Praxisbulletin – Maak het nou!

Posted by on mei 4, 2017 in Materiaal | No Comments
Praxisbulletin – Maak het nou!

Een boek vol maken, programmeren en wetenschap en technologie!
Prijs: € 19,95

 

 

 

Het Boek

Het boek is onderverdeeld in drie thema’s:

  • Wetenschap en technologie
  • Programmeren
  • Maken

Achter elk thema voorbeelden die passen bij dat thema. Bij elk voorbeeld staat ook voor welke bouw het voorbeeld geschikt is.
Elk voorbeeld start met een korte introductie. Ook staat er een uitgebreid stappenplan wat je moet gaan doen. En laat ook zien hoe je het afsluit. Je ziet ook hoe het voorbeeld in een klas wordt uitgewerkt. Want alle voorbeelden komen uit de praktijk! In een kader staat wat je moet doen ter voorbereiding, welke materialen je nodig hebt, hoe lang de ‘les’ duurt en er is een korte samenvatting.

Deze drie thema’s zal ik toelichten.

Wetenschap en Technologie

Onze wereld verandert snel. Wat hebben kinderen die nu geboren worden nodig? Welke beroepen zullen ze later uitoefenen?
Het doel van opvoeding en onderwijs is kinderen de wereld om hun heen leren te begrijpen. Kinderen willen graag ontdekken. Het enige dat we als leerkrachten moeten doen is de nieuwsgierigheid van kinderen aan te boren en te stimuleren. Een leerkracht die werkt vanuit een onderzoekende en nieuwsgierige leerkracht stapt uit zijn klassikale rol. Deze leerkracht stelt kinderen vragen als: “hoe zouden we hier achter kunnen komen?”.

Na de inleiding komen er 9 verschillende inspiraties.

Programmeren

Op steeds meer basisscholen wordt er tegenwoordig geprogrammeerd. Programmeren klinkt veel moeilijker dan het is. Want je kunt ook zonder materialen, unplugged, programmeren. Want welke stappen moet je bijvoorbeeld zetten als je, je jas aan wilt trekken? Of als je een schrift/boek wilt pakken? Eigenlijk maak je een recept, elke stap die je neemt noteer je. Wanneer het bij een stap uit het recept mis gaat weet je, doordat je het hebt opgeschreven precies waar het is misgegaan.

Er zijn ook basisscholen die programmeren met materialen. Denk bijvoorbeeld eens aan programmeren met de Bee Bot of met Scrach junior.

In juni 2016 hebben Kennisnet en de PO raad een leerlijn programmeren opgezet. Het gaat er in deze leerlijn vooral om dat leerlingen kennismaken met de achterliggende principes van programmeren.

Na een stukje inleiding komen er 5 verschillende programmeeronderdelen aan de orde. Ook is er nog een pagina met inspiratie over robots.

Maken

In het onderdeel maken gaat het over het ontwerpen van een eigen oplossing voor een probleem. Het gaat hier over computational thinking. Veel mensen denken dat dit gelijk staat aan programmeren. Maar dat doet deze vaardigheid eigenlijk te kort.

Bij computational thinking gaat het om het kunnen abstraheren en het kunnen ontrafelen van een groot complex probleem in kleine deeltaken.

Een probleem kan bijvoorbeeld zijn: “ontwerp een knikkerbaan zonder dat de kikker ergens blijft steken”. De leerlingen moeten dan eerst samen bepalen waar ze beginnen om dit probleem tot een goed einde te brengen.

Na de uitleg komen er 8 verschillende lesideeen.

Het boek sluit vervolgens af met een verklarende woordenlijst.

Tips voor in de Klas

Dit boek is echt bijzonder goed bruikbaar in de klas. Na elk onderdeel staan een aantal lesideeen. Bovenaan elke pagina staat voor welke bouw de les geschikt is. Ook staat er precies welke materialen je nodig hebt. En hoe de lesopbouw eruit ziet.

Het komt er dan vooral op neer dat je alles goed doorneemt. En vervolgens aan de slag gaat met je project!

Mijn Mening

Ik vind dit boek echt een aanrader! Dit boek zou eigenlijk op elke school in de kast moeten staan. De voorbeelden die in het boek staan per onderdeel spreken meteen tot de verbeelding. De voorbereiding vraagt soms even tijd maar dit moet wel te doen zijn.

Het boek is handzaam van formaat leest makkelijk weg. Ik vind het erg praktisch dat het boek zowel digitaal als in echte boekvorm beschikbaar is. Op deze manier kan je ook een printje maken van een bepaalde pagina en dit aan de kinderen meegeven.

Elke uitgewerkte les wordt ook ondersteund met veel beeldmateriaal. Dat zorgt ervoor dat de lessen gaan leven bij mij. Ik krijg er zo een veel beter beeld van.

Het boek heeft mij echt geaspireerd om nog meer te doen met wetenschap & techniek, programmeren en maken!

Een echte aanrader dus!

 

Leave a Reply