Programmeren met kleuters… Hoe dan?

Posted by on okt 15, 2021 in Materiaal | No Comments
Programmeren met kleuters… Hoe dan?

Ik vind programmeren super om te doen. Zoals jullie weten leren kleuters juist door met concreet materiaal te werken! Apps waarin je gaat programmeren zijn vaak heel abstract. Daarom geef ik je nu een aantal tips om met concreet materiaal te programmeren! Waarbij mijn start punt is… Je eigen lijf!

Programmeren met materiaal en zonder scherm!

Let’s go code

Jij ben in dit spel de robot! Je moet van de ene naar de andere tegel komen. En iemand anders geeft jou hier de opdrachten voor. Lees alles over deze set.

Heb je deze set nou niet… Dan kun je ook met hoepels of stoeptegels aan de slag! Leg de hoepels naast elkaar. En geef elkaar zo opdrachten om van de ene naar de andere hoepel te gaan. Welke opdrachten moet je iemand geven om ergens te komen? Zoek het met elkaar uit!

Programmeren met Lego!

Bouw een bouwwerkje van lego. Dit bouwwerkje gaat iemand anders nabouwen. Alleen mag die dit niet zien! Een super activiteit om met kleuters te doen. En je kunt het makkelijk steeds een beetje moeilijker maken. Lees hier hoe je dit precies moet doen.

Kraak de Code!

Achter de geheime cijfercode zit iets verstopt! Gebruik je kralenplank om er achter te komen wat er verstopt zit. Bij deze opdracht leer je echt denken als een computer. En je hebt er niet eens een computer voor nodig.

Er is van kraak de code ook een alfabet variant! In deze variant ben je bezig met lezen. En met het kraken van codes. Lees er alles over.

Het gave aan dit lespakket vind ik dat de 3 lessen die erbij zitten er echt toe doen. Hier draait het uiteindelijk om. Hier zit de kennisoverdracht voor jou als leerkracht.

Er is nu ook een nieuwe kraak de code. Waarbij j echt samen moet werken om codes te kraken. Met 2 – 3 of 4 kralenplanken maak je samen een groot kunstwerk!

Iedereen kan programmeren!

Apple heeft een super toffe (gratis) gids uitgebracht waarin het programmeren met jonge kinderen centraal gaat. Je gaat eerst met concreet materiaal aan de slag. En daarna met de app swift playgrounds! En deze gids is helemaal gratis! Naar de gids.

Een schermpje en concreet materiaal

Rolf Connnect Coderen

Je verbindt je iPad met een kastje. En via het scherm krijg je opdrachten. Met de blokjes moet jij er voor zorgen dat de juiste routes gemaakt worden! Deze blokjes leg je op de hub. En de hub communiceert weer met je iPad. Een echte uitdaging voor kleuters. Ik vertel je er binnenkort alles over.

Osmo Coding

Wanneer je met osmo coding gaat werken moet je awbie helpen. Awbie verzameld namelijk aardbeien. Om deze aardbeien te verzamelen moet hij steeds een route hebben. En deze maak jij voor hem. Hiervoor heb je speciale blokjes nodig die communiceren met jouw iPad. Deze blokjes geven Awbie steeds de route informatie. Een echte uitdagende opdracht voor kleuters. Lees er alles over.

Apps om te programmeren!

Natuurlijk zijn er ook apps waarmee je kunt gaan programmeren. Ik geef je een selectie van deze apps.

Bee Bot – de App

De Bee Bot is in veel klassen bekend. Maar wist je dat er ook een te gekke app van is? Hierin zitten diverse thema’s om met de Bee Bot te programmeren. Een super toepasbare app. Lees er alles over.

Leeftijd: 4 – 8 jaar
Prijs: € gratis
Download voor iPhone/iPad & Android

Hopster Coding Safari

Leg een route voor de dieren zodat ze bij hun huis of eten komen. Een mooie app met diverse opdrachten die steeds oplopen in moeilijkheid. Lees er alles over.

Leeftijd: 4 – 7 jaar
Prijs: € 2,29 Tijdelijk gratis voor iPhone/iPad
Download voor iPhone/iPad

Turtle logic

Maak een route met pijlen voor de schildpad. Op diverse niveaus maak je steeds routes. Lees alles over deze app.

Leeftijd: 4 – 10 jaar
Prijs: € 1,99
Download voor iPhone/iPad
AppStore

Kraak de code – App!

Kraak de cijfercode! Maar dan digitaal! een gave app waarin je ook met kraak de code aan de slag gaat. En ik kan zelfs zeggen dat ik aan de ontwikkeling van deze app heb bijgedragen. Lees er alles over.

Leeftijd: 4 – 8 jaar
Prijs: gratis
Download voor iPhone/iPad & Android

 

 

Leave a Reply