Gratis of betaalde app?

Geplaatst door op nov 5, 2017 in Materiaal | Geen reacties
Gratis of betaalde app?

 

 

 

 

 

Regelmatig krijg ik de vraag: “Wat zijn goede gratis apps?”. Mijn eerste wedervraag is dan altijd: “Naar wat voor een app ben je op zoek?”, “Waar wil je de app voor in gaan zetten?” Vaak hoor ik dan de volgende dingen:

  • Ik wil een app zonder reclame.
  • Ik wil een app waar geen in-app aankopen in zitten (in-app aankopen, zijn aankopen die je in de app kunt doen om meer inhoud te krijgen).

Het is mij wel duidelijk waarom veel leerkrachten zoeken naar gratis apps, deze worden vaak uit eigen zak betaald en dan wil je niet dat het je veel geld kost. Een andere reden kan zijn dat er op schoolniveau geen beleid is over wat voor een apps aangekocht/gebruikt worden. Dan schaf je niet zomaar in het wilde westen apps aan.

Apps nader bekeken

Als je het vanuit de kant van de appmaker bekijkt, is het helemaal niet gek dat er reclame in een gratis app zit. Elke keer dat je op de advertentie/reclame klikt krijgt de appmaker een bepaald bedrag. Uiteindelijk is het doel, met deze kliks, het volledige bedrag voor het maken van de app terug te verdienen.

Een in-app aankoop is eigenlijk eenzelfde manier van betalen. Je krijgt een klein stukje te zien van de app, wil je meer content, dan moet je betalen. Ook hierbij is het weer zo dat de appmaker er uiteindelijk geld aan verdient. Maar dan wel met een omweg.

Stel je bent in de klas bezig met sorteren en je wilt graag dat kinderen hiermee aan de slag gaan door middel van een app. De app ‘Sort It Out 1 en 2’ zijn gratis apps die dit doel prima dienen. In deze app kun je door middel van opdrachten spullen sorteren per categorie. Als je de app download, zie je dat twee van de twaalf opdrachten beschikbaar zijn. Wanneer je de in-app aankoop doet, kun je de andere opdrachten ook spelen.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je in de klas bezig bent met het afmaken van reeksen. De app ‘Reeks afmaken’ van Meester Dennis ondersteunt hier prima bij. Echter is het wel zo dat er in deze app, bij elke oefening die je doet, onder in beeld een kleine balk met reclame staat. Op deze reclame kunnen kinderen tikken. Je kunt in deze app niks doen om de reclame weg te krijgen.

Stel dat je aan de slag wilt met woordenschat rondom het thema herfst bij de kleuters. Dan is de app ‘Taal en woorden 3’ van Juf Jannie een hele goede app. In deze app leren de kinderen woorden, lidwoorden en zinnen over de seizoenen. Deze app is echter wel betaald.

Deze drie voorbeelden laten zien dat een app zonder reclame of in-app aankopen niet het doel van je zoektocht moeten zijn. Je moet vooral nadenken wat je doel is en passend bij dit doel op zoek gaan naar geschikte apps. Neem iets wat past bij jouw leerlingen en leg ze uit hoe de app werkt.

De Apps die besproken zijn

Sort it out 1

App om voorwerpen te sorteren.

Prijs: gratis
Download voor iPhone/iPad

 

 

Sort it out 2
Vervolg op stort it out 1. Hierin ga je ook voorwerpen sorteren. Maar weer net een beetje moeilijker dan in sort it out 1.

Prijs: gratis
Download voor iPhone/iPad

 

 

Reeks afmaken (Meester Dennis)

Maak de reeks af die je ziet.

Prijs: gratis
Download voor iPhone/iPad

 

 

Taal en woorden 3 – Juf Jannie

Oefen met woordenschat per seizoen.

Prijs: € 2,99
Download voor iPhone/iPad & Android

 

 

 

Leave a Reply