Hello Ruby – De grote reis door de computer

Geplaatst door op aug 25, 2017 in Materiaal | 35 Comments
Hello Ruby – De grote reis door de computer

Een prentenboek over de werking van de computer

Leeftijd: 4 – 8 jaar
Prijs: € 17,95

Het Boek

Het eerste boek van Hello Ruby vond ik geweldig. Toen het tweede deel in de winkels kwam, heb ik die meteen gehaald. Want ik had al gelezen dat ook het tweede deel weer een echte aanrader is!

Net als het eerste boek, is dit boek ook weer opgebouwd uit twee delen. Het eerste deel is een verhaal. Hierin zit geen hoofdstuk opbouw. Vanaf pagina 42 komt er een activiteitenboek. Het activiteitenboek heeft wel een hoofdstuk indeling. En deze is ook cruciaal om aan te houden. Deze twee delen zal ik bespreken.

Het eerste deel

De personages
In het boek zijn verschillende personages. De personages uit het boek zijn: Ruby, bits en logische poorten. Er is ook software de cursor en het sneeuwluipaard. En er is hardware de muis, het rom-geheugen, het ram-geheugen, de grafische processor, de processor en de massaopslag.

Wanneer je kijkt naar de pagina’s in het boek die over de personages gaan word je al snel duidelijk dat al deze personages bijzonder zijn. Dit komt door het feit dat alle personages een geheime superkracht hebben, een favoriete uitsprak en ze hebben ergens een hekel aan. In het eerste overzicht kun je hier alles over lezen.

Het verhaal
Ruby is een klein meisje met een enorme fantasie. Alles wat ze bedenkt is mogelijk, als Ruby het maar wil. Maar vandaag verveelt Ruby zich. Ruby’s vader had beloofd om samen met Ruby op de computer te spelen. Maar haar vader is niet thuis. Ruby besluit daarom maar zelf op de computer te gaan spelen. Bij de computer maakt ze kennis met de witte Muis. Die verteld Ruby dat de computer het niet doet vandaag. De cursor is namelijk verdwenen!

Ruby gaat op onderzoek uit… En voor ze het weet beland ze in de computer! Ruby gaat samen met Muis opzoek naar cursor. En onderweg komen ze heel veel te weten over de werking van de computer.

Het activiteitenboek – Het tweede deel

In het activiteitenboek van Ruby staan in totaal 26 opdrachten waarmee kinderen spelenderwijs aan de slag kunnen met de werking van de computer. Het activiteiten boek is opgebouwd in 7 verschillende hoofdstukken.

Voorafgaand aan het eerste hoofdstuk zie je de onderdelen die je nodig hebt om een eigen computer te bouwen. Dit is een voorwaardelijk stuk voor de rest van de hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk ga je aan de slag met wat een computer is, leer je over software en hardware en nog veel meer! Wanneer je bij het tweede hoofdstuk komt leer je waar computers voor gebruikt worden.

Vervolgens ga je door naar het derde hoofdstuk. In hoofdstuk 3 ga je aan de slag met de invoer- uitvoermachine. Hoofdstuk 4 gaat over de belangrijkste onderdelen van de computer. Hoofdstuk 5 gaat over het besturingssysteem en de programma’s die op een computer draaien. In hoofdstuk 6 gaat het over bits, logische poort en elektriciteit. Wanneer je bij het laatste hoofdstuk komt. Dan kom je bij hoofdstuk 7. Dit hoofdstuk gaat over door de computer gaan. Want je hebt er nu veel over geleerd.

Tips voor in de Klas

Ik vind dit prentenboek een geweldig vervolg op Hello Ruby 1. Zowel bij de kleuters als in groep 3 en 4 vinden ze het boek geweldig om voor te lezen. Ook in groep 5 spreekt het boek nog erg aan.

Het activiteitenboek is natuurlijk heel goed te gebruiken in de klas. Op de website van Hello Ruby kun je alle opdrachten waar materialen voor nodig zijn downloaden.
In het boek zelf staan alle opdrachten ook heel duidelijk beschreven. Je kunt er eigenlijk zo mee aan de slag! Echt top voor een programmeermiddag of programmeeractiviteit met je klas.

