Vier samen met Suus & Luuk Sinterklaas

Leeftijd: 4 – 7 jaar
Prijs: € 3,49  
Download voor iPad
AppStore

Mijn Mening

Wat een geweldige app als je kijkt naar de mogelijkheden voor in de (kleine) kring. Met deze app kun je echt heel veel kanten uit op taalkundiggebied. Vooral het gedeelte Zeggen & Leggen vraagt heel veel begeleiding van de leerkracht. Natuurlijk kunnen kinderen hier zelf iets doen. Maar wat ze doen is dan meer spelen en plezier maken. Als leerkracht voeg je echt iets toe als je mee gaan doen met deze app. Je kunt zo veel verschillende taalkundige dingen met de kinderen oefenen! De platen zijn mooi van kleur, en spreken erg aan bij jonge kinderen.

Doordat het over Sinterklaas gaat, een thema wat erg aanspreekt bij jonge kinderen, vinden ze het al snel leuk en zijn opdrachten met de app doen onder begeleiding van de leerkracht extra leuk!

Deze app is ontwikkeld door logopedisten en kan vanzelfsprekend goed in de praktijk worden gebruikt. Ook in een kleine kring onder leiding van een NT2 leerkracht of onderwijs assistent kan deze app prima gebruikt worden! Het blijft wel belangrijk dat je van te voren de app goed bestudeerd hebt.

De navigatie binnen de app is eenvoudig en kinderen en leerkrachten zullen er gauw vertrouwd mee raken.

Kortom dit is echt een prima app om aan woordenschat en taal bij kinderen te werken.

De App

Deze iPad app van Suus & Luuk is bedacht door logopedisten en past bij het boek wat je bij K2 Publishers kunt kopen. In deze app met mooie kleurige platen neemt de tweeling Suus en Luuk je mee met het thema Sinterklaas.

Zeggen en leggen

Als je kiest voor Zeggen & Leggen mag je een plaat kiezen. Bovenin de plaat zie je allemaal plaatjes. Deze plaatjes zijn kun je slepen. Nu kun je kinderen opdrachten geven als je in een groepje met de app aan het werk bent. Opdrachten die je kunt geven zijn bijvoorbeeld:

  • Zet Sinterklaas zijn het huis met de poes
  • Zoek de spullen van Piet bij elkaar
  • Zoek wat bij het paard hoort

Het is bij deze opdracht echt belangrijk dat je als leerkracht/ouder/logopedist de sturing houdt bij de app. Want deze app bevat uit zichzelf geen direct gestelde opdracht.

Zoek & Vind

De andere opdracht die in deze app zit is Zoek & Vind. Hierin Krijg je een kleurrijke plaat te zien. Hierbij moet je bepaalde voorwerpen zoeken. Bijvoorbeeld kadootjes of wortels. Rechts boven in zie je precies hoeveel voorwerpen je moet vinden. Elke keer als je er een gevonden hebt gaat er een vanaf.

Spelenderwijs stimuleren van de spraak- en taalontwikkeling voor een brede doelgroep met een ruime variatie aan doelen en mogelijkheden.

Tips voor in de klas

Dit is een app welke je heel erg goed kunt inzetten in de kleine kring. Je kunt de app verbinden met het digibord maar dat hoeft niet. Als je met een klein groepje kinderen bezig bent met de app kun je ze bij het spel Zeggen & Leggen, bij elke plaat verschillende opdrachten bedenken in de vorm van:

  • Zet Sinterklaas zijn het huis met de poes
  • Zoek de spullen van Piet bij elkaar
  • Zoek wat bij het paard hoort

Hierdoor zijn kinderen actief met de plaat bezig.

Ook kun je kinderen stimuleren om zinnen te maken bij de plaat. Wat zien ze er allemaal op? Hoe ziet het eruit? Welke kleuren hebben de objecten?

Het spel Zoek & Vind is vooral gebaseerd op het zoeken van bepaalde objecten. Je kunt in de kleine kring leerlingen stimuleren om de objecten te vinden. En daarbij ook te vertellen waar ze het object hebben gevonden.

Wat leer je van deze App?

sls01

Als je naar de kerndoelen kijkt kun je van deze app het volgende leren:

Kerndoel 1
De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.

Kerndoel 2
De leerlingen leren zich naar vorm en inhoud uit te drukken bij het geven en vragen van informatie, het uitbrengen van verslag, het geven van uitleg, het instrueren en bij het discussiëren.

Kerndoel 3
De leerlingen leren informatie te beoordelen in discussies en in een gesprek dat informatief of opiniërend van karakter is en leren met argumenten te reageren.

Kerndoel 10
De leerlingen leren bij de doelen onder ‘mondeling taalonderwijs’ en ‘schriftelijk taalonderwijs’ strategieën te herkennen, te verwoorden, te gebruiken en te beoordelen.

Kerndoel 11
De leerlingen leren een aantal taalkundige principes en regels. Zij kunnen in een zin het onderwerp, het werkwoordelijk gezegde en delen van dat gezegde onderscheiden.

Kerndoel 12
De leerlingen verwerven een adequate woordenschat en strategieën voor het begrijpen van voor hen onbekende woorden. Onder ‘woordenschat’ vallen ook begrippen die het leerlingen mogelijk maken over taal te denken en te spreken.

 

Zoek je meer Apps met als thema Sinterklaas? Kijk dan eens hier.

Filmpje van de app
Leave a Reply