Opzoek naar een geschikte app passend bij je thema

Posted by on jun 19, 2018 in Materiaal | No Comments

Tegenwoordig heb je keuze uit verschillende apps die geschikt zijn voor gebruik in de klas. Maar hoe zie je door de (app)bomen het bos? Hoe weet je of een app echt passend is bij het doel dat je voor ogen hebt voor jouw leerling/klas?

Met het thema ‘zomer’ in zicht ga ik op zoek naar apps die dit thema kunnen verrijken. Ik start vaak met het kijken naar apps in de ‘Appstore’ van een aantal appmakers die ik prettig vind en vaak goed passende apps aanbieden.

De volgende aanbieders zijn hierbij interessant:

 • My FirstApp: apps zonder taal maar met in app aankopen
 • Juf Jannie: betaalde apps, maar zonder reclame
 • Meester Dennis: combinatie tussen gratis en betaalde app
 • BusyThings: betaalde apps maar zonder reclame

Tijdens mijn zoektocht kom ik twee apps tegen bij ‘Juf Jannie’ met het thema zomer:

 • Taal en woordenschat 3 ‘seizoenen’, het zomer seizoen wordt hier besproken
 • Taal en woordenschat ‘de zee’, oefen met woordenschat aan de hand van het thema de zee.

AppStore

In de AppStore bekijk ik de informatie uitvoerig zodat ik daar al kan bepalen of ik deze app geschikt vind. Bij ‘Meester Dennis’ kom ik er ook nog één tegen:

Kleutereiland: aan de slag met verschillende kleutervaardigheden in de omgeving van een eiland, zon en zee. Deze app is er in een gratis variant en een betaalde variant. In de gratis variant zitten niet alle onderdelen die in de volledige versie wel zitten.

Eduapp

Daarnaast neem ik nog een kijkje bij ‘Eduapp’. Dit is een database met een verzameling van veel verschillende apps. Gebruikers plaatsen hierbij ook regelmatig hun ervaringen en uitgewerkte lesideeën. Bij EduApp vind ik de volgende twee interessante apps:

 • Bogga vacation: je gaat virtueel op vakantie en de app laat je kiezen wat je hier allemaal voor nodig hebt.  Dit is een betaalde app met reclame.
 • Bongobos Zomer: het educatieve doel is meteen duidelijk want je gaat aan de slag met tellen en memory en luistert hierbij naar een verhaal. Dit is een betaalde app.

Samenvattend zijn de volgende criteria voor mij van belang bij de keuze van een app:

 1. Taalkeuze
 2. Educatief doel
 3. Is er internet nodig?
 4. Gratis/ betaald
 5. Reclame ja/ nee: indien ja, is het storend voor het leerproces?

In app aankopen ja/ nee: indien ja, is het storend voor het leerproces?Maar nu komt natuurlijk de belangrijkste vraag: welke app gebruik jij zelf nu al voor het thema zomer, die andere (kleuter)leerkrachten zeker moeten gaan ontdekken? We horen graag je reactie!

Leave a Reply