sl01

Ga met Suus & Luuk op vakantie

Leeftijd: 4 – 7 jaar
Prijs: € 2,99
Download voor iPad
AppStore

De App

sl02

Direct als je de app start krijg je een vrolijke plaat van Suus & Luuk te zien die duidelijk op vakantie gaan. Als ik op het play teken druk kom ik terecht in een overzicht scherm. Hier wordt duidelijk door te vegen dat ik twee soorten spellen heb:

  • Zoek & Vind
  • Zeggen & Leggen

Deze twee spellen zal ik beschrijven

Zoek & Vind

sl06
In de zoek & vind spellen zie je een mooie plaat met Suus & Luuk in een vakantie achtige omgeving. Rechts bovenin staat een figuur bijvoorbeeld een strandbal of een koffer. Naast dit figuur staat een aantal, bijvoorbeeld 12. Nu is de opdracht aan het kind om naar dat aantal figuren op zoek te gaan. Als je alle figuren hebt gevonden dan krijg je een plaatje van Suus te zien. En kun je een nieuwe plaat doen. Er zitten 6 zoek & vind platen in deze app.

Zeggen & Leggen
Het spel zeggen & leggen werkt als volgt. Je krijgt een zomerse plaat te zien. Boven de plaat zie je allemaal figuren zoals een emmer, strandlaken, hard, zeester en een krab. Deze figuren kun je in de zomerse plaat plaatsen. Ben je klaar? Dan kun je op het paspoort drukken en komt het plaatje dat je gemaakt hebt in je paspoort!

Verder is er nog een optie om een paspoort te maken! Deze kun je helemaal invullen zoals je zelf wilt. Dus ook met je eigen foto! Als voorbeeld kun je de paspoorten van Suus & Luuk bekijken. Je kunt ook zien waar Suus & Luuk allemaal geweest zijn. Je kunt hier plaatjes in verzamelen die je maakt in zeggen & leggen.

Tips voor in de Klas

sl11

Deze app is in de klas heel goed te gebruiken. Neem alleen al het feit dat er 20 heel verschillende platen in zitten. Een plaat kan heel goed aansluiten bij een thema. Bekijk samen met de kinderen de plaat. Welke dingen op de plaat herkennen ze. Kunnen ze de dingen benoemen? Gebruiken ze de lidwoorden bij alles wat ze op de plaat zien?

Een andere activiteit die je met een klein groepje kinderen, of individueel kunt doen, is zoeken naar de figuren. Kunnen ze benoemen waar ze de figuren allemaal vinden?
Je kunt er natuurlijk ook een zoekspelletje van maken. Ergens is bijvoorbeeld een bal verstopt jij beschrijft waar deze ligt. Het kind moet de juiste bal aanwijzen.

sl10

De optie zeggen & leggen kun je heel goed in een kleine kring gebruiken. Geef een kind bijvoorbeeld een opdracht: “leg de schep in het zand”. En geef daarna de volgende opdracht: “zet de emmer naast de schep”. Ook kun je kinderen tweevoudige opdrachten geven zoals, “zet de mand op het kleed. En leg het stokbrood er daarna in”. Deze opdrachten kun je natuurlijk elke keer uitbreiden.  Op deze manier kun je heel goed de iPad in de kleine kring gebruiken en is het spel zeggen & leggen meer dan alleen maar figuren plaatsen.

Je kunt bij beide platen ook de Suus & Luuk vertel het maar kaartjes gebruiken waarmee je wie, wat waar vragen kunt maken. Want bij de platen kun je ook heel goed vragen stellen aan kinderen. Dit kun je in de kleine kring doen. En ook in de grote kring Ik zou dan adviseren om de iPad/Tablet met het digibord te verbinden. Zo kun je ook in de grote kring gebruik maken van de app. Laat kinderen dan ook opzoek gaan naar de figuren. Als een kind een figuur gevonden heeft moet deze het figuur wel op de iPad/Tablet aantikken.

Wat leer je van deze App?

sl03

Als je naar de kerndoelen kijkt leer je van deze app het volgende:

Kerndoel 1
De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.

Kerndoel 2
De leerlingen leren zich naar vorm en inhoud uit te drukken bij het geven en vragen van informatie, het uitbrengen van verslag, het geven van uitleg, het instrueren en bij het discussiëren.

Kerndoel 23
De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken.

Mijn Mening

sl09

Wat een leuke zomerse taal app zeg! Het spel Zoek & vind is een spel wat kinderen ook zelfstandig zonder leerkracht kunnen doen. Het effect als een leerkracht mee doet met het spel, en als de leerkracht stuurt op taal in het meedoen, is echter wel heel groot een positief.

Ook het spel zeggen & leggen kunnen kinderen best zelf doen. Ik zie dat ze dan plezier hebben in het aanvullen van de plaat met de figuren die erboven staan. Maar met de leerkracht die deze app in de kleine kring gebruikt is deze app nog veel effectiever.

De platen van Suus & Luuk zijn mooi vormgegeven en zien er leuk uit. Ze passen echt bij de belevingswereld van kinderen tussen de 4 en 7 jaar.

In deze app zit geen reclame en ook zitten er geen in app aankopen meer in de app als je de app eenmaal hebt gekocht.

Ik vind deze app echt een super aanvulling van je appcollectie bij de kleuters of logopedie. Want ook bij logopedie is deze app echt heel goed te gebruiken. Een app waar de inzet van de leerkracht er echt toe doet voor het resultaat.

 

Leave a Reply