantal nt2 kinderen in de groep en we zijn in de onderbouw steeds meer bezig om de iPad in te zetten in de klas. Heeeel leuk dus!

  Reply
 5. Danielle
  28 maart 2016

  Super leuk! Heel goed te gebruiken in onze kleutergroep!

  Reply
 6. Henrike
  28 maart 2016

  Ja, dit zou ik heel graag gebruiken in mijn groep 1/2. Leuk ook om het met de kaartjes erbij te gebruiken.

  Reply
 7. Karina
  28 maart 2016

  Wat leuk! Een digitaal zoek- en kijkboek!

  Reply
 8. Lianne
  29 maart 2016

  Ik zou deze app graag willen gebruiken in mijn klas.. Om de woordenschat bij dit thema te verhogen

  Reply
 9. Tanja Steenbeek
  29 maart 2016

  Deze app is supergoed te gebruiken binnen het komende thema.

  Reply
 10. Carmen
  24 januari 2019

  Alle juf Jannie apps zijn super. Dit zou dus een geweldige aanvulling zijn binnen het woordenschat aanbod! Duim duim 🍀🤞🏼

  Reply
 11. Natalie
  24 januari 2019

  Wauw, dit zou geweldig zijn om de NT2 kleuters in mijn klas kennis te laten maken met de seizoenen! Ik duim voor 28 januari 😉

  Reply
 12. Henrike
  24 januari 2019

  Heel graag voor mijn groep 1/2. Mooie toevoeging aan onze woordmuur.

  Reply
 13. Hetty
  24 januari 2019

  Leuke app, leuk met dit weer en leuk om te winnen😊👍

  Reply
 14. Jacqueline
  24 januari 2019

  Wat een gave app! Ben fan van juffie Jannies apps!
  Zou hem graag willen gebruiken voor mijn kleuters! Leuk én leerzaam.

  Reply
 15. Marleen
  25 januari 2019

  Superleuk! Mijn zoontje van 5 vindt de Juf Jannie apps leuk! Heel leerzaam zijn ze. Hij heeft een houten kalender thuis en daarna in de weer wanneer het winter is en in welk seizoen hij jarig is.
  Voor mijn (anderstalige) kinderen in de klas (groep 3) zou het ook heel leerzaam zjjn! Ik maak graag een kansje!

  Reply
 16. Marianne Swinkels
  25 januari 2019

  Met veel NT2 kinderen in mijn kleutergroep zou dit een welkome aanvulling zijn.

  Reply
 17. Esther
  25 januari 2019

  Een geweldige app voor de taalzwakkere kinderen in mijn groep!

  Reply
 18. Annette
  25 januari 2019

  De apps van Jannie zijn erg educatief voor kleuters.
  Dus deze app is zeker welkom in deze wintertijd!

  Reply
 19. Maria Kuijpers
  25 januari 2019

  Ik wil deze app heel graag winnen. Een geweldige aanvulling voor uitbreiding woordenschat.

  Reply
 20. Maria Kuijpers
  25 januari 2019

  Deze app wil ik heel graag winnen voor de kleuters uit mijn klas.
  Erg welkom!!

  Reply
 21. Petra
  25 januari 2019

  Deze app is super geschikt voor mijn kinderen in mijn onderbouwgroep (kleuterklas in het SO), met diverse kinderen met lage woordenschat, taalachterstand, NT2 en Ass. Ik zou hem graag willen winnen. 🍀

  Reply
 22. Petra
  25 januari 2019

  Super leuk voor mijn kleuterklas in het speciaal onderwijs, met diverse kinderen met een taalachterstand, nt2 en of ass.

  Reply
 23. Loes
  25 januari 2019

  Oooh deze app zou ik heeeeel graag willen winnen voor mijn NT2 kleuterklas. Ze zijn zó enthousiast over de sneeuw dat dit een prachtige uitbreiding is op hun woordenschat hierover!

  Reply
 24. Mandy
  25 januari 2019

  Apps winnen is altijd leuk en deze app is zeker een uitdaging voor de taalkinderen. Lekker spelenderwijs veel taal leren. Wat willen ze nog meer!

  Reply
 25. Yvon Bachstein
  25 januari 2019

  Dat lijkt ons erg leuk voor de kleuters van de schakelklas van OBS De Draaimolen, te Barendrecht. Dit zal ze zeker helpen om de Nederlandse taal op een leuke manier te leren.

  Reply
 26. Brigitte
  25 januari 2019

  Omdat dit een super app is voor de nt2 kinderen!! Die zou dus heeeeeel goed van pas komen!!

  Reply
 27. Mieke
  25 januari 2019

  Ik heb een kleutertje die 1 ste kleuter overdoet en logo volgt om woordenschat aan te leren. Het thuismilieu zit niet echt mee en dit zou een extra stimulans zijn voor haar.

