Kraak de cijfercode!

Leeftijd: 4 – 8 jaar
Prijs: gratis
Download voor iPhone/iPad & Android

 

Mijn Mening

Ik ben fan van deze app! En vind ‘m echt geweldig goed passen bij kleuters en pientere kleuters gaan dit echt helemaal geweldig vinden. Het lezen van de code die gekraakt moet worden hebben ze bijzonder snel door. Eigenlijk leer je de kinderen hoe ze een binaire code moeten lezen.

De opdrachten die in de app zitten vind ik leuk en uitdagend. Er zit een mooie opbouw in, eerst een opdracht met 12 hokjes, daarna een bekend figuur maken om vervolgens een onbekend figuur te maken.

Deze app is uitermate geschikt voor pientere kleuters. Of juist voor kinderen in de middenbouw. Een echte verrijking! Er mogen wat mij betreft meer van dit soort apps komen.

Kortom op je iPad of tablet zetten!

De App

Deze app heeft eigenlijk 3 verschillende spelonderdelen. Bij alle puzzels zie je een code in een notatie: 3 (wit) 2 (geel) 5 (wit) 2 (geel). Doordat 3 wit is weet je dat er eerst 3 witte hokjes moeten komen. En daarna maak je er 2 geel. Vervolgens laat je er weer 5 wit en daarna komen weer 2 gele. De app heeft verschillende onderdelen waarmee je kunt oefenen met pixel-tekeningen. Deze zal ik beschrijven:

Los de code op

In deze puzzel zie je 12 hokjes. Erboven staat een code 5151. Deze code moet vertaald worden naar de hokjes. Zo maak je de pixel tekening. Het betreft altijd een rij van 12 hokjes. Wanneer je ‘m goed hebt gemaakt mag je door naar de volgende.

Welke puzzel wil je maken?

Bij deze opdracht zie je allemaal verschillende pixel-plaatjes. Deze kun je allemaal maken. Wanneer je een afbeelding kiest zie je een code. Hiermee maak je de afbeelding die je eerder gekozen hebt. Wanneer je de afbeelding goed hebt gemaakt mag je een volgende afbeelding maken.

De laatste, de geheime code!

Je krijgt een code te zien maar je weet van te voren nog niet welke afbeelding erbij hoort! Kom erachter door de pixel-tekening te maken. Als je de tekening goed hebt gemaakt krijg je een nieuwe.

Wanneer je wilt stoppen met een opdracht druk je op het huisje. Je gaat dan terug. Heb je hulp nodig dan kun je op ‘t vraagteken drukken en dan komt er uitleg hoe de binaire code werkt.

Tips voor in de Klas

Bij de Rolfgroep heb je ontwikkelingsmateriaal dat heet: Codeer met pixels. Dit lijkt heel erg op deze app. Kijk daar eens naar! Ik schreef er over.

Wat leer je van deze App?

Van deze app kun je onwijs veel leren! Jammer genoeg is in Nederland het programmeren geen onderdeel van de kerndoelen.

Wat kun je van deze app leren?

  • Binair tellen: want zo heet het coderen
  • Concentreren
  • Samenwerken als je de opdracht twee aan twee laat uitvoeren

Wat wel in de kerndoelen zit is het leren omgaan met wiskunde-taal! Want dat doe je als je bezig bent met het omzetten van getalnotaties.

kerndoel 23
De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken

Waarbij de focus in combinatie met deze app ligt op:

  • Taal voor het uitdrukken of benoemen van: hoeveelheden
  • Taal voor het uitdrukken of benoemen van: getallen en getalnotaties

Leave a Reply