Seriëren – Maak De Rij Af

Posted by on feb 14, 2018 in Digibord | No Comments
Seriëren – Maak De Rij Af

Schermafbeelding 2014-03-24 om 17.28.22

Wat is serieren?

Schermafbeelding 2014-03-24 om 17.28.26

Met seriëren bedoelen we het rangschikken van dingen. Dit kan het rangschikken van groot naar klein zijn of juist van dik naar dun. Maar ook van licht naar donker!

In kleuterklassen kom je ook regelmatig het spel seriant tegen. Toen dacht ik bij mezelf kan ik niet op een eenvoudige manier oefeningen maken op mijn digibord om seriëren te oefenen.
Ik bedacht dat mijn leerlingen best figuurreeksen konden gaan afmaken.

Serieren op het Digibord

Schermafbeelding 2014-03-24 om 17.29.23

In deze oefening moeten de leerlingen de figuren die erna komen afmaken. Net zo lang tot dat de rij vol is. In Gynzy gaat dit heel gemakkelijk doordat je figuren kunt dupliceren. Maar als je geen Gynzy hebt is dit ook goed te doen. Kinderen kunnen namelijk de figuren natekenen in de juiste kleur! Deze figuren zijn voor iedereen namelijk goed na te maken.
Het patroon wat kinderen moeten afmaken kun je steeds ingewikkelder maken.

Schermafbeelding 2014-03-24 om 17.28.46

Mijn kleuters kunnen nu na een goede uitleg zelfstandig deze opdrachten maken op het digibord. Omdat sommige kleuters wat meer uitdaging nodig hebben had ik een aantal van mijn kleuters de opdracht gegeven maak een patroon voor een andere leerling! Hier voor had ik op het bord de lijntjes gemaakt. En ze uitgelegd hoe ze figuurtjes konden maken.
Het leuke was dat deze leerlingen daarna de leerling voor wie ze het patroon hadden gemaakt gingen helpen als het niet lukte.

Apps

Line up

In de app Line Up maak je verschillende patronen af. Er zit een opbouw in deze app. Waarin de opdrachten steeds moeilijker worden. Lees er meer over.

Prijs: € 1,09
Download voor iPhone/iPad
badge_appstore-lrg

Reeksen

In de app reeksen zie je een stukje van een reeks. De reeks moet je vervolgens afmaken met de elementen die eronder staan. Lees er meer over.

Prijs: gratis
Download voor iPhone/iPad & Android
AppStoreavailable_google_play

Patterns

Maak verschillende patronen af. Je hebt ook opdrachten waarbij je zelf het patroon moet maken. Een echte uitdagende patroon app. Lees er meer over.

Prijs: gratis (in app aankoop € 3,49)
Download voor iPhone/iPad
AppStore

Leave a Reply