Gynzy’s Herfstwoorden

Posted by on sep 22, 2017 in Digibord, Materiaal | No Comments
Gynzy’s Herfstwoorden

herfstwoorden startschermGynzy heeft een hele mooie tool voor de onderbouw ontwikkeld met betrekking tot fonemisch bewustzijn. In dit blog ga ik er nader op in. Ook is er materiaal te vinden om te gebruiken naast de digibord activiteiten.

De Tool

Zoals je ziet bestaat de tool herfstwoorden uit vier verschillende onderdelen:

  • Beginletter
  • Klinkerrijm
  • Woord bij plaatje
  • Woordstukjes

Deze afzonderlijke deeltools zal ik nu verder toelichten.

Beginletter


Bij het onderdeel beginletter in deze tool gaat het erom dat je woorden aan elkaar koppelt die met dezelfde beginletter beginnen. Je ziet in het grote vak een plaatje met woord. Door een van de onderste plaatjes aan te tikken kies je welk plaatje met dezelfde beginletter begint. In opties kun je aan of uit zetten of je de woorden onder de plaatjes wil zien. Om je antwoord te controleren druk je op controleren.
Als je het goed doet komt er een smiley tevoorschijn. En hoor je dat je het goed gedaan hebt. Als je het niet goed hebt gedaan komt er een verdrietig kijkende smiley tevoorschijn en mag je het nog een keer doen.
Als additioneel materiaal zijn er knijpkaarten bij dit onderdeel gemaakt. Deze knijpkaarten hebben betrekking op het vinden van twee woorden met dezelfde beginletter.

Download de knijpkaarten

Klinkerrijm


Bij het onderdeel klinkerrijm gaat het erom dat je twee woorden vindt die op elkaar rijmen. Je ziet in het grote vak een plaatje en een word. Door een van de plaatjes onderin te kiezen, kies je welke twee plaatjes rijmen. Je drukt daarna op controleren om te kijken of je het goed hebt gedaan.
Als je het goed doet komt er een smiley tevoorschijn. En hoor je dat je het goed gedaan hebt. Als je het niet goed hebt gedaan komt er een verdrietig kijkende smiley tevoorschijn en mag je het nog een keer doen.

Bij het onderdeel klinkerrijm heb ik verschillende opdrachten met kaartjes gemaakt. Deze kaartjes moet je eerst downloaden. Er zijn twee versies van de kaartjes een versie waarbij je de woordjes er onder hebt staan en bij de andere versie heb je de woordjes er niet onder staan. Je kunt met deze kaartjes het volgende doen:

Maak er een memory van. Knip de kaartjes uit. En draai ze allemaal om. Vind nu de twee plaatjes die op elkaar rijmen. Wie de meeste setjes van twee heeft die heeft gewonnen.

Download de memory

Je kunt deze opdrachten ook doen in de vorm van een werkblad. Knip de kaartjes uit. En vind de setjes die bij elkaar horen. Plak deze op, op het tweede blad.

Download de werkbladen

Woord bij plaatje


Binnen het onderdeel woord bij plaatje gaat het erom dat je het juiste woord aan het plaatje uit het grote vak koppelt. Door een van de woorden onderin aan te klikken kies je welke er onder het plaatje past. Je drukt nu op controleren. Als je het goed doet komt er een smiley tevoorschijn. En hoor je dat je het goed gedaan hebt. Als je het niet goed hebt gedaan komt er een verdrietig kijkende smiley tevoorschijn en mag je het nog een keer doen.

En er zijn nog een aantal knijpkaarten waarbij je woorden aan het goede plaatje moet koppelen. Deze kun je hier onder downloaden.

Download de knijpkaarten

Woordstukjes – Woorden klappen


Binnen het onderdeel woordstukjes gaat het erom dat je zelf het woord klapt en telt uit hoeveel stukjes (klapjes) het woord bestaat. Dit aantal tel je en klik je beneden aan. Vervolgens druk je op controleren. En zie je als je het goed hebt gedaan een smiley. En als je het fout gedaan hebt hoor je dit en zie je een smiley die niet vrolijk kijkt. Je mag het dan nog een keer doen.

Voor het klappen van woorden heb ik ook opdrachten gemaakt. Ook hier heb ik kaarten gemaakt met de woorden erop en een plaatje. Laat kinderen zelf eerst de woorden klappen. En dan vervolgens van klei net zo veel bolletjes maken als er klapjes in het woord zitten.

Download de kleikaarten

Tips voor in de klas

Deze tool is een heel geschikte tool om in te zetten in een kleuterklas. Wat ik zelf belangrijk vind bij deze tool is dat je de tool samen met kinderen doet. Pas als kinderen goed door hebben hoe de tool werkt kunnen ze er ook zelfstandig mee aan de slag.
De opdrachten die ik gemaakt heb zijn een eventuele start of een vervolg op het werken met het digibord.
Als ik mijn kleuters na instructie met deze tool laat werken laat ik ze dat altijd in tweetallen doen. Tijdens het werken in een circuitmodel kan het soms voorkomen dat ze met vier kinderen aan een tool werken. Ze moeten dan om de beurt een opdracht doen.

Mijn Mening

Ik vind dit een prettige tool om in te zetten in de klas. De navigatie binnen de tool is heel eenvoudig. Het is echt alleen maar klikken en je kunt aan de slag. Via opties kun je soms ook nog keuzes instellen. Verder vind ik het prettig dat dit een tool is die echt gericht is op een thema, namelijk het thema herfst.
Als tip voor Gynzy heb ik nog wel dat het prettig zou zijn wanneer er gesproken tekst is bij de plaatjes. Dus dat als je op het plaatje klikt dat het woord wordt uitgesproken. Mijn laatste tip is ook nog om gebruik te maken van het school lettertypen wat in Gynzy wel beschikbaar is. Dit is duidelijker voor kleuters.

Leave a Reply