Apps voor taal deel 1

Posted by on mrt 12, 2022 in Materiaal | No Comments
Apps voor taal deel 1

Op sommige scholen zullen de komende tijd Oekraïense kinderen komen. Maar hoe kun je deze kinderen dan met apps en digitaal materiaal helpen om het Nederlands zo vlot mogelijk te leren? In dit blog geef ik je een aantal tips!

Er zijn voor mij twee manieren waarop je apps kunt gebruiken waarmee je taal wilt stimuleren. Apps waarbij de leerkracht essentieel is om meer taal uit de app te halen. En apps waarbij dat niet noodzakelijk is. In dit blog laat ik je een aantal apps zien waarbij de leerkracht er echt toe doet bij het inzetten van de apps. Met andere woorden, apps waarbij de leerkracht in een klein groepje een sturende rol heeft bij het gebruik van de app. Om zo de taal uit te breiden.

In een volgend blog gaan we tips geven voor apps waar leerlingen zelfstandig aan taal kunnen werken om er zo meer woorden te leren.

Taal apps waarbij de leerkracht nodig is

Voor de onderstaande apps is een leerkracht of volwassen echt nodig om meer uit de app te halen dan alleen maar tikken. Je kunt deze apps individueel met een kind spelen. Maar ook in een groepje is het heel goed mogelijk.

Naar buiten met de camera app!

Ga met de iPad naar buiten en laat kinderen in tweetallen foto’s maken van alles wat zij al zien wat met de lente te maken heeft!

Neem de iPad daarna mee naar binnen. En laat de kinderen vertellen over wat ze op de foto hebben gezet wat met de lente te maken heeft. Je kunt er voor kiezen om de iPad aan het bord te koppelen zodat de foto’s groot in beeld zijn. Succes gegarandeerd.

Kleine boerderij

tf03

In deze app zitten diverse praatplaten overal waar je tikt gebeurt van alles. Hoe mooi is het om samen woorden te geven aan alles wat er op de plaat gebeurt! Een app die mooi bij het huidige (lente) seizoen past. En waar je in tweetallen met de leerkracht of in een klein groepje goed bij kunt praten. Lees meer over deze app.

Prijs: € 0,99 (Er is ook een gratis app met minder functies)
Leeftijd: 3 – 7 jaar
Download voor iPhone/iPad
AppStore

Kleine Stad

In deze app zitten praatplaten van de ochtend, middag en avond in een stad. Overal gebeurt van alles. Mooie platen om met kinderen het gesprek aan te gaan over wat ze herkennen van hun eigen land! Waar je ook tikt overal komen animaties. Een mooie app om samen over te praten en mee bezig te zijn!

Prijs: € 3,99
Leeftijd: 3 – 7 jaar
Download voor iPhone/iPad
AppStore

My Playhome

Richt samen het huis in. Zet vader bijvoorbeeld achter het fornuis en kook voor de moeder en het kind een maaltijd. Dek hiervoor de tafel en maak het gezellig in huis. Een mooie app waarbij je steeds kunt praten over wat je aan het doen bent. Je kunt steeds weer nieuwe huizen en kamers inrichten. En daar in een klein groepje over praten en mee bezig zijn.

Prijs: € 3,99
Leeftijd: 3 – 7 jaar
Download voor iPhone/iPad
AppStore

My Playhome School

School is ook voor kinderen uit Oekraine een belangrijk deel van hun leven daar geweest. In de app my playhome school ga je de school inrichten! Je kunt allerlei lokalen inrichten. En daar vertellen wat je allemaal ziet gebeuren. Zo kun je de theaterruimte, het klaslokaal, de kamer van de directie en nog veel meer ruimtes verkennen en inrichten. Een mooie app om samen met kinderen over te praten. En misschien hun vorige school na te bouwen?

Prijs: € 2,99
Leeftijd: 3 – 7 jaar
Download voor iPhone/iPad
AppStore

Jop gaat naar school

foto 5 (2)

Jop gaat voor het eerst naar school. Maar hoe ziet zo’n schooldag er allemaal uit? Wat zal Jop allemaal leren. Samen kun je de schooldag van Jop ontdekken. Past dit bij de schooldag die de kinderen bij jou in de klas ervaren. En de schooldagen die ze op hun vorige school hebben gehad? Een mooie app om samen in gesprek te gaan! Lees er nog meer over.

