Aan de slag met kleur & vorm met Rolf Connect

Posted by on mei 17, 2020 in Materiaal | No Comments
Aan de slag met kleur & vorm met Rolf Connect

Oefen kleuren en vormen met Rolf Connect

Leeftijd: 3 – 7 jaar
Koop Rolf Connect Kleur & Vorm

Mijn Mening

Ik vind dit echt super materiaal om mee te werken bij de kleuters. Wat mij betreft zit er echt een super opbouw in. Zo begin je eerst met kleuren en vormen apart. En daarna combineer je kleuren & vormen in oefeningen samen.

De oefeningen die je doet zijn ook echt leuk en uitdagend voor kleuters! Er zitten in de oefeningen vaak meerdere niveaus. Dat geeft je als leerkracht echt de mogelijkheid om te kunnen observeren. En om ze steeds een stapje moeilijker te geven.

Een ander tof aspect aan Rolf Connect Kleur & Vorm vind ik dat er weer een mooie combinatie aan spellen is gevonden. De spellen die in Kleur & Vorm zitten zijn erg divers. Er zitten spellen in voor jongste kleuters. Maar ook voor pientere kleuters. Dat vind ik gaaf. Want juist voor pientere kleuters is het lastiger om passende apps te vinden die niet te veel weg halen bij groep 3. En juist deze app met de activiteiten schatzoeken en de bouwplaats zijn daar bijzonder geschikt voor!

Ook het feit dat deze app zowel met als zonder de hub gespeeld kan worden vind ik gaaf! Zo kun je als school ook een aantal activiteiten doen zonder dat je de hub hebt. En is de app ook nog waardevol.

Verder is het mooi dat je zelfstandig alleen spellen kunt spelen. Maar er ook voor kunt kiezen om samen een spel te doen!

Wat mij betreft zou in elke kleuterklas Rolf Connect Kleur & Vorm moeten staan!

Wat is Rolf Connect Kleur & Vorm?

Wanneer je de app start word je welkom geheten door Lotje. Je mag eerst je onderwerp kiezen:

  • Kleuren
  • Vormen
  • Kleuren & Vormen

Wanneer je een van de onderwerpen kiest krijg je een aantal spellen. Deze zal ik per onderwerp beschrijven:

Kleuren

In het onderdeel kleuren ben je vooral bezig om meet kleuren te handelen. Je ziet ook wel vormen. Maar dit is slechts een bijzaak.

Voetballen

Als je aan de slag gaat met voetballen kies je eerst je niveau, je kunt kiezen uit level 1 of 2. Je ziet een doel. Op dat doel staat een kleur. Je moet de juiste kleur voetballen in het doel schieten. Maar let op! Tijdens het spel verandert de kleur die op het doel staat. In level 1 heb je 1 doel en in level 2 heb je 2 doelen. Dit spel speel je zonder de hub.

Patronen

Met dit spel maak je patronen. Je kiest eerst je niveau. Wat uitgedrukt wordt in een level 1, 2 en 3. In hel spel help je Max. Hij moeten een patroon van stapstenen volgen. Wanneer je het goed patroon maakt gaat Max de route lopen. Klopt het niet dan krijg je feedback.

In level 1 maak je en patroon af met 2 kleuren. In level 2 maak je een patroon met 3 kleuren af. Wanneer je aan level 3 begint dan maak je een patroon met 4 kleuren.

In het spel maak een patroon mag je zelf een patroon maken. Je hebt 4 stenen om te vullen met een patroon. Daarna mag je het verder maken. Voor dit spel heb je de hub nodig.

Sorteren

In dit spel ga je sorteren op kleur. Je zit blokken onder een kabelbaan staan. Deze moet je vastmaken aan de kabelbaan. Van donker naar licht of van licht naar donker. Dat hoor je aan het begin van je opdracht. Als je het goed doet krijg je een compliment. Doe je het niet goed dan gaan de blokken weer van de kabelbaan af. En mag je het opnieuw proberen. Je hebt voor dit spel de hub niet nodig.

Kleuren maken

Voor dit spel ga je kleuren mengen! Je krijgt de opdracht een kleur te mengen! Hiervoor moet je 2 kleuren mengen. Dit doe je door blokjes op de hub te leggen. Daarna mag je een vorm inkleuren met je vinger. In level 1 wordt je geholpen. 1 kleur wordt je gegeven en de andere moet je erbij zoeken om te mengen. Voor dit spel heb je de hub nodig.

Samen voetballen

Dit spel speel je met z’n tweeën! Je hebt beide een doel en daarin moet je de juiste kleuren voetballen schieten! Wie heeft als eerste alle voetballen in het doel geschoten? Als je een verkeerde kleur in het doel schiet dan komt er een keeper! Dit spel speel je zonder de hub!

