Leeftijd: 2 – 9 jaar
Prijs: gratis
Download voor iPad/iPhone & Android

 

Mijn Mening

Wat een praktische app is dit voor in de klas zeg! Ik kan een account aanmaken voor de klas. En hier gericht YouTube kanalen in plaatsen waarvan ik de inhoud geschikt vind voor mijn klas.

Ik merk dat kleuters regelmatig video’s op YouTube kijken. Het nadeel van YouTube vind ik dat iedereen er video’s in kan plaatsen. En je las leerkracht niet weet wat de kinderen precies te zien krijgen. Met YouTube Kids kan ik als leerkracht video’s blokkeren en in de gaten houden wat de kinderen kijken!  Super fijn dus!

Echter ben ik wel van mening dat dze app vooral geschikt is voor kleuters en groep 3/4 leerlingen. Oudere leerlingen zullen toch video’s gaan missen.

Mijn tip is wel… laat de kleuters nooit helemaal alleen met de tablet/iPad zorg dat je regelmatig even een oogje in ‘t zijl houdt zodat je een beetje zicht hebt op wat de kleuters kijken. En je het gesprek aankunt gaan wanneer er iets geks in beeld komt.

De App

YouTube Kids is gericht op kinderen in de leeftijd van 0 t/m 12 jaar. In de app kun je voor de klas of voor je kind een eigen profiel aanmaken. Door de leeftijd aan te geven krijgen kinderen een aanbod te zien van tekenfilms, educatieve video’s en liedjes. Het aanbod is afgestemd op de leeftijd.

In het profiel kun je ook instellen of de kleuters in de catalogus van YouTube Kids mogen zoeken. Ook kun je een kanaal waar filmpjes in staan blokkeren door op de drie puntjes te drukken. Het kanaal komt dan niet meer naar voren in de app.

Een handige functie in YouTube Kids is dat je de geschiedenis kunt bekijken. Je kunt dus echt zien wat de kleuters hebben gekeken. En indien nodig hier ook over in gesprek gaan.

Nog zo’n handige optie in YouTube Kids is dat je een timer kunt zetten en zo lang kunnen de kleuters naar YouTube kijken. Dit kan tot maximaal 60 minuten.

Tips voor in de Klas

Wanneer je in de klas gebruik wilt maken van YouTube kids. En je wilt de volledige controle hebben. Dan raad ik je aan om gebruik te maken van de optie: “Alleen goedgekeurde content” Je kunt dan video’s selecteren die zichtbaar zijn in dit account.

Dit is erg arbeidsintensief maar je hebt op deze manier wel de volledige controle.

Wanneer je het profiel ook nog beveiligd met een code zodat kleuters niet over kunnen van het ene naar het andere account dan heb je het vrij goed dichtgetimmerd. Kleuters kunnen dan niet switchen en andere video’s zoeken.

Hierboven in het filmpje zie je hoe je dat allemaal moet doen.

 

Leave a Reply