Aan de slag met rijmen!

Leeftijd: 5 – 8 jaar
Prijs: € 2,29
Download voor iPhone/iPad & Android

 

Mijn Mening

Ik vind dit een mooie app om kleuters te laten oefenen met rijmen. Natuurlijk moet je ook met onzinwoorden rijmen en met concrete woorden. Maar deze app kan goed ondersteuning bieden aan het zelf oefenen.

Wanneer je een opgave maakt, krijgen de kleuters die met de app werken direct feedback op hun antwoord. Dat vind ik erg fijn. Op deze manier krijgt een kleuter meteen te horen of hij/zij het goed doet.

De oefeningen zijn leuk en uitdagend. Fijn dat er ook elke keer geluid bij de oefeningen is. Op deze manier kunnen kleuters echt zelfstandig met de app uit de voeten.

Ik vind deze app een mooie aanvulling voor in het kleuteronderwijs!

De App

In de app rijmen maar zitten vier verschillende rijmspelletjes. Deze rijmspelletjes zal ik toelichten.

Spel 1 Wat rijmt er op …?

In dit eerste spel zie je een rijmplaatje. Deze wordt uitgesproken. In dit geval is dat een kip. Een van de plaatjes eronder rijmt. Deze kunnen ook uitgesproken worden als je op het luidsprekertje drukt. Een van deze vier plaatjes rijmt. Wanneer je het goede plaatje aantikt hoor je dat dit goed is.

Spel 2 Wat rijmt er niet?

Bij de volgende opdracht zie je weer vier plaatjes. Door op de luidsprekertjes te drukken kun je horen wat er op het plaatje staat. Een van de plaatjes hoort niet in de rijmrij thuis. Deze moet je aantikken.

Spel 3 Trek een lijn tussen de rijmwoorden

Bij de volgende opdracht gaat het erom dat je lijnen trekt tussen de plaatjes die op elkaar rijmen. Een ballon en een kanon rijmen op elkaar. Tussen deze twee plaatjes trek je dan een lijn. Wanneer je op de luidsprekertjes drukt wordt het woord van het plaatje uitgesproken.

Spel 4 Memory welke woorden rijmen op elkaar

Het laatste spel is memory. Bij memory moet je steeds twee plaatjes zoeken die op elkaar rijmen. Wanneer je twee goede plaatjes vindt, plaatjes die op elkaar rijmen, verdwijnen de plaatjes.

Instellingen

Er zijn ook diverse dingen die je kunt instellen bij deze app. Vooral het aantal opdrachten en hoeveel kaartjes je hebt met memory is interessant om in te stellen voor de klas.

 

Tips voor in de Klas

Natuurijk kun je deze app heel goed in de kleuterklas gebruiken. Kinderen kunnen er in tweetallen mee werken. Maar natuurlijk kan dit ook individueel.

Een mooi vervolg op deze app is dat je kinderen, in tweetallen, door de klas laat gaan en ze overal foto’s van laat maken wat op elkaar rijmt. Deze foto’s kun je dan daarna nog nabespreken in een kleine kring.

Wat leer je van deze App?

Wanneer je naar de kerndoelen kijkt leer je van deze app het volgende:

Kerndoel 11
De leerlingen leren een aantal taalkundige principes en regels.

 

Leave a Reply