Mijn Mening

Dit boek is een mooi vervolg op het eerste boek van Ruby. Het verhaal spreekt weer enorm aan. En kinderen vinden het leuk om eruit voorgelezen te worden. Wanneer ik voor mezelf spreek dan vind ik het verhaal ook weer erg mooi geschreven. Het spreekt aan bij kinderen. Dit komt vooral door het feit dat kinderen zich in Ruby kunnen verplaatsen. De prenten vind ik mooi uitgewerkt.

Het activiteitenboek vind ik echt van toegevoegde waarde. Het gaat nu niet over programmeren. Maar juist over hoe een computer in elkaar zit. En hoe een computer werkt. De opdrachten volgen elkaar op. Ik vind dat je de opdrachten goed kunt uitvoeren in de klas. Je hebt wel een beetje voorbereiding voor nodig. Maar kinderen vinden het echt geweldig om er mee aan de slag te gaan.

Dit boek mag net als Hello Ruby een avontuurlijk sprookje over programmeren niet ontbreken in de kast op school!

35 Comments

 1. Jennifer Koning
  6 september 2017

  Ik zou het boek heel graag willen winnen! Ik zit zelf in de ICT werkgroep van mijn school en doe veel ICT taken voor de onderbouw. ICT interesseert mij enorm en het sluit heel mooi aan bij de belevingswereld van kinderen. Dus hoe leuk zou het zijn om hier een mooi prentenboek over te hebben!

  Reply
 2. Myrna
  10 september 2017

  Gave winactie! Het lijkt mij super om samen met de kinderen op een fantasievolle manier te ontdekken hoe een computer werkt. Vooral de combinatie van het verhaal en het activiteitendeel waar de kinderen spelenderwijs aan de slag gaan spreekt mij erg aan.

  Reply
 3. Hilde Sijbers
  10 september 2017

  Nu ik én groep 1/2 én groep 8 draai lijkt t me leuk om samen met beide groepen te programmeren. Ik hou wel van een uitdaging

  Reply
 4. Danielle
  10 september 2017

  Ik zou dit boek erg graag winnen om te gebruiken op school! Ik ben ICT-coordinator en het is voor de bovenbouw eenvoudiger om leuke activiteiten op ict gebied te vinden dan voor de onderbouw of middenbouw. Dit boek zou een hele leuke aanvulling zijn om ook daar meer aandacht aan ict te kunnen geven!

  Reply
 5. Marloes
  10 september 2017

  Ik ben ict coordinator bij ons op basisschool schateiland. Dit jaar gaan we in de onderbouw bezig met de leerlijn digitale geletterdheid. Een aantal collega’s heeft de computer niet meer in gebruik….dit boek zal zeker helpen om mijn collega’s te overtuigen dat de computer goed in te zetten is in de onderbouw.

  Reply
 6. Maartje
  10 september 2017

  Altijd ben ik op zoek naar ‘andere’ boeken. Volgens mij valt dit boek echt in die categorie. Dat zou ik graag winnen voor de kinderen in mijn praktijk, maar ook voor de leerlingen in groep 3 van de Cluster2-school waar ik werk! Succes met de actie!

  Reply
 7. Tine
  10 september 2017

  Ik zou het boek ook heel graag willen winnen! Vorig jaar was ik ICT-juf en kreeg ik de kans om in elk leerjaar langs te gaan en ICT-les te geven. Dit jaar heb ik een andere job, maar grijp ik toch elke kans om zoveel mogelijk met de kids met ICT, computer, iPads etc. aan het werk te gaan. Dit boek zou hier goed mee helpen! Duimen maar!

  Reply
 8. Jasmijn
  10 september 2017

  Super winactie!
  Ik als beginnende leerkracht zou het geweldig vinden dit boek te winnen.
  Ik vind ICT namelijk erg belangrijk, vooral omdat het zo groots is. Vanaf kleins af aan speelt ICT een rol in het leven. Dit boek zal op een speelse manier voor een stukje bewustwording kunnen zorgen.
  Ik geef het liefst les in de onder- en middenbouw en denk dat dit boek daarbij geweldig aansluit!
  ‘Fingers crossed!’

