Praatplaten van Bas op je digibord of iPad!

Posted by on feb 23, 2020 in Digibord | No Comments
Praatplaten van Bas op je digibord of iPad!

De praatplaten van Bas op je digibord of iPad!

Te vinden bij Gynzy!

Mijn Mening

Ik vind het echt super dat de praatplaten van Bas terug zijn bij Gynzy! Je kunt ze zo goed in de klas gebruiken wanneer je werkt aan spreekvaardigheid of woordenschat. Ik ben er echt heel erg blij mee.

Wat ik ook tof vind is dat je ze nu in de app van Gynzy, voor leerkrachten, kunt gebruiken! Zo kun je ze ook goed in een kleine kring gebruiken. In de praatplaten op de iPad kun je net zoals op het bord tekenen, typen en zoomen. Echt super! Natuurlijk zijn ze ook op het digibord gewoon gebruiken. En zijn daar ook de functionaliteiten beschikbaar die ook in de app beschikbaar zijn.

De praatplaten zijn rijk geïllustreerd en zien er mooi en aantrekkelijk uit voor kleuters. Ze zijn zo divers dat je ze voor veel doeleinden kunt inzetten. Bij het kopje tip’s voor in de klas geef ik je ook een aantal tips. Een echte aanrader wat mij betreft!

De Praatplaten

De collectie met praatplaten van Bas is bij Gynzy 27 praten groot. Herin komen diverse thema’s uit de belevingswereld van jonge kinderen aanbod. De volgende thema’s komen aanbod:

  • In en om het huis – waarin voor iedere leerling gewone situaties worden afgebeeld.
  • Op locatie – locaties buitenshuis, de boerderij, de supermarkt, het ziekenhuis en ga zo maar door
  • Speciale dagen – zoals een verjaardag, een bruiloft of Koningsdag.

De praatplaten hebben de mogelijkheid om in combinatie met de tools/gereedschappen van Gynzy te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld over de praatplaten heen schrijven of typen, je kunt er een timer bij aanzetten en je kunt er ook in zoomen!

Tip’s voor in de Klas

De praatplaten van Bas kun je enorm goed gebruiken in de klas! Natuurlijk kun je ze gebruiken ter introductie van je thema. En je kunt ze gebruiken om kleuters van alles bij te laten vertellen. Maar… Er is nog meer mee te doen!

Wanneer je er een zoeklicht overheen zet kun je kleuters kleine stukjes van de praatplaat laten zien en daar iets bij laten vertellen. Kunnen ze iets eer vertellen over wat ze al weten? Wat zou er gebeuren?

Maak er een woordenschatplaat van! Type bij een aantal van de afbeeldingen woorden. Doe dit eventueel samen met de kleuters.

Eind groep 2, begin groep 3 kun je ze ook goed inzetten voor fonemisch bewustzijn! Laat de kleuters alles omcirkelen rondom een bepaalde klank. En mochten ze al een beetje kunnen schrijven… Laat ze het woord erbij schrijven!

Ik zie ik zie wat jij niet ziet! Laat een van de kleuters iets van de praatplaat omschrijven. Alles mag je omschrijven behalve wat het precies. Ook kun je de kleuters vragen laten stellen. Zo ben je ook weer anders bezig.

Welke ontwikkeling stimuleer je met de Praatplaten

Wanneer je kleuters met deze praatplaten laat werken stimuleer je de volgende ontwikkeling:

Taal

  • formulieren van zinnen
  • leren van nieuwe woorden
  • fonemisch bewustzijn

 

Leave a Reply