Kom mee varen met Joep! Activiteiten rondom drijven en zinken

Posted by on jul 28, 2019 in Materiaal | No Comments
Kom mee varen met Joep! Activiteiten rondom drijven en zinken

Wat blijft drijven?

Leeftijd: 4 – 7 jaar
Prijs: € 5,50
Koop de lessenserie

Mijn Mening

Wat een toffe lessenserie is dit zeg! Wat een verwondering bij de kleuters als je mag onderzoeken wat er drijft en wat er juist zinkt. In de lessenserie zit een centraal figuur, Joep! Spreekt meteen aan bij kleuters. Joep loopt door alle 3 de lessen heen. En eigenlijk draaien de opdrachten echt een om Joep. De kleuters moeten Joep helpen om een probleem om te lossen. Tijdens het oplossen van het probleem ontdekken ze steeds meer over drijven en zinken.

Een erg leuk aspect aan deze lessenserie vind ik dat het niet 1 les is waarin je als leerkracht aan de slag gaat met drijven en zinken. Nee het zijn er 3! Ook staat er elke keer bij hoe je het makkelijker en moeilijker kunt maken. Zo kun je ook de pientere kleuters echt uitdagen met deze serie.

Bij elke les staan ook suggesties hoe je de activiteit die de kleuters in de grote kring hebben gedaan kunt doorzetten in het hoekenwerk bij de kleuters. Super handig want zo kun je kleuters er echt verder mee laten werken.

Deze serie heeft echt een opbouw en een afsluiting in 3 lessen. Mooi vind ik ook dat er in de laatste les een tip wordt gegeven voor een echte afsluiting. Hier zou je zelfs ouders bij kunnen betrekken! Mooi om het schooljaar mee te beginnen.

Deze lessenserie heeft mij vooral doen inzien dat er zo veel meer te doen is met activiteiten rondom drijven en zinken dan je in eerste instantie zou denken.

Kortom ik vind dit echt een mooie lessenserie voor de eerste weken van het schooljaar.

De lessenserie

Wanneer ik de lessenserie bekijk zie ik meteen dat het 3 complete lessen zijn. Door de 3 lessen heen loopt een centraal figuur Joep! In elke les worden de kleuters met een probleem van Joep geconfronteerd. Dit probleem gaan ze oplossen met behulp van de leerkracht.

Bij elke les uit de serie staat precies wat de doelen zijn, welke materialen je nodig hebt en wat de voorbereiding is voor de leerkracht.

De vaste opbouw is verder dat je een introductie hebt, hierin wordt het probleem van Joep geschetst. Daarna komt er een kern. Vervolgens een werkinstructie. En uiteindelijk volgt er een afsluiting.

Wanneer je kijkt naar de opbouw van de lessenserie ziet die er als volgt uit:

  • Les 1: ontdekken van eigenschappen van materialen
  • Les 2: zelf toepassen van begrippen drijven/zinken
  • Les 3: toepassen van het geleerde rondom drijven/zinken

Voor elke les zijn er tips hoe je het moeilijker en makkelijker kunt maken. Ook zijn er tip’s voor andere materialen die erbij passen.

Wat leer je van deze Lessenserie?

Wanneer je naar de kerndoelen kijkt leer je van deze lessenserie het volgende:

Kerndoel 42
De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur.

Waarbij de focus in deze serie ligt op: ervaren de kracht van water(drijven en zinken)

Verder staan er bij elke les doelen die specifiek voor die les zijn.

 

Leave a Reply