Leeftijd: 3 – 5 jaar
Prijs: € 3,49 Tijdelijk gratis!
Download voor iPhone/iPad
badge_appstore-lrg

Jop gaat eten

3

Nog zo’n mooie app van Jop de Giraffe! In deze app ga je samen met Jop aan de slag om te koken. Wat moet je allemaal doen voor je gaat koken? En wat ga je maken?

Veel kinderen vinden het super leuk om te koken. Een mooie app om samen het koken te ontdekken en om daarna echt de keuken in te gaan. Overal kun je samen over praten. Want er gebeurt van alles! Lees meer over deze app.

Leeftijd: 3 – 6 jaar
Prijs: € 3,49 Tijdelijk gratis!
Download voor iPad/iPhone
badge_appstore-lrg

 

Teachers Pack 1

Dit is een app waar kinderen wat mij betreft zowel zelfstandig als met jou als leerkracht mee aan de slag kunnen gaan. Er zitten namelijk allemaal spellen in.

o kun je dezelfde afbeeldingen zoeken. Hier kun je samen bij praten. Want wat staat er in het midden? Wat is dit? En wat hoort erbij of is hetzelfde? Goede afbeeldingen om samen om ver te praten!

Waar horen de figuren? In deze oefeningen sorteer je ze!

En zo zijn er nog veel meer oefeningen om samen mee aan de slag te gaan! Je kunt in deze app een account per kind aanmaken zodat ze ook zelfstandig aan de slag kunnen. Je kunt dan ook de voortgang van kinderen zien (en meten). Lees meer over deze app.

Doelgroep 3 tot 6 jaar.
Prijs: € 14,99
Download voor iPad
badge_appstore-lrg

Rolf Connect Storytelling

Maak je eigen praatplaat met Rolf Connect Storytelling! Doormiddel van blokjes bouw je een eigen praatplaat op. Praat samen over wat je op de plaat zet. Zeggen de figuren op de plaat ook nog wat? Schrijf het er dan bij! Kinderen zouden ook zelfstandig met Rolf Connect Storytelling een praatplaat kunnen maken. Echter als je als leerkracht samen de praatplaat gaat maken merk ik dat er veel meer gesproken wordt. Het materiaal kan dus zelfstandig in een klein groepje gebruikt worden en met de leerkracht samen.

Dit is slechts een van de mogelijkheden van Rolf Connect Storytelling. Want er kan nog veel meer! Lees er meer over.

Leeftijd: 3 – 10 jaar
Koop Rolf Connect Storytelling
Download de app Rolf Connect Storytelling

 

Suus en Luuk op vakantie

sl02

In de app van Suus en Luuk gaan ze op vakantie! Er zitten weer 2 spellen in die in een klein groepje heel goed te gebruiken zijn. Zo ga je in de zoek & vind spellen voorwerpen zoeken. Je ziet bijvoorbeeld overal ballen. Kun jij zeggen waar ze zijn? En ze dan weghalen?

sl10

In de spellen van zeggen en leggen plaats je figuurtjes bij in een praatplaat. Kun jij vertellen waar je de mand met eten neerzet bij Suus & Luuk?

Twee mooie spellen waar je als leerkracht in een klein groepje echt met taal bezig bent! Lees meer over deze app.

Prijs: € 2,99
Download voor iPad
AppStore

Woordenschat bij Gynzy

Bij Gynzy is er per seizoen een taal oefening beschikbaar! Vooral het onderdeel woordenschat lijkt mij bijzonder bruikbaar voor kinderen die de Nederlandse taal nog niet machtig zijn.

Je ziet een afbeelding en praat over wat je ziet. Samen kies je dan het juiste antwoord. Dit kun je heel goed in een klein groepje doen.

Gynzy heeft voor elk seizoen deze oefeningen gemaakt!

Praatplaten van Bas op Gynzy

Verder heeft Gynzy een hoop praatplaten van Bas staan!

Deze praatplaten zijn zowel op de iPad als op het digibord te gebruiken. Je kunt erbij tekenen of schrijven! Lees er alles over.

Leave a Reply