  Reply
 9. Janneke k
  10 september 2017

  Wow…dat klinkt gaaf. Dit jaar begonnen in groep 3-4 en van plan om de computer intensief te gebruiken. Groep 3 is een iPad gewend en het merendeel weet niet eens hoe de muis werkt. Hoe gaaf (en handig) is het om samen de computer te leren kennen en hier vervolgens op speelse manier ook praktisch mee aan de slag te kunnen?
  Ik ben enthousiast en ik denk dat de kids hier ook enthousiast van worden!

  Reply
 10. Janneke
  10 september 2017

  Ik zou dit boek heel graag winnen omdat ik bezig ben met de minor ict en didactiek en daarom de komende tijd veel ga werken met de 4 onderdelen van digitale geletterdheid.
  Dit boek zou een mooie toevoeging zijn aan de minor en zou ik in de praktijk tijdens mij lio goed kunnen gebruiken

  Reply
 11. Moniek
  10 september 2017

  Dit boek past geweldig op ons toekomstbestendig lees-schrijfplein met allemaal activiteiten om leerlingen met plezier bezig te laten zijn met lezen en schrijven. Want geen doel is te ver, als je plezier hebt in wat je doet!! Ik gun ieder kind een plezierige leesopvoeding! Daar mag dit boek natuurlijk niet ontbreken.

  Reply
 12. Alice
  10 september 2017

  Super gaaf! Net een beebot aangeschaft maar meer dan dat ben ik er nog niet in thuis. Wat zal ik en de kinderen veel kunnen leren dmv een prachtig prentenboek!

  Reply
 13. Linda van Dijk
  10 september 2017

  Lijkt mij heel gaaf om uit te proberen met onze kleuters! ?

  Reply
 14. Ilse
  10 september 2017

  Ik zou dit boek super graag willen winnen voor mijn groep 3. Toevallig starten wij aanstaande vrijdag met het geven van lessen rondom programmeren. De bee bots zullen ingezet worden en dit boek zal de lessen op de vrijdagen helemaal compleet maken voor de kinderen en stiekem ook voor mij als juf!

  Reply
 15. Peggy de Jong
  10 september 2017

  Leuk boek om te winnen! ?? lijkt me een leuke uitdaging hebben voor mijn eigen zoontje die dit nodig heeft. (Die zaterdag de 16e jarig is, dus zou ook een mooi cadeau zijn). Tevens een tof boek om in mijn klas te gebruiken. Hoe zit een computer nu werkelijk in elkaar? Ook mijn andere collega’s in de unit kunnen er dan plezier van hebben. Dus duimen maar???!

  Reply
 16. Wieke
  10 september 2017

  Ik wil dit boek supergraag omdat ik met m’n jonge kinderen bezig ben met programmeren. Zou een geweldige aanvulling zijn!

  Reply
 17. Linda
  10 september 2017

  Ik zou het boek heel erg graag willen winnen omdat ik reeds de minor KLM (Kind, Leren, Media) heb gevolgd en denk hier een mooie bijdrage door te kunnen leveren op de basisschool! 🙂 bij de onderbouw heb ik voornamelijk met de bee-bot gewerkt, dus ik ben erg benieuwd naar het boek en waag graag een kans!! 🙂 ??

  Reply
 18. Alice Post
  10 september 2017

  Bij ons op school zijn we best al wel ver met het ict gebeuren! Maar er valt natuurlijk nog een heleboel te leren, ook voor onze jongste kinderen.Dit boek zou een geweldige aanvulling zijn om onze kleuters te laten kennis maken met nieuwe ict activiteiten.We zien het als een uitdaging!

  Reply
 19. Mieke
  10 september 2017

  Ideaal dit boek voor een juf zoals ik. Ben onhandig met de computer en dit zou een mooie gelegenheid zijn om mijn kennis en ervaring op te krikken en kinderen actief te krijgen op de computer in de klas.

  Reply
 20. Esther Leeuw
  11 september 2017

  Ik zou het boek heel graag willen winnen omdat ik pas afgestudeerd ben met de specialisatie wetenschap en technologie. Ook heb ik al een baan gevonden en te horen gekregen dat ik schoolbreed met wetenschap en technologie verder mag werken! Dit boek komt dan uiteraard heel goed van pas ?

