Speel met schaduwen op de muur!

Posted by on apr 19, 2020 in Materiaal | No Comments
Speel met schaduwen op de muur!

Speel met schaduwen op de muur!

Leeftijd: 3 – oneindig!

Download de lesbrief 

Wat is het?

Eigenlijk is het heel simpel! Het is een wc rolletje met stukje plastic en daarop zit een sticker. Met een zaklamp schijn je door het wc rolletje heen en zo projecteer je er een schaduw mee op de muur.

Ik merkte zelf dat niet alleen ik maar ook de kinderen met wie ik dit deed heel enthousiast hervan werken. Helemaal toen ze ontdekte dat je de schaduwen groter en kleiner kunt maken door dichterbij of verderaf te gaan staan. Ook onderzoekte we verschillende lichtbronnen. Is elke lichtbron hier eigenlijk geschikt voor? En elke sticker? Genoeg mee te ontdekken dus!

Maak het!

Om deze schaduwen te maken heb je de volgende materialen nodig:

  • wc rolletjes
  • vershoudfolie
  • tape of een elastiekje
  • stickers
  • zaklamp

Om het wc rolletje doe je een stukje plastic om een kant van het wc rolletje. Zet dit vast met een elastiekje of tape. En plak op het plastic een sticker of silhouet.

Ga daarna naar een donkere kamer en schijn met een zaklamp in de open kant van het wc rolletje. En je schaduw staat op de muur!

Tip’s voor in de Klas en Thuis

Zoek met kinderen uit hoe je de figuren op de wc rolletjes groter/kleiner kunt maken! Hoe werkt dat? Zoek uit hoe het werkt.

Een andere mooie onderzoeksopdracht hiermee is dat je verschillende soorten lichtbronnen gaat proberen. Welke werkt het beste? En hetzelfde geldt voor stickers! De ene soort stickers werkt beter dan de andere. Genoeg uit te zoeken dus!

Speel met meerdere kinderen met wc rolletjes en speel een heel verhaal na. Eventueel kun je dit verhaal opnemen met een iPad.

Een andere leuke mogelijkheid is het maken van een schaduwtheater van duplo! Weten hoe je dat aanpakt? Lees dan hier even verder. 

Welke ontwikkeling stimuleer je Hiermee?

Met deze schaduwbronnen zit je echt op natuurkundige verschijnselen:

  • ontdekken en verwonderen over: licht (licht en donker), groot en klein.
  • ervaring opdoen met en onderzoeken van het verschijnsel licht: lichtbronnen; doorlaten of terugkaatsen van licht (licht gaat alle kanten op); schaduwvorming; relatie met zien;

Leave a Reply