Gratis of betaalde app?

Posted by on mei 26, 2019 in Materiaal | No Comments
Gratis of betaalde app?

 

 

 

 

 

Regelmatig krijg ik de vraag: “Wat zijn goede gratis apps?”. Mijn eerste wedervraag is dan altijd: “Naar wat voor een app ben je op zoek?”, “Waar wil je de app voor in gaan zetten?” Vaak hoor ik dan de volgende dingen:

  • Geen reclame in de app.
  • Er moet veel inhoud in de app zitten.
  • Het liefste een volgsysteem zodat ik precies weet wat mijn kleuters gedaan hebben.
  • De app moet volledig gratis zijn! En geen in app aankopen bevatten.

Het is mij wel duidelijk waarom veel leerkrachten zoeken naar gratis apps, deze worden vaak uit eigen zak betaald en dan wil je niet dat het je veel geld kost. Een andere reden kan zijn dat er op schoolniveau geen beleid is over wat voor een apps aangekocht/gebruikt worden. Dan schaf je ook niet zomaar apps aan. Ik wil je graag meenemen in het verdienmodel achter apps, zodat je straks nog betere keuzes kunt maken! Want is gratis wel echt gratis?

Apps nader bekeken

Als je het vanuit de kant van de appmaker bekijkt, is het helemaal niet gek dat er reclame in een gratis app zit. Rechts om of links om een appmaker stopt tijd in het ontwikkelen van zijn app. En die tijd moet terug worden verdient. Daar zijn dan verschillende manieren voor.

Reclame in de app

In een app kan een (klein) beetje reclame zijn verwerkt. Elke keer dat de kleuters op de advertentie/reclame klikken krijgt de appmaker een bepaald bedrag. Uiteindelijk is het doel, met deze kliks, het volledige bedrag voor het maken van de app terug te verdienen.

In App aankoop

Een in-app aankoop is eigenlijk eenzelfde manier van betalen. Je krijgt een klein stukje te zien van de app, wil je meer content, dan moet je betalen. Ook hierbij is het weer zo dat de appmaker er uiteindelijk geld aan verdient. Maar dan wel met een omweg.

Een aantal voorbeelden!

Ik ga wat apps bespreken om de verdienmodellen achter apps duidelijker te maken!

sio04

Stel je bent in de klas bezig met sorteren en je wilt graag dat kinderen hiermee aan de slag gaan door middel van een app. De app ‘Sort It Out 1 en 2’ zijn gratis apps die dit doel prima dienen. In deze app kun je door middel van opdrachten spullen sorteren per categorie. Als je de app download, zie je dat twee van de twaalf opdrachten beschikbaar zijn. Wanneer je de in-app aankoop doet, kun je de andere opdrachten ook spelen.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je in de klas bezig bent met het afmaken van reeksen. De app ‘Reeks afmaken’ van Meester Dennis ondersteunt hier prima bij. Echter is het wel zo dat er in deze app, bij elke oefening die je doet, onder in beeld een kleine balk met reclame staat. Op deze reclame kunnen kinderen tikken. Je kunt in deze app niks doen om de reclame weg te krijgen.

Stel dat je aan de slag wilt met woordenschat rondom het thema herfst bij de kleuters. Dan is de app ‘Taal en woorden 3’ van Juf Jannie een hele goede app. In deze app leren de kinderen woorden, lidwoorden en zinnen over de seizoenen. Deze app is echter wel betaald.

Deze drie voorbeelden laten zien dat een app zonder reclame of in-app aankopen niet het doel van je zoektocht moeten zijn. Je moet vooral nadenken wat je doel is en passend bij dit doel op zoek gaan naar geschikte apps. Neem iets wat past bij jouw leerlingen en leg ze uit hoe de app werkt.

Een paar echt goede gratis Apps!

Logic City Jr Lite
Los de vormen puzzels op! In het raster mag het figuur maar 1x in zowel de horizontale als de verticale rij voorkomen. Een echte uitdaging voor kleuters! Lees er meer over.

Download voor iPhone/iPad

 

 

Clips

Maak je eigen filmpjes in combinatie met foto’s, film, stickers en posters! Een top app voor kleuters! Lees er meer over.

Download voor iPhone/iPad

 

 

Quiver

Breng de speciale tekening van Quiver tot leven in combinatie met de app! Lees meer over deze app.

Download voor iPhone/iPad & Android
AppStoreavailable_google_play

 

 

 

De Apps die besproken zijn in dit Artikel

Sort it out 1

App om voorwerpen te sorteren.

Prijs: gratis
Download voor iPhone/iPad

 

 

Sort it out 2
Vervolg op stort it out 1. Hierin ga je ook voorwerpen sorteren. Maar weer net een beetje moeilijker dan in sort it out 1.

Prijs: gratis
Download voor iPhone/iPad

 

 

Reeks afmaken (Meester Dennis)

Maak de reeks af die je ziet.

Prijs: gratis
Download voor iPhone/iPad

 

 

Taal en woorden 3 – Juf Jannie

Oefen met woordenschat per seizoen.

Prijs: € 2,99
Download voor iPhone/iPad & Android

 

 

 

Leave a Reply