Aan de slag met rekenen met Rolf Connect!

Posted by on mrt 12, 2020 in Materiaal | No Comments
Aan de slag met rekenen met Rolf Connect!

Oefen met getalbegrip met Rolf Connect!

Leeftijd: 3 – 7 jaar
Download de app voor iPhone/iPad & Android

Koop Rolf Connect rekenen

Mijn Mening

Wat is dit gaaf materiaal zeg! Ik vind dit echt super om in een kleuterklas te gebruiken. Want zoals je wellicht weet leren kleuters vooral door zelf te handelen. En dat is Rolf Connect juist. Vanuit de app krijg je doordat je handelt feedback.

De kleuters zijn meteen enthousiast als ze met het materiaal mogen werken. Tja de iPad is al snel favoriet. Maar als je het dan ook nog met materiaal mag combineren is dat echt gaaf.

Ik vind trouwens dat deze set niet alleen goed bij de kleuters te gebruiken is, maar ook in groep 3. Er zit namelijk ook splitsen in.

In deze set draait het helemaal om getallen en getalbegrip. Er zit echt een mooie opbouw in de opdrachten. Wanneer je met tellen aan de slag gaat heb je niet alleen maar stippen om te tellen maar ook vingers, dobbelstenen en echte getallen. Naarmate je verder komt met de opdrachten merk je wel dat er steeds meer alleen maar cijfers worden gebruikt. Maar dat er een opbouw in zit vind ik natuurlijk al heel prettig.

Wat ik ook heel gaaf vind is dat er een coöperatieve splits opdracht in zit. Zo kun je samen met splitsen aan de gang gaan. Echt een aanrader om te gebruiken zowel bij de kleuters als begin groep 3.

Een ander mooi iets aan Rolf Connect vind ik dat de meeste spellen speel je met de hub, het kastje waar je de iPad mee verbind. Maar er zijn ook een aantal spellen waar je de hub niet voor nodig hebt! Op deze manier kun je dus ook gebruik maken van de app zelfs al heb je de hub niet!

En elk spel wordt voorafgaand aan het starten uitgelegd door middel van een filmpje met ondersteuning van Lotte, zij legt het je uit. Ken je het spel al dan kun je de uitleg overslaan. Dat is ook fijn voor kleuters.

Oja… Nog 1 belangrijke toevoeging! De iPad hoeft niet uit de hoes/cover! Ook kan je de hub aansluiten op het touchscreen of op een chromebook! Verbinden gaat via bluetooth.

Wat mij betreft is dit een echte aanrader wanneer je in de onderbouw iPads, touchscreen of chromebooks (met bluetooth) hebt!

Wil je een aantal gratis lessen van Rolf Connect Rekenen uitproberen?

Wat is Rolf Connect Rekenen?

Wanneer ik de doos van Rolf Connect Rekenen open zit daar het volgende in:

  • 21 blokjes met de getallen 0 tot 20
  • 5 blokjes met de volgende tekens: =, <, >, -, +
  • 4 blokjes met de kleuren rood, geel, blauw en groen

De hub zul je los moeten kopen van de doos. De hub is een houten kastje wat je verbindt met je iPad/touchscreen of chromebook.

Als ik vervolgens de app van Rolf Connect start kan ik kiezen of ik de groep 1 of groep 2 spellen wil spelen.

Vervolgens kun je kiezen uit een heleboel spellen. De spellen zijn bijna helemaal gelijk. Alleen het niveau van de spellen zijn aangepast aan de groepen.

Wat verder interessant is, is dat je ziet hoe de kleuters de opdrachten gedaan hebben. Wanneer je een opdracht in een keer goed hebt krijg je een groen bolletje. Is het de tweede keer goed wordt ie oranje. En heb je het daarna ook nog fout dan wordt het bolletje rood. Zo kun je een beetje zien hoe de kleuters de opdrachten gemaakt hebben.

Nog een interessant aspect is dat elk spel wordt voorafgegaan door een uitleg van Lotje. Deze uitleg kun je ook overslaan. Tijdens het spel krijg je ook feedback van Lotje. Heel erg handig!

Deze spellen zal ik kort beschrijven:

Meer of minder

Bij dit spel gaat het erom dat je aangeeft waar je er meer/minder ziet. Hiervoor moet je drukken op het scherm. Alle figuurtjes zijn verdeeld in groepjes van 5. Dit spel speel je zonder hub.

