Spelenderwijs rijmen

Posted by on jan 2, 2016 in Materiaal | No Comments
Spelenderwijs rijmen

Schermafbeelding 2015-12-12 om 17.42.47

Spelenderwijs rijmen het boek van Linda Willemsen

Prijs: gratis
Download het boek

Mijn Mening

Schermafbeelding 2015-12-12 om 17.43.47

Van dit boek werd ik meteen heel enthousiast! Ik kreeg meteen zin alles te gaan maken zodat ik er mee aan de slag zou kunnen gaan. Ik vind dit een heel praktisch boek. Waarin allemaal spellen zitten die je meteen zonder al te veel voorbereiding kunt spelen in de klas. Wat ik erg prettig vind is dat je de materialen die je voor de spelletjes nodig hebt meteen kunt printen. Enige tip die ik daarbij heb is dat je het niet dubbelzijdig moet afdrukken. Wat ik zelf hierbij ook handig vind is om het in kleur af te drukken en niet in zwart/wit.

Het Boek

Schermafbeelding 2015-12-12 om 17.43.26

Het ebook van Linda Willemsen begint voor mij al met een pakkende inleiding. Er wordt namelijk geopend met: “Een belangrijke voorwaarde voor het leren lezen is het kunnen rijmen.”. Dit is natuurlijk helemaal waar wat Linda Willemse hier aangeeft. Ook geeft ze aan dat het belangrijk is om kinderen inzicht te geven in rijmen.

Schermafbeelding 2015-12-12 om 17.43.04

Vervolgens geeft Linda Willemse 15 suggesties met activiteiten voor rijmen. Alle printbare materialen die je nodig hebt zijn ook aanwezig in dit boek. Deze activiteiten worden telkens volgens een vast stramien uitgelegd:

  • Doel: Aan welk doel wordt er door middel van deze activiteit gewerkt?
  • Mateiraal: Hier worden de materialen die je nodig hebt beschreven. Er staat ook beschreven in welke bijlage je dingen kunt vinden.
  • Aantal spelers: Moet hoeveel kinderen kun je het spel spelen?
  • Beschrijving: Hier vind je een omschrijving van het spel.

Digibord tips

Ook op het digibord kun je met rijmen aan de slag!

Rijmtool Gynzy

Schermafbeelding 2015-12-11 om 16.41.22

Bij Gynzy is er bijvoorbeeld een tool waarin kinderen twee plaatjes moeten matchen die rijmen. Het handige aan deze tool is, is dat je zelf kunt aangeven of, als een kind erop klikt het woord van het plaatje uitgesproken moet worden of niet.

Gynzy – Seizoenstool

 

 

 

 

 

Gynzy heeft ook nog een seizoensgebonden tool, namelijk de herfst-, winter-, lente- en zomerwoorden tool. Hierin zitten vier verschillende oefeningen. Een van deze oefeningen is klinkerrijm. Je ziet een plaatje met daaronder 3 andere plaatjes. Maar welke rijmt er nu? Je kunt er zelf voor kiezen om de woorden wel of niet uit te spreken. Een mooie oefening om het rijmen te oefenen.

Apps

Rijmen maar
Ga aan de slag met verschillende spelletjes om te oefenen met rijmen! Een mooie app die zowel in de kleine kring als tijdens het spelen en werken kan worden gebruikt. Lees er alles over.
Prijs: € 2,29
Download voor iPhone/iPad & Android

 

icoon_rijmLeer rijmen met miniclub

In deze app ga je aan de slag met rijmen. De plaatjes waarmee je moet rijmen worden allemaal uitgesproken. Je kunt dit op diverse niveaus doen. En bij goede antwoorden kun je medailles verdienen als beloning.

Prijs: € 2,29
Download voor iPhone/iPad
AppStore

icoon_kidsGynzy Kids

In Gynzy Kids kun je als leerkracht rijmopdrachten klaar zetten. Maar ok Je ziet drie plaatjes 2 plaatjes rijmen op elkaar. De woorden worden uitgesproken. Wanneer een antwoord goed is blijven de plaatjes staan en krijg je een smile. Wanneer het niet goed is springen de plaatjes terug.

Prijs: gratis
Download voor iPad/Android
AppStoreAndroid

 

icoon_squla

Squla Junior

Ook is squla junior zitten rijmactiviteiten op verschillende niveaus. Soms worden woorden wel uitgesproken en soms niet. Ook moet je bijvoorbeeld een rijmpje afmaken door het juiste plaatje aan te klikken. Deze kun je onder schooltijd gratis doen.

Prijs: gratis (onder schooltijd)
Download voor iPad/Android
AppStoreAndroid

 

 

 

Leave a Reply