Maak de rij met figuren af

Doelgroep: 4 tot 6 jaar.
Prijs: € 1,09
Download voor iPhone/iPad
badge_appstore-lrg

Mijn Mening

Ik vind dit echt een mooie app voor kinderen om mee te werken. Echter denk ik wel dat je als leerkracht goed moet inschatten welk niveau je leerlingen gaan doen. Als je eenmaal voor een niveau hebt gekozen dan krijg je de hele tijd alleen maar opdrachten op dat niveau.

Wanneer je voor work through kiest dan krijg je wel steeds moeilijker. Of juist makkelijker wanneer je als kleuter een opgave fout maakt. En hoef je als leerkracht niets te doen.

Ik merk aan de kleuters dat ze het leuk vinden om met de app te werken. Ze hebben, als ze eenmaal weten hoe een patroon werkt, goed door hoe ze met de app moeten werken. De figuurtjes die gemaakt moeten worden spreken ook erg aan bij de kinderen.

De navigatie in de app is erg eenvoudig. Ondanks dat de app Engelstalig is merk je hier in het gebruik weinig van. Je hebt eigenlijk geen taal nodig.

Er zit geen reclame in de app. En als je de app eenmaal hebt aangekocht hoef je geen in app aankopen meer te doen.

De App

In het startscherm van deze app kun je tussen verschillende nivo’s kiezen. ‘Easy’, ‘Medium’ en ‘Hard’ staat voor de nivo aanduidingen van de oefeningen. Deze zal ik later bespreken. Als je voor de optie ‘Work through’ kiest dan krijg je de oefeningen in oplopende moeilijkheidsgraad voorgeschoteld. Als je voor de laatste optie ‘Resume’ kiest dan ga je verder waar je gebleven bent.

De verschillende niveaus.

Easy

Nivo Easy is het makkelijkste nivo. In de eerste paar opgaven hoef je alleen maar het mannetje een andere kleur te geven. De vorm machine is er dan nog niet bij. Als je een paar van deze opdrachten hebt gehad komt de vorm machine ook inbeeld. Je moet het mannetje nu ook de juiste vorm geven.
Doe je het fout dan loopt het mannetje met zijn hoofd af. Doe je het goed dan maken alle mannetjes in de rij een dansje voor je!
Als je het een aantal keer fout hebt gedaan dan helpt de app je door maar één kleur douche, de juiste, open te zetten en maar één vorm open te zetten, de juiste.

Medium

In nivo Medium krijg je er een kleur bij. Je moet nu dus gaan nadenken welke van de drie kleuren het laatste poppetje moet hebben. En welke vorm het poppetje moet hebben. Lukt het je om het juiste mannetje te kleuren en vormen dan doen de mannetjes een dansje voor je. Lukt je dit niet dan loopt het mannetje alleen met zijn hoofd gebogen af. Als je het een aantal keer fout hebt gedaan gaat de app je helpen. Je krijgt dan geen keuze mogelijkheden meer in kleur en vorm. Dat heeft de app al voor je bepaald.

Hard

In het laatste en moeilijkste nivo ‘hard’. Krijg je in de vormmachine 3 keuze mogelijkheden! De oefening begint er mee dat je maar 1 mannetje moet maken. En naarmate de oefening vordert moet je een tweede poppetje erbij maken. Het wordt je dus in deze oefening echt moeilijk gemaakt!
Doe je het goed dan gaan de mannetjes een dansje voor je maken. Doe je het niet goed dan loopt het mannetje alleen met gebogen hoofd af. Als het een paar keer niet is gelukt om het juiste mannetje te vormen gaat de app je helpen je krijgt dan geen keuzemogelijkheden meer maar de app heeft bepaald op welke knoppen van de vormen- en kleuren

Tips voor in de Klas

Dit is echt een app die je heel goed in de klas kunt gebruiken! Oefen voorafgaand aan de app eens met concreet materiaal in de kleine kring. Maak bijvoorbeeld het patroon af met een vork en een mes. Leg het patroon vork-mes-vork-mes wat zal er nu moeten komen? Doe dit ook een aantal keer met andere concrete voorwerpen.

Ik zou de app ook kort even toelichten in de kleine kring. De app zou ik er dan bij houden. En dan zou ik de kinderen aan jou laten verwoorden welk plaatje ze kiezen en waarom ze dit kiezen. Zo weet jij ook of ze het echt begrijpen.

Wanneer kinderen er zelfstandig mee gaan werken vind ik het zelf prettig wanneer ze dit in tweetallen doen. Op die manier kunnen ze elkaar ook stimuleren, helpen en aanvullen.

Je kunt een dergelijke oefening ook heel goed op het digibord doen. Hierover heb ik ook een artikel geschreven. Klik hiervoor op de button hier onder.

Wat leer je van deze App?

Als je naar de kerndoelen kijkt kun je van deze app het volgende leren:

Kerndoel 1
De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.

Kerndoel 23
De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken.

Kerndoel 24
De leerlingen leren praktische en formele rekenwiskundige problemen op te lossen en redeneringen helder weer te geven.

Verder leer je van deze app:

  • Je concentreren op een activiteit
  • Hoe werkt een patroon

 

Leave a Reply