Een iPad bij de kleuters? Doen!

Posted by on jun 24, 2020 in Materiaal | No Comments
Een iPad bij de kleuters? Doen!

Vaak wordt mij de vraag gesteld… “Eveline wat zal ik voor devices bij de kleuters nemen?”.

Mijn Antwoord

Tja daar heb ik eigenlijk maar een antwoord op! Neem iPads bij de kleuters. In dit blog neem ik je mee waarom.

Waarom?

Natuurlijk kan ik zeggen dat een iPad een super apparaat is, maar ik vertel je liever wat het je kan brengen voor je onderwijs.

Een iPad is een draagbaar apparaat. Daarom kun je het prima mee naar buiten nemen om te leren. En dat past natuurlijk weer bij hoe (jonge) kinderen leren. Juist door te bewegen! Door actief met dingen aan de slag te gaan. Neem de iPad eens mee naar buiten om alle verschillende vormen mee vast te leggen die je ziet!

Of ga juist op cijferjacht en laat kleuters verschillende hoeveelheden vastleggen met de camera! En voor deze twee opdrachten heb geen dure app nodig. Alleen de camera! En die staat standaard gewoon op je iPad.

En om nog even verder te gaan op taal… De iPad heeft een gratis app Pages, hierin kunnen kleuters geweldige dingen doen! Ga maar eens met de vormen aan de slag en maak er een verhaal bij. Laat ze de teksten van het verhaal zelf inspreken. Succes verzekerd.

En… als je met natuurbeleving bezig bent… Natuurlijk ga je kijken bij de bloemen en de planten. Neem ze ook eens op met de slomotion functie op de iPad. Bekijk ze in de klas dan nog een keer. Dan zie je precies hoe een hommel echt beweegt. Buiten gaat het allemaal heel snel. En moet je het vooral ervaren en zien. Binnen kun je dan nog eens rustig naar het filmpje kijken en er met elkaar over in gesprek gaan.

Nog een leuke gratis app die op de iPad zit is Clips! Leg eens alles vast waar je een k in hoort. Op eenvoudige wijze spreek je er teksten bij in. En maak je er zo een filmpje van. Met wat begeleiding kunnen kleuters dit! Lees er alles over.

En apps natuurlijk!

En natuurlijk zijn er een heleboel apps die je voor de iPad kunt krijgen. Voor een maker een app in de AppStore heeft staan moet deze een heel proces door. Klopt er iets niet van wat je opgegeven hebt? Dan moet je app terug en moet je het als maker aanpassen.

Ook moet je als maker je apps regelmatig van updates voorzien, anders gaan ze uit de AppStore. Wat maakt dat de apps die je in de AppStore staan voor kwaliteit. En door een streng beoordelingstraject zijn gegaan.

Lezen over goede kleuter apps? Lees dan hier verder!

Hoe zit dat met concreet materiaal?

Kleuters leren natuurlijk vooral door handelend bezig te zijn. En juist daarvoor zijn hele gave dingen ontwikkeld! Ik neem je even mee.

Neem bijvoorbeeld de groeipuzzels. Dit zijn fysieke puzzels van dieren een schildpad, kikker, vlinder en lieveheersbeestje. De puzzels bestaan uit 4 lagen. En elke lag kan in combinatie met een speciale app tot leven komen! Lees er alles over.

Dan is er ook nog Rolf Connect kleur & vorm, fysiek materiaal wat je combineert met je iPad. Zo ga je in deze app aan de slag met patronen maken, figuren herkennen, afbeeldingen spiegelen, racen met vormen en kleuren en nog veel meer! Voor sommige spellen heb je de hub (het kastje) en de blokjes nodig, via het kastje geef je antwoord. En voor andere spellen heb je dit niet nodig. Weer een mooie combinatie tussen fysiek materiaal en de iPad. Super gaaf! Lees er alles over.

Ander mooi materiaal is Rolf Connect rekenen. Ook dit is weer fysiek materiaal wat je combineert met je iPad. Je gaat onder andere aan de slag met de posities van getallen op de getallenlijn. Voor sommige spellen heb je de hub (het kastje) en de blokjes nodig, via het kastje geef je antwoord. En voor andere spellen heb je dit niet nodig. Weer een mooie combinatie tussen fysiek materiaal en de iPad. Super dus! Lees er alles over.

Maak van je iPad een echte kassa! Scan producten en betaal aan de kassa. En het gave is dat er ook nog rekenopdrachten bij het barcodespel zitten. Zo moet je met de opdrachten aanvullen tot 5 en tot 10. Het barcodespel is zo niet alleen bij de kleuters te gebruiken maar ook heel goed in groep 3. Weer ben je bezig met fysiek materiaal en is de iPad slechts een middel. Lees alles over het barcodespel.

Beheren van iPads

iPads zijn, in mijn optiek, de enige apparaten die echt goed van afstand te beheren zijn. Met het programma jamf kun je iPads helemaal zo instellen zoals je wilt. Ook kun je apps en instellingen van afstand naar de apps sturen.

Verder is er een uitgebreide teacher app waarmee jij als leerkracht via de computer of iPad de iPads aan kunt sturen. Je kunt dan van afstand tegen de iPads “zeggen” dat ze alleen maar bepaalde apps en/of websites mogen tonen voor een bepaalde tijd. Hier meer over weten? Lees dan dit artikel.

Wil je nu meteen iPads kopen?

Bij de Rolfgroep hebben ze nu een mooie aanbieding! Waarbij iPads, materiaal en trainingen zitten! Naar de aanbieding.

Leave a Reply