Boek: Letters leren is een eitje

Posted by on dec 22, 2014 in Digibord, Materiaal | No Comments
Boek: Letters leren is een eitje

letters01

Leeftijd: 3 – 7 jaar
Prijs: € 14,95

Bestel het boek hier

Het Boek

letters05

Het boek letters leren is een eitje is een boek om klanken/letters te leren onthouden. Het boek staat vol met ezelsbruggetjes om letters & klanken uit elkaar te houden.

Voorin het boek zit een gebruiksaanwijzing waarin een aantal tips staan hoe je met het boek om kunt gaan samen met je kind/leerling. Een paar tips:

  • Ga er samen met je kind goed voor zitten, bijvoorbeeld lekker op de bank.
  • Help je kind door de letters stuk voor stuk aan te wijzen en bij de “tweetekenklanken” erop te wijzen dat die twee letters bij elkaar horen.
  • Gebruik de hints uit dit boek en/of zoek samen de letter of klank op. Sommige kinderen willen dat al snel graag “zelf doen”.

In het boek staan nog veel meer tips om met dit boek om te gaan!

letters03

Op elke pagina in het boek staat een letter/klank. Neem bijvoorbeeld de e. Hierbij staat het ezelsbruggetje: “de e is net een emmer”. Er staat dan ook een emmer op de tekening. Ook staan er verschillende schrijfwijze van de e op een krijtbordje geschreven. Zo zien kinderen meteen dat er verschillende schrijfwijze zijn van letters.

Ook heeft het boek uit klap flappen. Een pagina in het boek heeft op deze manier geen 2 maar 3 bladzijden naast elkaar! Een letter wordt zo nog meer uitgelegd.

In het boek worden die alleen maar de enkele klanken besproken maar ook de dubbel klanken!

Doordat er ook ezelsbruggetjes voor dubbelklanken in staan zijn de platen en ezelsbruggetjes uit dit boek ook goed toe te passen in groep 3 & 4.

App Tips

Als ik naar apps ga kijken die passen bij dit boek dan heb ik de volgende tips:

Letterschool

In de app letterschool ga je aan de slag om de letters te schrijven. Maar deze app biedt meer. Namelijk dat de letters/klanken ook uitgesproken worden en er voorbeelden worden genoemd. Lees alles over deze app.
Prijs: € 5,99 (iPhone/iPad) € 2,69 (android)
Download voor iPhone/iPad & Android
AppStoreAndroid

Juf Jannie Letters Leren Lezen
In de app Juf Jannie Letters Leren Lezen ga je aan de slag met het leren van letters. Dit doe je door middel van verschillende spelletjes. Lees meer over deze app.
Prijs: € 3,99
Download voor iPhone/iPad en Android

AppStoreAndroid

 

 

Leren lezen voor groep 3
In deze app ga je leren om letters te schrijven. Je leert zowel de blokletters als de letters die je aan elkaar kunt schrijven. Lees meer over deze app.
Prijs: gratis (beperkte functionaliteit) € 1,99
Download voor iPhone/iPad 
AppStore

 

Letterfun

In deze app ga je aan de slag met het leggen van woorden. Je maakt woorden af. En legt zelf eigen woorden.
Prijs: € gratis
Download voor iPad
AppStore

 

icoon_kk3De Klankklas apps

Door de kleuteruniversiteit zijn er tot nu toe 3 klankklas apps ontwikkelt. Deze apps bieden oefeningen met klanken. Lees over klankklas 1klankklas 2 en klankklas 3.
Prijs: € 2,29

Digibord Tips

Het boek bevat geen suggesties voor digitale activiteiten. Daarom komen hier een heleboel digibordlessen waarin elke keer een letter centraal staat. Deze lessen zijn allemaal gemaakt in de Gynzy software. Door op de letter te klikken kun je de les downloaden.

aa     a     b     d     e     ee     f     g     h     i   j    k     l     m     n    o    oo      p     r     s     t     u     v     w     z   oe

Wat leer je van dit Boek?

letters04

Als je naar de kerndoelen kijkt leer je van dit boek:

Kerndoel 11
De leerlingen leren een aantal taalkundige principes en regels. Zij kunnen in een zin het onderwerp, het werkwoordelijk gezegde en delen van dat gezegde onderscheiden.

Met als belangrijkste tussendoelen:

  • Ontwikkeling fonemisch bewustzijn (groep 2 en 3)
  • Herkennen van beginrijm in langgerekte woorden
  • Herkennen van beginrijm in gewoon uitgesproken woorden
  • Toepassen van beginrijm
  • Klinker in een woord isoleren
  • Auditieve analyse op klankniveau

Mijn Mening

letters02

Wat een geweldig boek zeg! Bij het doorbladeren ervan werd ik al erg enthousiast. De platen in het boek zijn heel erg mooi vormgegeven. En de ezelsbruggetjes die erop staan zijn heel handig voor kinderen. Van dit boek zou ik ook wel grotere platen in mijn klas willen hebben!

Wat ik heel prettig aan het boek vind is dat er ook de dubbelklanken in staan. Doordat deze erin staan is het boek ook in groep 3 en 4 te gebruiken bij bijvoorbeeld de spellingscategorieën.

Het boek is een prachtig handzaam boekje waarin de letters heel duidelijk worden uitgelegd. Dit boek is wat mij betreft thuis als op school heel goed te gebruiken. Ik zeg dit boek moet verplichte kost zijn voor alle ouders met een kind in groep 1 – 4! Aanschaffen dus!

Voor in de klas is het ook echt een verrijking. Zeker als je het boek gebruikt als middel om met letters bezig te zijn tijdens de andere activiteiten. Bij mij op school merk ik dat de platen erg aanspreken en dat de kinderen de ezelsbruggetjes makkelijk kunnen onthouden.

Op alle fronten is het boek een aanrader!

Leave a Reply