Media Ukkie Dagen 2021 – Ik zie, ik zie wat jij niet ziet!

Posted by on mrt 24, 2021 in Materiaal | No Comments
Media Ukkie Dagen 2021 – Ik zie, ik zie wat jij niet ziet!

De Media Ukkie Dagen staan voor de deur!

Wat zijn de Media Ukkie Dagen?

Ook jonge kinderen weten hun weg in de digitale wereld razendsnel te vinden. Zowel thuis als in de klas zie je dit gebeuren. Op de iPad vinden ze ook snel hun favoriete app. Maar om kinderen echt wijs te maken met media is er begeleiding vanuit leerkrachten en ouders/verzorgers nodig.

Juist daar zijn de media ukkie dagen voor! Ook voor jonge kinderen is media opvoeding en vooral bewustwording belangrijk. Media is overal om kinderen heen. En daarom zou mediagebruik is echt onderdeel van de opvoeding moeten zijn. Door samen van media te genieten kun je de kansen van media benutten. En bespreek je samen de ‘risico’s’. Dit jaar is het thema van de Media Ukkie Dagen: ik zie, ik zie wat jij niet ziet!

Toffe mediatip’s voor jonge kinderen!

Peek a boo mouse – Met winactie!

In deze app ben je steeds aan het speuren! In de kamer is namelijk een muis die zich steeds weer verstopt. Kun jij ‘m vinden? Als je op de muis tikt dan springt hij de hele kamer door.

Ook kun je in andere kamers terecht komen! Kun jij alles ontdekken?

Maar zie je met de zaklamp wat er allemaal nog meer verborgen is in de kamer? Een prachtige ontdekapp voor jonge kinderen. Zo’n app die je samen gaan ontdekken en waar je samen over kunt praten!

Wil je deze app winnen? Ik geef 1o promocodes weg! Laat een reactie achter waarom jij deze app moet winnen en maandag 29 maart krijgen de winnaars hun code gemaild!

Leeftijd: 3 – 6 jaar
Prijs: € 1,09
Download de app:

Het is een boek

Een ander mooi stukje media is het boek “Het is een boek”. Het verhaal begint met App die rustig een boek zit te lezen. Alleen Ezel stoort hem steeds. Want Ezel begrijpt niet wat hij aan het doen is. Ook wordt Aap steeds door Ezel bestookt met vragen over wat hij in zijn handen heeft. Want kun je er mee scrollen, appen, vloggen en heb je er een wachtwoord voor nodig?

Een prachtig boek over de rol van media in ons leven. Lees er alles over.

Leeftijd: 3 – 9 jaar
Prijs: € 11,95

 

 

 

Media Makkie

Wanneer je in de klas gebruik maakt van diverse media, is het belangrijk dat je samen met deze media bezig bent. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe app introduceert, vraag dan naar de ervaringen van de kleuters. De conversatie die je samen met de kleuters hebt geeft je inzicht in de belevingswereld van de kleuters. Het geeft je inzicht in de manier waarop de kleuters met media omgaan. Een mooie app om dit samen bij te doen, is de app ‘Media Makkie’. In deze app ga je als ouder/leerkracht samen met de kleuters aan de slag om te leren hoe media kinderen (en volwassenen) kunnen verleiden tot o.a. het ontwikkelen van bepaalde (ongewenste) denkbeelden.

De app ‘Media Makkie’ bestaat uit drie interactieve voorleesverhaaltjes waarbij het schaapje Makkie de hoofdrol speelt. Bij elk verhaaltje zit een spelletje en staat er een verleidingsprincipe van kindertelevisie centraal. Er is extra informatie voor ouders/leerkrachten in de app beschikbaar.

Lees alles over deze app

Leeftijd: 4 – 8 jaar
Prijs: gratis
Download voor iPad

Speurtocht!

Ga samen een speurtocht doen! Geen gewone speurtocht… Nee een speurtocht met vormen. In Keynote ontwikkelde ik een fomat waarin je met jonge kinderen de vormenspeurtocht kunt doen.

Eigenlijk is het heel simpel. Je kijkt in het format en zoekt bijvoorbeeld overal een cirkels. Kunnen kinderen deze vinden? Door op het plusje bij de camera te drukken komt de camera naar boven en maak je een foto zodra je een cirkel gevonden hebt. Lukt het je om er 6 te vinden? Een mooie opdracht die je samen met jonge kinderen kunt doen!

Lees er alles over en download het format.

Achtergrondinformatie

Er is heel veel informatie te vinden over media en jonge kinderen.

Whitepaper media in de kinderopvang echt wel!

Ik schreef een whitepaper hoe je in de kinderopvang mediawijsheid kunt stimuleren. En ik durf zelfs te zeggen dat ik best een beetje trots hierop ben! Er staan mooie voorbeelden in. En praktische tip’s om te starten!

Wil je ‘m ook ontvangen? Kijk dan even hier!

 

Wegwijzers

Mediasmarties heeft wegwijzers voor professionals ontwikkeld waarin je nog meer mediatip’s voor jonge kinderen kunt vinden! Je vindt ze hier.

 

Leave a Reply