Media Ukkie Dagen 2022 – Swipe, stap, sprong

Posted by on mrt 28, 2022 in Materiaal | No Comments
Media Ukkie Dagen 2022 – Swipe, stap, sprong

Ook dit jaar zijn er weer de Media Ukkie dagen! Graag neem ik je mee in het thema.

Swipe, stap, sprong 

Media in zijn breedste vorm en dan denk ik aan boekjes, tablets, tv’s en smartphones hebben ook op de allerkleinste een aantrekkingskracht. Binnen een swipe bevinden ze zich in een andere wereld. Maar hoe zorg je er als ouder/leerkracht/pedagogisch medewerker ervoor dat deze media aansluit bij de belevingswereld van een kind? Hoe kun je ze begeleiden? Vanuit de Media Ukkie Dagen zijn er tal van tips! Ook ik zal je er een aantal geven.

Op dinsdag 29 maart van 19:00 – 20:00 uur geef ik ook nog een gratis webinar over de inzet van media voor jonge kinderen! Geef je op!

Swipe

Ik vind het belangrijk om samen gebruik te maken van media. Dus dat je als ouder/leerkracht/pedagogisch medewerker samen met de kinderen naar media gaat kijken. Hierin vind ik een app als Zappelin of Youtube kids prima geschikt om kinderen naar filmpjes te laten kijken in een beschermde omgeving.

Een andere mooie app waar jonge kinderen media kunnen ontdekken is de app Quiver Vision. Hiermee kun je een kleurplaat tot leven brengen!

Nog zo’n mooie swipe is het boek Het wilde dierenorkest van Dan Brown. Hierin luister je naar een verhaal van het wilde dierenorkest. Maar ondertussen verken je door de app ook klassieke muziek! Een echte aanrader!

In de klas kun je gebruik maken van het beheer van iPads, bijvoorbeeld via Jamf School. Hiermee beheer je de apps die op de iPad staan. Maar je kunt ook via jamf teacher instellen met welke apps kinderen bezig mogen zijn.
En er is de mogelijkheid om mee te kijken op de schermen van de kinderen! Dit gaat via de app klaslokaal.

Vanuit de Media Ukkie Dagen zijn er ook een aantal tips.

Stap

Van het gebruik van media kunnen dreumesen, peuters en kleuters veel leren. Als je ze maar stap voor stap begeleidt.

Denk bijvoorbeeld eens aan de Greenscreenbox. Hierbij kunnen kinderen een verhaal naspelen, bijvoorbeeld uit een boek! Echter zal je dit als leerkracht wel moeten begeleiden. Juist dan leren ze meer nieuwe woorden. En zijn ze bezig met digitaal geletterd te worden.

tf03

Als je denkt aan taal kunnen jonge kinderen in combinatie met de iPad veel leren. Ik schreef een artikel over hoe je als ouder/leerkracht/pedagogisch medewerker samen met de kinderen met de iPad aan de slag kunt rondom taal. Waarbij jij echt de bepalende factor bent. Dus dat ze door jouw inzet meer leren dan als ze alleen met de app zouden spelen. Lees het artikel.

In dit kader vind ik het praten over media met jonge kinderen een belangrijk aspect. Een prachtig boek om hiervoor te gebruiken is “Het is een boek”. Aap is een boek aan het lezen. Maar ezel kent dat helemaal niet. Dus stelt hij allemaal vragen… Kun je er mee bloggen, sms’en of meer van dat soort dingen? Allemaal niet… Maar wat is het dan wel? Een geweldig boek om het gesprek over media met jonge kinderen te hebben. Lees er alles over.

Ook vanuit de Media Ukkie Dagen zijn er tips hoe je kinderen stap voor stap kunt begeleiden in het omgaan met media.

Sprong

Als je opzoek gaat naar educatieve apps en andere programma’s krijg je allerlei termen te zien wat kinderen er van zouden kunnen leren. Als leerkracht geef ik je daarom een aantal tips van apps waarvan ik weet dat kinderen er redelijk zelfstandig mee kunnen werken. En dat ze er echt iets van leren!

Speel memory met de app WholeRepMatch. In deze app zoek je steeds paartjes die dezelfde hoeveelheid aangeven. Je stelt zelf in tot hoever je wilt gaan qua aantallen. Wat voor type kaartje het kind mag krijgen. En of ze open/dicht moeten liggen. Lees alles over deze app.

Spreek je eigen lusiter-kleurplaat in. Kinderen luisteren naar jouw opdracht. En kleuren op een fysieke kleurplaat datgene wat ze moeten kleuren. Succes gegarandeerd. Weten hoe je dit maakt? Lees dan even verder!

En de laatste media tip… Kraak de code! Je ziet een cijfercode. Weet jij deze om te zetten in kleuren? Een mooie app waarmee kinderen, na een uitleg, goed zelfstandig mee kunnen leren! Lees alles over deze app.

Ook bij dit onderdeel zijn er vanuit de Media Ukkie Dagen ook weer tips!

Wegwijzers Mediasmarties

Mediasmarties hebben diverse wegwijzers gemaakt om ouders/leerkracht/pedagogisch medewerker te helpen keuzes te maken met media op basis van diverse thema’s. Ook voor de Media Ukkie Dagen. Alles lezen over de wegwijzers.

De MediaDiamant

Wat in het kader van de Media Ukkie Dagen niet mag ontbreken dat is een (korte) uitleg over de MediaDiamant. Dit is een diamant die is opgebouwd uit vijf kanten. Deze vormen samen de belangrijkste elementen van de mediaopvoeding. Deze kanten zijn:

– Plezier
– Veilig
– Samen
– Inhoud
– Balans

Wil je meer lezen over de mediadiamant en hoe je deze kunt gebruiken in jouw organisatie? Lees dan hier verder!

Leave a Reply