Programmeren met kleuters… Hoe dan?

Posted by on okt 15, 2019 in Materiaal | No Comments
Programmeren met kleuters… Hoe dan?

Ik vind programmeren super om te doen. Zoals jullie weten leren kleuters juist door met concreet materiaal te werken! Apps waarin je gaat programmeren zijn vaak heel abstract. Daarom geef ik je nu een aantal tips om met concreet materiaal te programmeren! Waarbij mijn start punt is… Je eigen lijf!

Programmeren met materiaal en zonder scherm!

Let’s go code

Jij ben in dit spel de robot! Je moet van de ene naar de andere tegel komen. En iemand anders geeft jou hier de opdrachten voor. Lees alles over deze set.

Heb je deze set nou niet… Dan kun je ook met hoepels of stoeptegels aan de slag! Leg de hoepels naast elkaar. En geef elkaar zo opdrachten om van de ene naar de andere hoepel te gaan. Welke opdrachten moet je iemand geven om ergens te komen? Zoek het met elkaar uit!

Programmeren met Lego!

Bouw een bouwwerkje van lego. Dit bouwwerkje gaat iemand anders nabouwen. Alleen mag die dit niet zien! Een super activiteit om met kleuters te doen. En je kunt het makkelijk steeds een beetje moeilijker maken. Lees hier hoe je dit precies moet doen.

Kraak de Code!

Achter de geheime cijfercode zit iets verstopt! Gebruik je kralenplank om er achter te komen wat er verstopt zit. Bij deze opdracht leer je echt denken als een computer. En je hebt er niet eens een computer voor nodig.

Er is van kraak de code ook een alfabet variant! In deze variant ben je bezig met lezen. En met het kraken van codes. Lees er alles over.

Het gave aan dit lespakket vind ik dat de 3 lessen die erbij zitten er echt toe doen. Hier draait het uiteindelijk om. Hier zit de kennisoverdracht voor jou als leerkracht.

Een schermpje en concreet materiaal

Rolf Connnect Coderen

Je verbindt je iPad met een kastje. En via het scherm krijg je opdrachten. Met de blokjes moet jij er voor zorgen dat de juiste routes gemaakt worden! Deze blokjes leg je op de hub. En de hub communiceert weer met je iPad. Een echte uitdaging voor kleuters. Ik vertel je er binnenkort alles over.

Osmo Coding

Wanneer je met osmo coding gaat werken moet je awbie helpen. Awbie verzameld namelijk aardbeien. Om deze aardbeien te verzamelen moet hij steeds een route hebben. En deze maak jij voor hem. Hiervoor heb je speciale blokjes nodig die communiceren met jouw iPad. Deze blokjes geven Awbie steeds de route informatie. Een echte uitdagende opdracht voor kleuters. Lees er alles over.

 

Leave a Reply