Speel en ontdek nieuwe klanken

Leeftijd: 4 – 7 jaar
Prijs:  € 2,29
Download voor iPad

Mijn Mening

Ook klankklas 3 is weer een mooie app van kleuteruniversiteit om aan het fonemisch bewust zij te werken. De opbouw is weer hetzelfde als in klankklas 1 en 2. Eerst gaat het om beginklank, daarna om midden en eindklank.
Deze app sluit prima aan bij de manier waarop kleuters omgaan met letters. De manier van vragen stellen is ook een prettige. De opbouw van de vragen is steeds hetzelfde maar ik zie bij mijn kleuters dat ze toch geboeid blijven omdat er enige variatie zit in de manier van vragen stellen.

De plaatjes die gebruikt worden in de app zijn heel duidelijk voor kinderen. Ik zie dat ze er snel zelfstandig mee overweg kunnen. De uitspraak van de woorden en klanken is duidelijk verstaanbaar voor kinderen.

Als kleuters feedback krijgen is dit op een uiterst vriendelijke manier ook als er fouten worden gemaakt. Je wordt door deze feedback echt uitgedaagd om door te gaan met de app.

De navigatie binnen de app werkt zeer eenvoudig en is erg overzichtelijk voor kinderen. Ook is het heel fijn dat er geen in app aankopen gedaan hoeven te worden om met de app aan de slag te gaan.

Ik vind het weer een prettige app om mee aan de slag te gaan binnen de kleuterklas. Een app als deze verveelt nooit bij de kinderen!

 

De App

In deze derde app van de kleuteruniversiteit ga je weer een aantal nieuwe letters leren. In deze app leer je de letters: h, z, a, k, d en g. De oefeningen van de klankklas apps hebben allemaal een zelfde werkwijzen. Dit is prettig voor kinderen. Want het zorgt voor herkenning.

Aan de slag

Om aan de slag te gaan met een letter moet je op een van de 6 afbeeldingen klikken. De oefening komt dan in beeld en de vraag wordt aan je voorgelezen. Als de vraag te snel ging of je weet het niet meer precies dan tik je nog een keer op de vraag en wordt de vraag nogmaals gesteld.

Alle oefeningen werken eigenlijk op eenzelfde manier. Je krijgt een vraag. En vervolgens moet je uit een van de antwoorden kiezen. Als je het goede antwoord kiest dan krijg je een compliment. Kies je het foute antwoord dan wordt je vriendelijk verteld dat dit niet het goede antwoord is. Je kunt het dan nog een keer proberen. Je kunt in principe net zo lang door blijven gaan tot je het goede antwoord hebt. Als je het goede antwoord hebt druk je op de play button en ga je naar de volgende vraag. Als je helemaal klaar bent met een oefening word je beloond met een applaus en een illustratie passende bij deze letter.

Tips voor in de Klas

De oefeningen uit de app zijn ook te downloaden als powerpoint om als digibord activiteit te gebruiken. Download ze hier.

Ook binnen Gynzy kun je aan de slag met lessen die over letter gaan. Hier onder staan een aantal links naar lessen over de letters uit de app:

Wat leer je van deze App?

kk01

Als je naar de kerndoelen kijkt dan leer je van deze app het volgende:

Kerndoel 11
De leerlingen leren een aantal taalkundige principes en regels. Zij kunnen in een zin het onderwerp, het werkwoordelijk gezegde en delen van dat gezegde onderscheiden.

Met als belangrijkste tussendoelen:

  • Ontwikkeling fonemisch bewustzijn (groep 2 en 3)
  • Herkennen van beginrijm in langgerekte woorden
  • Herkennen van beginrijm in gewoon uitgesproken woorden
  • Toepassen van beginrijm
  • Klinker in een woord isoleren
  • Auditieve analyse op klankniveau

Leave a Reply