Maak herfstpatronen af

Leeftijd: 4 – 7 jaar
Prijs: € gratis met in app aankopen
Download voor iPhone/iPad
AppStore

Maak herfstpatronen af!

Mijn Mening

Ik vind dit echt een super goede app voor kleuters. Helemaal gaaf dat deze app in herfstthema is!  Serieer oefeningen doe je wel vaker met de klas. Maar apps waar dat goed mee kan heb ik nog niet veel ontdekt. En dan te bedenken dat deze app ook nog adaptief is! Helemaal een pluspunt dus!

Ik vind dit echt een goede app om serieren mee te oefenen. De plaatjes die gebruikt worden spreken kinderen echt aan. Ook de manier waarop de app omgaat met fouten van kinderen vind ik prettig. Ze mogen het gewoon blijven proberen. Het feit dat de app adaptief is vind ik helemaal een pluspunt voor deze app. Echt super fijn! Er zijn niet zo veel apps waarbij dat zo is.

Je kunt als leerkracht aan het einde van de oefening zien wat kinderen goed/fout gedaan hebben. Dat vind ik ook wel prettig. Wanneer je met kinderen afspreekt dat ze dit aan jou laten zien kun je ook nog een beetje monitoren hoe ze het doen.

Deze app is gratis, en heeft in app, aankopen. Dat vind ik niet zo’n probleem. Want ook zonder de in app aankoop is deze app voldoende te spelen.

Alles meegewogen vind ik dit echt een top app om mee te werken rondom het thema herfst!

De Apppat01

 

In deze app ga je op verschillende manieren aan de slag met serieren met als overkoepelend thema herfst. Je gaat namelijk patronen afmaken. Je hebt verschillende varianten. Die ik zal bespreken.

Fall – Leaves – Owls – Pumpkins – Halloween Easy & Hard – Totaal 12 oefeningen


Van deze activiteit heb je diverse varianten. Zo zijn er de varianten fall, leaves, owls, pumpkins en halloween. Van elke variant heb je een easy en een hard variant.  In de easy variant zie je een patroon, bijvoorbeeld een appel, een eikel en dan weer een appel. Wat moet daar komen? Je kunt kiezen uit de figuren die er onder staan. Deze hoef je alleen maar er naar toe te slepen.

In de hard variant zie je een volgend type patroon een eikel, een leeg vakje, twee paddestoelen en dan twee eikels ziet. Welk figuur moet er in het lege vakje staan? Wanneer het antwoord goed is blijft het figuurtje staan. Wanneer je een fout antwoord geeft verdwijnt het figuurtje wat fout is en mag je het nogmaals proberen. Als je het goede antwoord geeft is de volgende opgave iets moeilijker. Wanneer je een foutje maakt is de volgende opgave iets makkelijker. Er zijn in totaal 10 opgaven. Aan het einde krijg je ook een overzicht van hoe je het gedaan heb

AABB – AAB – ABB- ABC – AAABBB – ABCD – ABCCBA Patern – Totaal 8 oefeningen

Bij dit onderdeel moet je zelf het patroon maken afmaken. Je ziet in een aantal vakjes iets staan en dan een leeg vakje. Kun je het patroon ontdekken? En weet je het goede plaatje neer te leggen? Wanneer je het plaatje op de goede plek legt blijft deze liggen. Wanneer je het fout doet schiet het plaatje terug. Je moet de rij ook nog afmaken met twee plaatjes. Er zijn in totaal 10 opgaven. Aan het einde krijg je ook een overzicht van hoe je het gedaan heb

AABB – AAB – ABB- ABC – AAABBB – ABCD – ABCCBA Builder – Totaal 8 oefeningen

Bij dit onderdeel moet je zelf het patroon maken. Je ziet in lege vakjes staan: A A B B, of een andere variant, en twee lege vakjes waar niets in staat. A staat voor een bepaald plaatje en B staat ook voor een bepaald plaatje. De plaatjes staan er onder. Alleen moet je goed kijken welk plaatje is A en welke is B? Wanneer je het plaatje op de goede plek legt blijft deze liggen. Wanneer je het fout doet schiet het plaatje terug. Je moet de rij ook nog afmaken met twee plaatjes. Er zijn in totaal 10 opgaven. Aan het einde krijg je ook een overzicht van hoe je het gedaan heb

Zoals ik al zei zitten er in deze app in app aankopen. Je kunt deze in app aankopen doen door op het slotje te drukken. Je komt dan in een menuutje waar je doorheen moet. Daarna heb je de in app aankopen gekocht. Tip! van 7 – 10 november 2016 zijn de in app aankopen gratis!

Tips voor in de Klas

Dit is echt een app die je heel goed in de klas kunt gebruiken! Oefen voorafgaand aan de app eens met concreet materiaal in de kleine kring. Maak bijvoorbeeld het patroon af met een vork en een mes. Leg het patroon vork-mes-vork-mes wat zal er nu moeten komen? Doe dit ook een aantal keer met andere concrete voorwerpen.

Laat de kinderen vervolgens kennismaken met de app. Waarbij ik je adviseer om te beginnen met “What comes next?”. Vervolgens “What comes next? Mixed”. Daarna “Can You complete the pattern?. En als laatste “Make the pattern”. Elk nieuw onderdeel zou ik met een groepje in de kleine kring bespreken.

Je kunt deze app ook heel goed mondeling met kinderen bespreken, laat ze aan jou verwoorden welk plaatje ze kiezen en waarom ze dit kiezen. Zo weet jij ook of ze het echt begrijpen.

Wanneer kinderen er zelfstandig mee gaan werken vind ik het zelf prettig wanneer ze dit in tweetallen doen. Op die manier kunnen ze elkaar ook stimuleren, helpen en aanvullen.

Ik maakte ook een hele les met allemaal serieer oefeningen voor op het digibord! Lees over de les en download ‘m!

Wat leer je van deze App?

Als je naar de kerndoelen kijkt kun je van deze app het volgende leren:

Kerndoel 1
De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.

Kerndoel 23
De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken.

Kerndoel 24
De leerlingen leren praktische en formele rekenwiskundige problemen op te lossen en redeneringen helder weer te geven.

Verder leer je van deze app:

  • Je concentreren op een activiteit
  • Hoe werkt een patroon

Leave a Reply