Vormen

Dit onderdeel richt zich vooral op het handelen met verschillende soorten vormen. Kleur is er wel. Maar dit is echter een bijzaak.

Voetballen

Bij voetballen met vormen heb je 2 levels. Je ziet een doel en daarop staat een vorm. Die vorm, in welke kleur dan ook moet je in het doel schieten. In level 1 heb je maar 1 doel. In level 2 heb je 2 doelen. Als je alle vormen in het doel hebt geschoten krijg je een nieuwe opdracht. Wanneer je een foutje maakt wordt de vorm tegengehouden. Voor dit spel heb je de hub niet nodig.

Patronen

Met dit spel maak je patronen met vormen. Je kiest eerst je niveau. Wat uitgedrukt wordt in een level 1, 2 en 3. In hel spel help je Max. Hij moeten een patroon van vormen van stapstenen volgen. Wanneer je het goed patroon maakt gaat Max de route lopen. Klopt het niet dan krijg je feedback.

In level 1 maak je en patroon af met 2 vormen. In level 2 maak je een patroon met 3 vormen af. Wanneer je aan level 3 begint dan maak je een patroon met 4 vormen.

In het spel maak een patroon mag je zelf een patroon maken. Je hebt 4 stenen om te vullen met een patroon. Daarna mag je het verder maken. Voor dit spel heb je de hub nodig.

Sorteren

In dit spel ga je sorteren op grootte. Je ziet vier dezelfde vormen. Maar allemaal hebben ze een andere grootte. Je moet ze van groot naar klein of van klein naar groot aan de kabelbaan hangen.  Als je het goed doet krijg je een compliment. Doe je het niet goed dan gaan de blokken weer van de kabelbaan af. En mag je het opnieuw proberen. Je hebt voor dit spel de hub niet nodig.

Vormen herkennen

Je gaat in dit spel vormen herkennen. Je krijgt een vorm in 3d te zien. Deze moet je goed bekijken. Op welk bokje staat deze vorm ook? Leg deze op de hub. De vorm die je Wanneer je het goed doet krijg je een volgende vorm te zien. Als je het niet goed doet mag je het blijven proberen. Voor dit spel heb je de hub nodig.

Fotoboek

In dit spel heb je 2 spellen:

  • Ontdek de vormen
  • Zoek de vormen
Ontdek de vormen

In het boek staan allemaal foto’s op elke foto zijn verschillende vormen te zien. Je moet goed kijken naar de plaat. Welke vormen kun je ontdekken op de plaat. Leg deze op de hub. Je moet in totaal in het hele boek 10 vormen zoeken. Als je de goede vorm neerlegt dan zie je ook een gekleurde vorm verschijnen op de vorm in de plaat. Wanneer je het niet goed doet dan krijg je een herkansing. De vorm wordt altijd uitgesproken.

Zoek de vormen

Je ziet een afbeelding. Welke vormen kun je daarin ontdekken. Leg de vorm die je ziet op de hub. En tik ‘m aan in de foto. Wanneer je er een vorm oplegt wordt deze uitgesproken.

Voor alle oefeningen heb je de hub nodig.

Schatzoeken

In deze oefening zie je een schatkist. Die moet geopend worden met een vormensleutel. Draai de vorm die je in beeld ziet zo dat deze past in de schatkist. Wanneer je ‘m checkt zie je meteen of je het goed hebt gedaan. Voor dit spel heb je de hub niet nodig.

Samen voetballen

In dit spel ga je samen aan de slag! Allebei heb je een doel. Op het doel staat een vorm. En die bal/vorm moet je erin “schoppen”. Wie heeft als eerste alle ballen erin geschopt? Als je een foute bal erin schopt dan wordt deze tegengehouden door de keeper.

Wie is de winnaar van het spel?

Kleuren & Vormen

Voetballen

Bij voetballen met vormen heb je 2 levels. Je ziet een doel en daarop staat een vorm in een bepaalde kleur. Die vorm in die kleur moet je in het doel schieten. In level 1 heb je maar 1 doel. In level 2 heb je 2 doelen. Als je alle vormen in het doel hebt geschoten krijg je een nieuwe opdracht. Wanneer je een foutje maakt wordt de vorm tegengehouden. Voor dit spel heb je de hub niet nodig.

Patronen

Met dit spel maak je patronen met vormen in een bepaalde kleur. Je kiest eerst je niveau. Wat uitgedrukt wordt in een level 1, 2 en 3. In hel spel help je Max. Hij moeten een patroon van vormen van stapstenen volgen. Wanneer je het goed patroon maakt gaat Max de route lopen. Klopt het niet dan krijg je feedback.

In level 1 maak je en patroon af met 2 vormen in een bepaalde. In level 2 maak je een patroon met 3 vormen in bepaalde kleuren af. Wanneer je aan level 3 begint dan maak je een patroon met 4 vormen in een bepaalde kleur.

