pat01

Maak de patronen af

Leeftijd: 4 – 7 jaar
Prijs: gratis (in app aankoop € 3,49)
Download voor iPhone/iPad
AppStore

De App

pat07

In deze app ga je op verschillende manieren aan de slag met serieren. Je gaat namelijk patronen afmaken. Je hebt verschillende varianten. Die ik zal bespreken.

What comes next?

pat02
Je ziet in deze variant een patroon bijvoorbeeld 2 gele rondjes en dan 1 blauwe ster. Dan weer twee gele rondjes en dan een leeg vakje. Wat moet daar komen? Je kunt kiezen uit de figuren die er onder staan. Deze hoef je alleen maar er naar toe te slepen. Wanneer het antwoord goed is blijft het figuurtje staan. Wanneer je een fout antwoord geeft verdwijnt het figuurtje wat fout is en mag je het nogmaals proberen. Als je het goede antwoord geeft is de volgende opgave iets moeilijker. Wanneer je een foutje maakt is de volgende opgave iets makkelijker. Er zijn in totaal 10 opgaven. Aan het einde krijg je ook een overzicht van hoe je het gedaan hebt.

What comes next? Mixed

In deze variant zie je ook een patroon. Bijvoorbeeld 1 paars vogeltje, een turquoise vogeltje en een roze vogeltje. Vervolgens zie je een paars vogeltje en een turquoise vogeltje. Wat moet er dan komen? Je hebt nu steeds 2 a 3 figuren die elkaar afwisselen. Je kunt kiezen uit de figuren die er onder staan. Deze hoef je alleen maar er naar toe te slepen. Wanneer het antwoord goed is blijft het figuurtje staan. Wanneer je een fout antwoord geeft verdwijnt het figuurtje wat fout is en mag je het nogmaals proberen. Als je het goede antwoord geeft is de volgende opgave iets moeilijker. Wanneer je een foutje maakt is de volgende opgave iets makkelijker. Er zijn in totaal 10 opgaven. Aan het einde krijg je ook een overzicht van hoe je het gedaan hebt.

Make the pattern

pat05

Bij dit onderdeel moet je zelf het patroon maken. Je ziet in lege vakjes staan: A A B B en twee lege vakjes waar niets in staat. A staat voor een bepaald plaatje en B staat ook voor een bepaald plaatje. De plaatjes staan er onder. Alleen moet je goed kijken welk plaatje is A en welke is B? Wanneer je het plaatje op de goede plek legt blijft deze liggen. Wanneer je het fout doet schiet het plaatje terug. Je moet de rij ook nog afmaken met twee plaatjes. Er zijn in totaal 10 opgaven. Aan het einde krijg je ook een overzicht van hoe je het gedaan hebt.

Can you complete the pattern

In dit onderdeel moet je een missend plaatje in het patroon aanvullen. Je ziet bijvoorbeeld een rood rondje, een geel rondje, een rood rondje, een geel rondje, een leeg vakje en weer een geel rondje. Welk figuurtje moet je nu op de plek van het lege vakje leggen? Je kunt kiezen uit de figuren die er onder staan. Deze hoef je alleen maar er naar toe te slepen. Wanneer het antwoord goed is blijft het figuurtje staan. Wanneer je een fout antwoord geeft verdwijnt het figuurtje wat fout is en mag je het nogmaals proberen.

Als je het goede antwoord geeft is de volgende opgave iets moeilijker. Wanneer je een foutje maakt is de volgende opgave iets makkelijker. Er zijn in totaal 10 opgaven. Aan het einde krijg je ook een overzicht van hoe je het gedaan hebt. Je hebt in dit onderdeel ook nog een hard en een easy mix. Deze zijn respectievelijk moeilijker en makkelijker.

In totaal heb je in deze app 19 oefeningen die je kunt doen.

Zoals ik al zei zitten er in deze app in app aankopen. Je kunt deze kopen door rechts boven in het hoofdscherm op het radartje te drukken. Je kunt dan de in app aankopen kopen.

Tips voor in de Klas

pat03

Dit is echt een app die je heel goed in de klas kunt gebruiken! Oefen voorafgaand aan de app eens met concreet materiaal in de kleine kring. Maak bijvoorbeeld het patroon af met een vork en een mes. Leg het patroon vork-mes-vork-mes wat zal er nu moeten komen? Doe dit ook een aantal keer met andere concrete voorwerpen.

Laat de kinderen vervolgens kennismaken met de app. Waarbij ik je adviseer om te beginnen met “What comes next?”. Vervolgens “What comes next? Mixed”. Daarna “Can You complete the pattern?. En als laatste “Make the pattern”. Elk nieuw onderdeel zou ik met een groepje in de kleine kring bespreken.

Je kunt deze app ook heel goed mondeling met kinderen bespreken, laat ze aan jou verwoorden welk plaatje ze kiezen en waarom ze dit kiezen. Zo weet jij ook of ze het echt begrijpen.

Wanneer kinderen er zelfstandig mee gaan werken vind ik het zelf prettig wanneer ze dit in tweetallen doen. Op die manier kunnen ze elkaar ook stimuleren, helpen en aanvullen.

Je kunt een dergelijke oefening ook heel goed op het digibord doen. Lees daar in mijn artikel over serieren meer over.

Wat leer je van deze App?

pat04

Als je naar de kerndoelen kijkt kun je van deze app het volgende leren:

Kerndoel 1
De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.

Kerndoel 23
De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken.

Kerndoel 24
De leerlingen leren praktische en formele rekenwiskundige problemen op te lossen en redeneringen helder weer te geven.

Verder leer je van deze app:

  • Je concentreren op een activiteit
  • Hoe werkt een patroon

Mijn Mening

pat06

Ik vind dit echt een super goede app voor kleuters. Serieer oefeningen doe je wel vaker met de klas. Maar apps waar dat goed mee kan heb ik nog niet veel ontdekt. Tot dat ik deze app tegen kwam!

Ik vind dit echt een goede app om serieren mee te oefenen. De plaatjes die gebruikt worden spreken kinderen echt aan. Ook de manier waarop de app omgaat met fouten van kinderen vind ik prettig. Ze mogen het gewoon blijven proberen. Het feit dat de app adaptief is vind ik helemaal een pluspunt voor deze app. Echt super fijn! Er zijn niet zo veel apps waarbij dat zo is.

Je kunt als leerkracht aan het einde van de oefening zien wat kinderen goed/fout gedaan hebben. Dat vind ik ook wel prettig. Wanneer je met kinderen afspreekt dat ze dit aan jou laten zien kun je ook nog een beetje monitoren hoe ze het doen.

Deze app is gratis, en heeft in app, aankopen. Dat vind ik niet zo’n probleem. Vandaag (13 mei) is deze in app aankoop gratis. Daarom vind ik deze app nog meer een aanrader!

De navigatie in de app is eenvoudig en wordt door kinderen snel begrepen. Er zit geen reclame in de app en dat vind ik echt heel prettig.

Kortom ik vind deze app ondanks de in app aankoop echt een must voor in elke kleuterklas!

 

Leave a Reply