QR codes thema herfst

Posted by on okt 7, 2017 in Materiaal | No Comments
QR codes thema herfst

Werk met QR Codes met het thema herfst!

QR codes gebruiken in de Klas!

Yes ik mag zelf kiezen welk spelletje ik ga doen zegt een van de kleuters wanneer we met de QR codes aan de slag gaan. Want dan mogen de kleuters namelijk zelf kiezen welk spelletje ze willen gaan doen.

Deze QR codes heb ik ingedeeld in verschillende vakgebieden van school. Zo kun je kleuters iets meer sturen in wat ze gaan doen. Doordat de codes in een bundeltje bij elkaar zitten heb ik als leerkracht nagedacht welke dag zijn. En heeft mijn kleuter het idee dat ze heel veel keuze heeft. Een mooie combinatie!

De QR codes voor groep 1 en 2 kunnen prima tijdens de speel/werktijd worden ingezet. Je kunt de QR codes ook goed in een hoek gebruiken. Het is in beide situaties wel voorwaardelijk dat er een tablet/iPad aanwezig is. En dat de kinderen weten hoe ze een QR code moeten scannen.

Voor groep 3 – 5 kunnen de QR codes goed op de weektaak worden gezet. Maar je kunt de QR codes ook goed in een (thema)hoek gebruiken. Het is in beide situaties wel voorwaardelijk dat er een tablet/iPad aanwezig is. En dat de kinderen weten hoe ze een QR Code moeten scannen.

Het is in alle gevallen wel belangrijk dat de app waarmee QR codes gescand moeten worden aan de kinderen moet zijn uitgelegd. De werking is echt niet heel moeilijk

Om de kaarten bij elkaar te houden gebruik ik gewoon een sleutelring.

De QR Codes

QR codes zijn eigenlijk een soort streepjescodes. Deze streepjescodes worden door een QR code reader gelezen. Om een QR code te scannen kun je met de iPhone/iPad gewoon met de camera scannen. Wanneer je een andere tablet hebt kun je de app iNigma hiervoor gebruiken. Deze app scant de code. En leidt je uiteindelijk naar de website waar de activiteit te vinden is. Als je meer wilt lezen over hoe de app I-nigma werkt

Met een QR Code kun je kinderen naar een specifieke website leiden. Ik kwam op internet heel veel verschillende spelletjes/activiteiten tegen. Daarom heb ik een onderscheid gemaakt tussen QR Codes voor groep 1-2, QR Codes voor groep 3 – 5 en QR Codes met digitale prentenboeken. Alle QR Codes hebben als overkoepelend thema zomer.

Spelletjes en leeractiviteiten voor groep 1-2

Op de spelletjes en leeractiviteit kaarten voor groep 1-2 staan allemaal spelletjes en leeractiviteiten die kinderen vrij zelfstandig kunnen spelen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat kinderen weten hoe een QR code scannen werkt.

Ik heb deze activiteiten ingedeeld in de volgende leergebieden. Deze leergebieden staan ook op de kaartjes zodat je de activiteiten bij elkaar kunt houden.

 • Puzzelen: Hier vind je puzzels.
 • Rekenen: hier vind je activiteiten die met rekenen te maken hebben.
 • Goed kijken: Dit zijn activiteiten die te maken hebben met goed naar afbeeldingen kijken.
 • Uitdagende spellen: Hier vind je spellen die uitdagend zijn. Je zou ze in kunnen zetten voor kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong.
 • Spelen: Dit zijn activiteiten waarbij je echt kunt spelen.

Voorleesverhalen en prentenboeken


Er zijn ook QR codes met prentenboeken. Deze prentenboeken zijn allemaal in het thema gruwelijk eng. Er zijn in totaal 6 prentenboeken dit je bij dit thema kunt gebruiken. Het is natuurlijk wel belangrijk dat kinderen weten hoe een QR code scannen werkt. Ook zitten er 2 kaartjes bij waar het thema op staat. Je kunt de QR kaarten dan per 5 in een bundeltje doen.

 

Spelletjes en leeractiviteiten voor groep 3-5

Op deze kaarten voor groep 3 tot 5 staan allemaal spelletjes en leeractiviteiten die kinderen vrij zelfstandig kunnen spelen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat kinderen weten hoe een QR code scannen werkt.

Ook deze heb ik allemaal onderverdeeld in verschillende leergebieden. Deze leergebieden staan ook op de kaartjes zodat je de activiteiten bij elkaar kunt houden.

 • Puzzelen: Hier vind je puzzels.
 • Rekenen – Algemeen: hier vind je activiteiten die met rekenen te maken hebben. Denk aan tafels, sommen en klokkijken.
 • Goed kijken: Dit zijn activiteiten die te maken hebben met goed naar afbeeldingen kijken.
 • Taal: Hier vind je taalspellen. Denk aan kruiswoordraadsels en dergelijke.
 • Uitdagende spellen: Hier vind je spellen die uitdagend zijn. Je zou ze in kunnen zetten voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong.
 • Spelen/Spelletjes: Dit zijn activiteiten waarbij je echt kunt spelen.

 

 

 

Leave a Reply