Werk samen met Dikkie Durf aan woordenschat!

Doelgroep: 3 – 6 jaar
Prijs: € gratis (in app aankoop)
Download voor iPhone/iPad & Android

 

De App

Zodra je de app van Dikkie Durf start zie je dat er verschillende plaatsen zijn waar je activiteiten kunt doen! Er zijn in totaal 8 verschillende activiteiten. 4 van deze activiteiten zijn woordenschat platen en 4 zijn spelactiviteiten. We beginnen in het eerste huis.

Wanneer ik de eerste activiteit start zie ik dat ik uit 3 verschillende spelmodi kan kiezen. Deze verschillende spelmodi gelden voor alle zoekplaten.

Voor elke plaat geldt dat ik in de plaat 6 voorwerpen moet zoeken. Deze staan boven in de balk afgebeeld. Wanneer ik een voorwerp heb gevonden raak ik ‘t aan. De naam komt in beeld en het voorwerp verdwijnt boven in de balk.

 

Als je niet weet waar het voorwerp is dan kun je in de bovenste balk klikken en dan wordt het voorwerp met tekst in de plaat getoond.

Wat erg leuk is, is dat de voorwerpen in de balk variëren en elke keer als ik ‘n plaat wil spelen de voorwerpen die je moet zoeken anders zijn.

Verschillende Spelmodi

Je kunt deze app in 3 verschillende spemodi spelen.

Spelmodus 1

In de eerste spelmodus moet je gewoon opzoek naar de voorwerpen die je boven in de balk ziet. Je hebt zo lang de tijd als je wilt.

Spelmodus 2

Je kunt er ook voor kiezen om op tijd te spelen! Je ziet dan links in het scherm een klokje meelopen. En binnen de tijd moet/mag je de voorwerpen vinden. Aan het einde zie je ook hoe lang je er over gedaan hebt, als je binnen de tijd bent gebleven.

Spelmodus 3

Je kunt in deze app er ook voor kiezen om in het donker te spelen! Dit maakt het spel een stukje spannender. Je krijgt een zoekspot. En van daaruit moet je de voorwerpen weer gaan zoeken die boven in de balk staan. Het leuke aan deze optie is dus dat je niet meer de plaat in een keer in z’n geheel ziet maar dat je met de zoekspot moet gaan speuren. Er zit bij deze optie ook tijd, zodat je niet alle tijd van de wereld hebt om door de plaat te speuren.

Je kunt elke plaat dus in 3 verschillende modi spelen!

De andere activiteiten

Na elke plaat die je doet wordt er een spelactiviteit open gespeeld. Dit is een activiteit die puur ter ontspanning is. Er zijn de volgende activiteiten:

  • Smeren van een boterham
  • Maken van een puzzel
  • Racen in de auto
  • Spelen in de zandbak

Tips voor in de Klas

In de klas kan je deze app heel goed gebruiken voor woordenschat. Juist omdat als je de plaatjes in de platen aanklikt je hoort wat voor woord het is.

Omdat deze app voor een deel woordenschat bevat gebruik ik de app daarom ook het liefste in tweetallen. Kinderen kunnen op deze manier met elkaar praten over wat ze allemaal zien in de app. En wat ze zoeken.

Een andere optie is dat je samen met de kinderen deze zoekplaten gaat doen. Je laat kinderen de voorwerpen dan benoemen. En er eventueel meer over vertellen.

Wat leer je van deze App?

Als je naar de kerndoelen kijken kun je van deze app het volgende leren:

Kerndoel 1
De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.

Kerndoel 2
De leerlingen leren zich naar vorm en inhoud uit te drukken bij het geven en vragen van informatie, het uitbrengen van verslag, het geven van uitleg, het instrueren en bij het discussiëren.

Mijn Mening

Ik vind dit een heel geschikte app voor kleuters om aan woordenschat te werken. De plaatjes die ze zoeken staan boven in de blak. En als ze het plaatje niet kunnen vinden dan kunnen ze ook nog hulp krijgen. Het woord komt heel even in beeld, te snel voor kleuters om te kunnen lezen maar dat is niet erg.

Verder leren kinderen van deze app dat ze gericht moeten zoeken naar voorwerpen. Of dit nu in het donker is of juist, met of zonder tijd of een combinatie van alles het maakt niet uit.

Ik merk aan de kinderen die er mee spelen dat ze het ook leuk vinden dat ze tussen door een spelletje kunnen doen!

De navigatie van de app is prima te bedienen voor kinderen wat ik ook een pluspunt vindt. Verder vind ik het prettig dat je zelf kan instellen of je wil dat de app met of zonder tijd gespeeld wordt en in het licht of in het donker.

De app bied ook heel veel mogelijkheden voor herhaling. Dit omdat de platen waarin gezocht moet worden wel hetzelfde zijn. Maar de voorwerpen die je moet zoeken zijn elke keer weer anders. Er zit in deze app een in app aankoop wanneer je de app volledig wilt spelen.

 

Leave a Reply