In het spel maak een patroon mag je zelf een patroon maken. Je hebt 4 stenen, en kleuren, om te vullen met een patroon. Daarna mag je het verder maken. Voor dit spel heb je de hub nodig.

Sorteren

In dit spel heb je eigenlijk 2 spellen.

Sorteren

In dit spel ga je sorteren op grootte. Je ziet vier dezelfde vormen. Maar allemaal hebben ze een andere grootte. Je moet ze van groot naar klein of van klein naar groot aan de kabelbaan hangen.  Als je het goed doet krijg je een compliment. Doe je het niet goed dan gaan de blokken weer van de kabelbaan af. En mag je het opnieuw proberen. Je hebt voor dit spel de hub niet nodig.

Vrij sorteren

Je legt een eigen vorm op de hub. Hiermee wordt een opdracht voor je gemaakt! Je moet nu zelf de figuren van donker naar licht of van licht naar donker aan de kabelbaan hangen. Als je het goed doet krijg je een compliment. Doe je het niet goed dan gaan de blokken weer van de kabelbaan af. En mag je het opnieuw proberen. Je hebt voor dit spel de hub niet nodig. Voor dit spel heb je de hub nodig.

Racen

In dit spel ga je racen met vormen en kleuren! Je kiest eerst je level je hebt de keuze uit level 1 tot 3 of oneindig spelen. Je rijdt in een auto en moet diamanten oppakken! Maar deze kun je alleen maar oppakken als je in een auto rijdt die de kleur van de diamant heeft. En als je in de juiste baan rijdt.

Je wisselt van kleur door een kleurenblokje op de hub te leggen. Je wisselt van baan door de vorm van de baan waar je heen wilt. Er wordt steeds gezegd welke kleur je neerlegt en welke vorm je neerlegt. De levels worden steeds een beetje moeilijker. Voor dit speel heb je de hub nodig.

Bouwplaats

Op de bouwplaats ga je figuren maken! Je hebt daar 2 spellen voor:

  • Maak het figuur
  • Spiegelbeeld
Maak het figuur

Op de bouwplaats zie je allemaal borden met figuren! Kies een figuur. En maak dit met blokjes die je op de hub legt. Soms moet je het figuur ook nog draaien om het op de juiste manier op je bord te kunnen draaien. Ben je klaar? Dan kun je het figuur controleren! Voor dit spel heb je de hub nodig.

Spiegelbeeld

Ook nu kom je weer in terecht op de bouwplaats! Je ziet borden met figuren erop. Daarvan kies je een figuur. Als je aan de slag gaat dan zie je maar de helft van het figuur.f

Je moet de andere helft erbij maken. Dit doe je door blokjes en kleuren op de hub te leggen. Soms moet je het blokje wat je gemaakt hebt ook nog draaien. Ben je klaar? Dan kun je het figuur controleren! Voor dit spel heb je de hub nodig.

Tekenen

In dit spel ga je aan de slag met tekenen! Je kunt hierbij tekenen met vormen! En… Je kunt een eigen foto maken. En daarna kun je aan de slag gaan met je foto. Voeg vormen toe. Of maak je tekening compleet door te tekenen. Je kunt je tekening die je hebt gemaakt ook opslaan.

Deze app werkt heel goed samen met de apple pencil. Ook kun je de blokjes gebruiken om kleuren te kiezen. Of juist om vormen te maken die je in je tekening wilt gebruiken.

In dit spel is dus echt een combinatie te maken tussen de blokjes, pencil en gewoon tekenen met je vingers!

Samen voetballen

In dit spel ga je samen aan de slag! Allebei heb je een doel. Op het doel staat een vorm in een bepaalde kleur. En die bal/vorm in die kleur moet je erin “schoppen”. Wie heeft als eerste alle ballen erin geschopt? Als je een foute bal erin schopt dan wordt deze tegengehouden door de keeper.

Wie is de winnaar van het spel?

Tip’s voor in de Klas

Ik vind Rolf Connect kleur & vorm een set die je eerst in de kleine kring introduceert. Wanneer je een touchscreen hebt kun je de hub daarmee connecten om het spel zo groot te hebben. Kleuters kunnen daarna in tweetallen op het bord of met iPad/chromebook aan de slag.

Ik zou kleuters dit altijd samen laten doen. Zo kunnen ze ook leren van elkaar!

Er zitten ook oefeningen bij die je niet met de hub speelt! Deze kun je al heel goed gebruiken voor je activiteiten als je de hub nog niet hebt!

Wil je een aantal gratis lessen van Rolf Connect Rekenen uitproberen?

Welke ontwikkeling stimuleer Je?

Als je kijkt naar de doelen voor kleuters dan zijn er heel veel doelen waar je aan kunt werken. Ik heb deze per spel uitgewerkt in een download.

Rolf Connect Getalbegrip doelen downloaden.

 

 

Leave a Reply