Van speen tot game aan de slag met muziek!

Posted by on mrt 28, 2019 in Materiaal | No Comments
Van speen tot game aan de slag met muziek!

Schermen hebben een aantrekkingskracht op kleuters en peuters. Kleuters en peuters weten heel goed hoe ze er mee moeten werken. Wij als leerkrachten en pedagogisch medewerkers zullen ouders moeten helpen met vragen rondom het media gebruik bij jonge kinderen. Want zitten ze niet te lang achter een scherm? En wat doen ze eigenlijk? Wat is eigenlijk goed?

Juist daarom zijn de Media Ukkie Dagen in het leven geroepen! Deze keer is het thema ‘van speen tot game’. In dit artikel willen wij je meenemen wat goede en interessante apps zijn op het gebied van muziek!

Even een klein beetje achtergrond over muziek…

Muziek draagt op een unieke manier bij aan de ontwikkeling van kinderen – wetenschappelijk onderzoek toont dat keer op keer aan. Het bevordert bijvoorbeeld de sociaal-emotionele ontwikkeling en de ontwikkeling van het brein. Daarom is muziekonderwijs op de basisschool zo belangrijk. Juist muziek legt een structurele basis voor empathie, sociale binding, kwaliteit van leven, creativiteit, luisteren naar elkaar en openstaan voor verschillen: onmisbare menselijke waarden in onze maatschappij. Muziek is overal, het is onderdeel van ons dagelijks leven. In de klas zorgt het voor een positief schoolklimaat, waarin leerlingen zich afstemmen op elkaar.

Aller jongste – Music Color Lite

Wanneer je de app Music Color Lite start zie je 12 vakjes met allemaal kleuren. Wanneer je een kleur aantikt hoor je muziek welke past bij de kleur. Ook zie je foto’s van afbeeldingen met die kleur. Elke keer wanneer je een nieuwe kleur kiest dan stopt de muziek en krijg je de muziek van de nieuwe kleur te horen.

Prijs: € gratis
Download voor iPhone/iPad

 

2 – 3 jaar Musical Paint

Je komt binnen in een tentoonstelling onderwater! En nu mag je zelf aan de slag gaan om je eigen kunstwerk te maken! Het leuke is, wanneer je gaat tekenen dan ga je muziek horen. Elke kleur heeft zijn eigen muziek. En ook wat je tekent levert elke keer weer een ander muziekstuk op.

Prijs: € 5,49
Download voor iPhone/iPad

 

3 – 4 jaar Toca Band

tb03

Maak muziek met de band van Toca Boca! Kies welke bandleden je in je band wilt hebben en speel een geweldig muziekstuk! Lees meer over deze app.

Prijs: € 4,49
Download voor iPhone/iPad

 

4 – 5 jaar Tongo Music

Ontdek muziek! In deze app valt van alles te ontdekken op muziekgebied. De dirigent loopt door een landschap. Overal waar je tikt kun je iets beleven op muziekgebied. Je bespeelt zelf een virtueel instrument of luistert naar een prachtig muziekstuk.

Prijs: € 3,49 (iPhone/iPad) & € 2,99 (Android)
Download voor iPhone/iPad & Android

5 – 6 jaar Chrome Music Lab

In het chrome music lab kan je van alles ontdekken! Speel met de dieren een muziek stuk. Teken als picasso. Maak muziek door te tekenen met verschillende kleuren. En het leuke is… Deze website kan op elke device worden gebruikt! Lees er alles over.

6 – 7  jaar GarageBand

Met GarageBand kun je uit een groot arsenaal aan muziekinstrumenten kiezen! Je kiest een instrument, stelt deze in. En je kunt spelen! Met wat creativiteit is er voor elke kleuter zeker een eigen stuk te maken. Ook kun je er voor kiezen om meerdere stukjes van kleuters achter elkaar af te spelen. En zo je eigen groepslied te maken!

Een leuke opdracht is ook… Om de kleuters per tweetal een iPad met GarageBand te geven. Via Apple TV laat je zien hoe het werkt. Wanneer je bijvoorbeeld met de drum aan de slag gaat laat je ze eerst even de drum uitproberen. Daarna drum jij een ritme voor en zij mogen na drummen. Of je speelt een vraag en antwoordspel. Jij drumt voor en de kleuters drummen om beurten en antwoord. Kleuters kunnen via de Apple TV laten horen wat ze gemaakt hebben.

Prijs: € gratis
Download voor iPhone/iPad

 

 

 

Leave a Reply