Hello Ruby – De grote reis door de computer

Posted by on aug 25, 2017 in Materiaal | No Comments
Hello Ruby – De grote reis door de computer

Een prentenboek over de werking van de computer

Leeftijd: 4 – 8 jaar
Prijs: € 17,95

Het Boek

Het eerste boek van Hello Ruby vond ik geweldig. Toen het tweede deel in de winkels kwam, heb ik die meteen gehaald. Want ik had al gelezen dat ook het tweede deel weer een echte aanrader is!

Net als het eerste boek, is dit boek ook weer opgebouwd uit twee delen. Het eerste deel is een verhaal. Hierin zit geen hoofdstuk opbouw. Vanaf pagina 42 komt er een activiteitenboek. Het activiteitenboek heeft wel een hoofdstuk indeling. En deze is ook cruciaal om aan te houden. Deze twee delen zal ik bespreken.

Het eerste deel

De personages
In het boek zijn verschillende personages. De personages uit het boek zijn: Ruby, bits en logische poorten. Er is ook software de cursor en het sneeuwluipaard. En er is hardware de muis, het rom-geheugen, het ram-geheugen, de grafische processor, de processor en de massaopslag.

Wanneer je kijkt naar de pagina’s in het boek die over de personages gaan word je al snel duidelijk dat al deze personages bijzonder zijn. Dit komt door het feit dat alle personages een geheime superkracht hebben, een favoriete uitsprak en ze hebben ergens een hekel aan. In het eerste overzicht kun je hier alles over lezen.

Het verhaal
Ruby is een klein meisje met een enorme fantasie. Alles wat ze bedenkt is mogelijk, als Ruby het maar wil. Maar vandaag verveelt Ruby zich. Ruby’s vader had beloofd om samen met Ruby op de computer te spelen. Maar haar vader is niet thuis. Ruby besluit daarom maar zelf op de computer te gaan spelen. Bij de computer maakt ze kennis met de witte Muis. Die verteld Ruby dat de computer het niet doet vandaag. De cursor is namelijk verdwenen!

Ruby gaat op onderzoek uit… En voor ze het weet beland ze in de computer! Ruby gaat samen met Muis opzoek naar cursor. En onderweg komen ze heel veel te weten over de werking van de computer.

Het activiteitenboek – Het tweede deel

In het activiteitenboek van Ruby staan in totaal 26 opdrachten waarmee kinderen spelenderwijs aan de slag kunnen met de werking van de computer. Het activiteiten boek is opgebouwd in 7 verschillende hoofdstukken.

Voorafgaand aan het eerste hoofdstuk zie je de onderdelen die je nodig hebt om een eigen computer te bouwen. Dit is een voorwaardelijk stuk voor de rest van de hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk ga je aan de slag met wat een computer is, leer je over software en hardware en nog veel meer! Wanneer je bij het tweede hoofdstuk komt leer je waar computers voor gebruikt worden.

Vervolgens ga je door naar het derde hoofdstuk. In hoofdstuk 3 ga je aan de slag met de invoer- uitvoermachine. Hoofdstuk 4 gaat over de belangrijkste onderdelen van de computer. Hoofdstuk 5 gaat over het besturingssysteem en de programma’s die op een computer draaien. In hoofdstuk 6 gaat het over bits, logische poort en elektriciteit. Wanneer je bij het laatste hoofdstuk komt. Dan kom je bij hoofdstuk 7. Dit hoofdstuk gaat over door de computer gaan. Want je hebt er nu veel over geleerd.

Tips voor in de Klas

Ik vind dit prentenboek een geweldig vervolg op Hello Ruby 1. Zowel bij de kleuters als in groep 3 en 4 vinden ze het boek geweldig om voor te lezen. Ook in groep 5 spreekt het boek nog erg aan.

Het activiteitenboek is natuurlijk heel goed te gebruiken in de klas. Op de website van Hello Ruby kun je alle opdrachten waar materialen voor nodig zijn downloaden.
In het boek zelf staan alle opdrachten ook heel duidelijk beschreven. Je kunt er eigenlijk zo mee aan de slag! Echt top voor een programmeermiddag of programmeeractiviteit met je klas.

Mijn Mening

Dit boek is een mooi vervolg op het eerste boek van Ruby. Het verhaal spreekt weer enorm aan. En kinderen vinden het leuk om eruit voorgelezen te worden. Wanneer ik voor mezelf spreek dan vind ik het verhaal ook weer erg mooi geschreven. Het spreekt aan bij kinderen. Dit komt vooral door het feit dat kinderen zich in Ruby kunnen verplaatsen. De prenten vind ik mooi uitgewerkt.

Het activiteitenboek vind ik echt van toegevoegde waarde. Het gaat nu niet over programmeren. Maar juist over hoe een computer in elkaar zit. En hoe een computer werkt. De opdrachten volgen elkaar op. Ik vind dat je de opdrachten goed kunt uitvoeren in de klas. Je hebt wel een beetje voorbereiding voor nodig. Maar kinderen vinden het echt geweldig om er mee aan de slag te gaan.

Dit boek mag net als Hello Ruby een avontuurlijk sprookje over programmeren niet ontbreken in de kast op school!

Leave a Reply