  Reply
 28. Denisa
  26 januari 2019

  Deze app zou ik graag willen winnen! Sinds augustus heb ik mijn eerste echte klas. Ik heb het geluk dat mijn eerste klas ook meteen de kleuterklas is! Qua ICT doen wij helaas nog niks met de kleuters.. sinds eind december zijn er wel Chromebooks aangeschaft, maar daar staat helaas nog niks passends voor de kleuters op. Dit zou een leuke start zijn.

  Reply
 29. Dani-Jelle
  26 januari 2019

  Wat een mooie en leerzame app! Ook erg goed dat de lidwoorden erbij zitten en dat je kaartjes kunt downloaden om de woorden nog op een andere manier te herhalen. Het sluit op dit moment extra goed aan bij de belevingswereld van de kinderen omdat ze zo enthousiast bezig zijn geweest met de sneeuw! Dat maakt de kinderen extra betrokken waardoor ze nog meer zullen leren van deze mooie app! Ik heb een aantal NT2 kinderen die hier veel van zullen leren, maar de rest van de klas zal hier ook erg veel leesplezier van hebben. Dus ik ga duimen!!

  Reply
 30. Tanja Steenbeek
  26 januari 2019

  Een woordenschatapp over de seizoenen kunnen we heel goed gebruiken in de klas. Wij kunnen deze vooral de taalzwakke kinderen aanbieden.

  Reply
 31. Peggy
  26 januari 2019

  Ik zou deze graag willen winnen voor in mijn logopediepraktijk waar veel kinderen met TOS komen. Zowel NT2 als Nederlandse kids. Zowel ouders als kinderen zullen blij zijn met zijn mooie nieuwe ap!!

  Reply
 32. Karin
  26 januari 2019

  Ik zou het graag willen, wij hebben geen i-pass maar misschien via het digibord. Wij zijn een kleine school met 100 ll dus niet zoveel budget en hele oude computers. Dus zou tof zijn.

  Reply
 33. Shauni
  26 januari 2019

  Zou heel fijn zijn voor de nieuwe tablets op school. De kinderen zijn er zot van!

  Reply
 34. ILSe
  26 januari 2019

  Deze app zou super zijn om in de kleuterklas te gebruiken ook naar anderstalige kls toe leuk om zo spelenderwijs taal bij te leren… ik duim…

  Reply
 35. Sylvia
  26 januari 2019

  Beste,
  Graag had ik deze app voor de taalzwakke en anderstalige kleuters in onze kleuterklassen.

  Reply
 36. José
  26 januari 2019

  Deze app sluit erg mooi aan bij het aanbod voor woordenschat. Wij zijn zoekende naar een leuke invulling waar kinderen speels mee aan de slag kunnen – dit is zo’n manier. Alle leerlingen , maar speciaal onze nt2 en VVE leerlingen kunnen hiervan profiteren.

  Reply
 37. José
  26 januari 2019

  Deze app sluit erg mooi aan bij het aanbod voor woordenschat en de belevingswereld van de kinderen. Wij zijn zoekende naar een leuke invulling waar kinderen speels mee aan de slag kunnen – dit is zo’n manier. Alle leerlingen , maar speciaal onze nt2 en VVE leerlingen kunnen hiervan profiteren.

  Reply
 38. Ilse van Helvoort
  26 januari 2019

  Heel graag. Wij hebben sinds kort een 4 jarig syrisch meisje in de klas. Dit zou haar maar ook mij heel erg helpen voor haar woordenschat. Ik doe mijn best maar dit extra’s is wel heel fijn.

  Reply
 39. Sophie Opdebeeck
  27 januari 2019

  Hallo,

  Wat een tof initiatief! Dat zouden mijn 4-jarige kleuters heel leuk vinden. Ik krijg een tablet, maar de spelletjes ontbreken nog 😟
  Groetjes, Sophie

  Reply
 40. L3mm1ng
  27 januari 2019

  Net gestart in een eigen klasje. En als juf met een hart voor IT is dit een leuke verrijking voor de kleuters.

  Reply
 41. Katrien Willaert
  27 januari 2019

  Kinderen leren vooral bij als ze de dingen die ze doen graag doen… en daar is werken op een tablet zeker bij 😊 Ik zou de app heel graag uitproberen om zo de taalontwikkeling van mijn kleuters een level up te geven. 🤞👍🍀

  Reply
 42. Anneke
  29 januari 2019

  Ohh.. . We hebben 2 tablets gekregen voor mijn klasje… Dit zou ik supergraag willen winnen… om uit te proberen!

  Reply

Leave a Reply