Film Être et Avoir

Posted by on nov 8, 2015 in Materiaal | No Comments
Film Être et Avoir

etre_et_avoir

Etre et avoir, zijn en hebben

Koop de DVD
Prijs: € 9,99

De Film

Deze documentaire gaat over een Frans dorpsschooltje in Auvergne waar alle leerlingen van 4 – 12 jaar in een klas zitten.

Georges Lopez geeft in zijn eentje les. Hij doet dit met zo veel liefde en geduld. Elk kind in deze documentaire heeft een verschillend niveau. We volgen de klas een jaar lang en zien de kinderen vooruitgaan en successen boeken. Wat ik ook heel mooi vind is dat je bij sommige kinderen ook thuis een kijkje krijgt. Je ziet ze hun huiswerk maken. Sommige zie je zwoegen. En bij andere zie je dat de ouders “helpen”. Ook zie je regelmatig beelden van het veranderende landschap.

Het einde van de film is ook het einde van Georges loopbaan als leerkracht. Hij gaat met pensioen en neemt afscheid.

Een met veel liefde gemaakte, ontroerende succesdocumentaire over een van de vele honderden Franse dorpsschooltjes, waar alle leerlingen in één klas passen.

Wat leer ik van deze film

Ik vind dit echt een top documentaire. Daarbij vind ik de leerkracht George een prachtige leerkracht. Hij is zo geduldig. Weet zo goed te differentiëren bij de leerlingen. Heeft niet 3 instructiegroepen. Maar wel 10!

Wat ik vooral van deze film leerde is dat ik soms best iets meer geduld mag hebben. George is echt zo geduldig. Dat vind ik echt heel erg knap.

Een ander opvallend aspect van deze film vind ik dat er een meisje is dat naar een andere school moet, een vorm van speciaal onderwijs. George weet met moeder echt een goed gesprek te voeren over hoe het nu verder moet met Nathalie. Moeder begrijpt goed dat Nathalie naar een andere school moet. George begeleid dit goed.

Dit is echt een pure documentaire. De kinderen zijn zichzelf. De leerkracht is zichzelf. Ik vind ‘m echt prachtig. Niet langdradig. Het blijft mij boeien van begin tot het einde. Aan het einde werd ontroerde deze docu mij ook echt. Ik vond het zo’n prachtige docu!

Na het zien van deze film zou ik nu weleens willen weten hoe het met de kinderen gaat! Hoe zijn ze nu terecht gekomen? Wat doen ze nu?

Ik vind dit echt een aanrader voor iedereen die met onderwijs te maken heeft!

Een stukje van de film

 

Leave a Reply