Zomerse activiteiten voor kleuters bij Gynzy

Posted by on jun 3, 2018 in Digibord | No Comments
Zomerse activiteiten voor kleuters bij Gynzy

Leerzame spelletjes voor kleuters met het thema zomer

 

 

 

De Les

Zodra ik de les start zie ik dat er 4 verschillende onderdelen in deze les zitten. Deze vier verschillende onderdelen zal ik gaan bespreken.

Introductie (Liedje)

Er zitten twee vrolijke liedjes in deze les van Dirk Scheele. Je kunt kiezen uit een lange versie en een kortere versie. Een leuk swingend muziekje!

Praatplaat

Er zit in deze les ook een praatplaat. Deze kun je natuurlijk goed gebruiken om met kinderen over het thema zomer te praten. Je kunt ook zelf items aan de praat plaat toevoegen.

 

 

 

Woordkaarten

In deze les zitten ook zomerse woordkaarten. Je kunt deze in twee versies downloaden met lidwoorden en zonder lidwoorden. De kaarten zien er zo uit:

Je zou er nu een leuk spel mee kunnen doen als de woordkaarten aangeboden zijn. Ook kun je er voor kiezen  om een plaatje te tonen op het digibord de kinderen moeten dan het juiste woord zeggen. Als de kinderen kunnen lezen kun je er ook voor kiezen om alleen het woord te tonen.  De kinderen moeten dan zo snel mogelijk het juiste plaatje erbij zoeken.

Je kunt er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om de woordkaarten aan te bieden.

Oefeningen

Er zitten ook nog 3 leerzame activiteiten in. Deze drie leerzame activiteiten zal ik bespreken.

Op volgorde zetten

Bij het op volgorde zetten moet je zomerse plaatjes, ijsjes, zonnebloemen, zeesterren, emmers of iets anders op volgorde zetten van groot naar klein. Je sleept de plaatjes naar de juiste vakjes. En als je klaar bent druk je op controleren. Wanneer het klopt ga je door naar de volgende oefeningen.

Schaduw herkennen

Er zijn tien oefeningen waarin je het juiste plaatje aan de juiste schaduw moet koppelen. Wanneer je een plaatje gekozen hebt druk je op controleren. Je ziet dan meteen of je het goed hebt gedaan.

Woordstukjes klappen

Bij deze laatste oefeningen heb je vijftien oefeningen. Je ziet een zomersvoorwerp, bijvoorbeeld een strandbal. Dit kan worden uitgesproken. Vervolgens moet je aangeven uit hoeveel woordstukjes dit woord bestaat. Dit tik je dan aan. Door op controleren te drukken kun je er achter komen of je antwoord klopt.

Extra’s

Er zijn ook nog een aantal extra’s toegevoegd aan deze les. Je gaat dan naar een aantal tools binnen Gynzy. Dit zijn de volgende tools:

  • Zomerwoorden: Een tool voor fonemisch bewust zijn.
  • Boter, kaas en eieren: Zorg dat je drie dezelfde afbeeldingen op een rij krijgt.
  • Afbeeldingenbingo: Kies de afbeeldingen die op je bingo kaart staan.

Tips voor in de Klas

Je kunt deze les goed in de kleine groepjes gebruiken. Neem bijvoorbeeld de spelonderdelen, schaduwzoeken, woorden klappen en op volgorde zetten van zomerse afbeeldingen. Deze kun je goed in een kleine kring aanbieden en als kinderen het snappen kunnen ze er in tweetallen mee aan de slag.

Het woordenschat onderdeel kun je ook goed gebruiken om woorden aan te bieden en ze daarna op een leuke manier te consolideren.

Wat leer je van deze Les?

Als je naar de kerndoelen kijkt leer je van deze tool:

Kerndoel 1
De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.

Kerndoel 4
De leerlingen leren informatie te achterhalen in informatieve en instructieve teksten, waaronder schema’s, tabellen en digitale bronnen

Kerndoel 23
De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken.

Kerndoel 24
De leerlingen leren praktische en formele rekenwiskundige problemen op te lossen en redeneringen helder weer te geven.

Verder leer je van deze les:

  • Je concentreren op een activiteit

Mijn Mening

Ik vind dit een leuk zomers pakket met leuke materialen voor op het digibord! Het onderdeel oefeningen is goed in een kleine kring uit te leggen aan kinderen, zodat ze er daarna zelfstandig mee aan de slag kunnen gaan.

Er zitten ook leuke woordenschatkaarten bij. Deze kun je via een spel ook nog in de kleine kring doen.

Ook leuk dat de andere Gynzy activiteiten waarin zomerse elementen zitten nog benoemd worden! Zo komen deze ook nog extra onder de aandacht.

Kortom ik vind dit een leuke les die je goed kunt gebruiken tijdens het thema zomer!

 

Leave a Reply