Volgorde

Er komt een trein aan rijden. Op de trein moeten dozen worden geplaatst. Deze moeten van weinig naar veel worden geplaatst of van laag naar hoog net wat je opdracht is. Jij moet de dozen op de goede plaatsen slepen. Dit spel speel je zonder hub.

Matchen

Uit het vliegtuig vallen koffers! Jij moet de cijfers bij elkaar optellen, dit kunnen handen, dobbelstenen, streepjes of echte cijfers zijn. Leg het blokje neer met evenveel erop.

Hoeveelheden

Je ziet allemaal kisten. Op deze kisten staan hoeveelheden gepresenteerd. Dit kan met handen, dobbelstenen, cijfers of streepjes zijn. Jij moet alleen de kisten van het gevraagde cijfer aantikken. Je speelt dit spel zonder hub.

Dobbelen

Gooi de dobbelstenen… Hoeveel stippen tel je? Leg het blokje met het goede antwoord op de hub.

Flitsen

We gaan getallen onthouden. Je ziet een kist met een getal in de kiepwagen vallen. Kijk welk getal erop staat. En leg het blokje met hetzelfde getal op de hub. Stippen, cijfers, vingers, streepjes

Welk getal mist?

Er komt weer een trein aan! Op de trein staan allemaal wagonnetjes met cijfers, stippen, streepjes of handen staan. Maar er mist een getal… Welk getal is dat? Leg dat blokje op de hub!

Getallenlijn

Er komt een trein aan! De trein is leeg. Jij moet er voor zorgen dat de getallenlijn op de trein wordt gemaakt. Plaats de kisten met vingers, stippen, streepjes en cijfers op de juiste manier op de trein zodat de getallenlijn ontstaat. Je hebt voor dit spel geen hub nodig.

Auto’s tellen

We gaan auto’s tellen! Vanuit de app krijg je een opdracht. Tel bijvoorbeeld alle blauw auto’s. Je moet nu de geparkeerde auto’s tellen die blauw zijn. Alle auto’s staan in een 5 structuur. Je legt het blokje met het juiste antwoord op de hub.

Bussommen plus

De bus komt eraan! Er zitten een aantal kinderen in. Dit aantal is zichtbaar. Bij de bushalte staan ook een aantal kinderen. Zij willen met de bus mee. Hoeveel kinderen zitten er nu in de bus? Leg het blokje met het juiste antwoord op de hub.

Bussommen min

Er komt een bus met kinderen aan! Er willen een aantal kinderen uit. Hoeveel kinderen zitten er dan nog in de bus? Dat blokje leg je neer op de hub.

Bussommen plus en min

De laatste bus die eraan komt is een bus waarin kinderen instappen of uitstappen. Weet jij hoeveel kinderen er daarna in de bus zitten? Leg het blokje met het juiste antwoord neer.

Splitsmachine

Je ziet een grote machine. Een doos met pakketjes gaat in de machine. Hoeveel pakketjes gaan er in welke auto? Bij 1 auto kun je zien hoeveel pakketjes er in de auto zitten. Maar hoeveel zitten er in de andere auto? Leg dat getal neer op de hub!

Samen parkeren

Je ziet een parkeerplaats en een aantal auto’s. Je moet een bepaald aantal auto’s parkeren. Samen moet je het gevraagde aantal auto’s parkeren . Aan beide kanten moet je auto’s parkeren.

Tip’s voor in de Klas

Ik vind Rolf Connect rekenen een set die je eerst in de kleine kring introduceert. Wanneer je een touchscreen hebt kun je de hub daarmee connecten om het spel zo groot te hebben. Kleuters kunnen daarna in tweetallen op het bord of met iPad/chromebook aan de slag.

Ik zou kleuters dit altijd samen laten doen. Zo kunnen ze ook leren van elkaar!

Er zitten ook oefeningen bij die je niet met de hub speelt! Deze kun je al heel goed gebruiken voor je activiteiten als je de hub nog niet hebt!

Wil je een aantal gratis lessen van Rolf Connect Rekenen uitproberen?

Welke ontwikkeling stimuleer je met Rolf Connect Rekenen?

Als je kijkt naar de doelen voor kleuters dan zijn er heel veel doelen waar je aan kunt werken. Ik heb deze per spel uitgewerkt in een download.

Rolf Connect Getalbegrip doelen downloaden.

 

 

Leave a Reply