  Reply
 21. Renske
  11 september 2017

  Wat leuk om te lezen dat het boek aansluit op het eerste deel! Het eerste deel is namelijk echt één van de favorieten bij ons in de onderbouw. Ook mijn plusklassen hebben a.d.h.v. dit boek gewerkt. Het heeft bij veel kinderen op hun wensenlijst voor hun verjaardag gestaan. Dus ik doe graag mee aan deze winactie!

  Reply
 22. Inge
  11 september 2017

  Ja, ik zou dit boek heel graag winnen om verder te gaan met programmeren met mijn kleuters. Hello Ruby was(is) een hit bij de kinderen, dus dit zou een zeer welkome aanvulling zijn ?
  Naast de Beebots en andere programmeeractiviteiten bieden deze boeken een hele mooie opbouw voor de kinderen.
  Ik had dit boek al in mijn verlanglijstje gestuurd bij bol.com toen ik hem zag, maar …. Wie weet…

  Reply
 23. Janna Kamphuis
  11 september 2017

  Ik zou graag winnen. Mijn oudste zoon van tien heeft het steeds over programmeren en allerlei andere technische zaken. Laat dit thema bij mij nu net een ondergeschoven kindje zijn. Wellicht als ik iets meer weet over de computer zelf dat ik hem ook iets beter begrijp. De jongste drie kinderen kunnen er dan ook iets mee. Uiteraard is de stap daarna het gebruiken in de klas.

  Reply
 24. Tanya Meulendijks
  11 september 2017

  Wat een gaat boek!
  Dit past echt perfect bij onze school waar kinderen vooral handelend en ontdekkend leren. Wat zou het gaaf zijn om samen d.m.v. dit boek te ontdekken hoe een computer werkt en in elkaar zit!

  Reply
 25. Esther
  11 september 2017

  Jaaa lijkt me super leuk om met mijn kleuters mee op reis te gaan, maar zou het ook leuk vinden om het boek te gebruiken in mijn plusgroep (3-8) in combinatie met de oude computers (die we uit elkaar mogen schroeven) genoeg moelijkheden, en als ICT -er kan ik mijn collega’s ook meenemen op reis met dit boek.

  Reply
 26. Ingrid
  11 september 2017

  Wat een leuke actie, het boek staat op mijn verlanglijstje! we zijn ons aan het verdiepen in programmeren in de klassen, dus dit boek zou een prachtige aanvulling zijn!

  Reply
 27. Elian de Zwart
  11 september 2017

  Wat een leuk boek. Precies wat wij nodig hebben bij de weken van mediawijsheid die ieder jaar bij ons om school gedaan worden. De kleuters doen dan natuurlijk ook mee. Dit boek past daar perfect bij!

  Reply
 28. Sandra
  11 september 2017

  Wat een leuk boek! Ik zou het boek graag willen winnen voor de Week van de Mediawijsheid die eind november weer plaatsvindt. Het lijkt mij geweldig om dan dit boek in te kunnen zetten, met name bij de onderbouwgroepen.

  Reply
 29. Patricia Bakker
  11 september 2017

  Wat zou ik dit boek graag winnen: juf met een dochter die Ruby heet!

  Reply
 30. Yvonne
  11 september 2017

  Ik zou het boek heel graag winnen. Ik start dit jaar als W&T coördinator en ben een leerling aan het opzetten voor de school. Dit boek past heel goed bij de doelen

  Reply
 31. Yvonne
  11 september 2017

  Ik zou het boek heel graag winnen. Ik start dit jaar als W&T coördinator en ben een leerling aan het opzetten voor de school. Dit boek past heel goed bij de doelen

  Reply
 32. Belinda
  11 september 2017

  Ik ken het boek niet maar het klinkt goed!! Leuk onderwerp, dat kom je niet ze vaak tegen in een prentenboek.

  Reply
 33. Heleen
  12 september 2017

  N.a.v. een review van jou heb ik meteen het eerste boek van Hello Ruby uit de bibliotheek gehaald. Mijn man werkt in de IT en had zowaar van dit boek gehoord! Mijn man (ik trouwens ook!) vond het heel leuk om uit het boek voor te lezen. En mijn zoontjes van 4 en 5 luisterden aandachtig. Programmeren is in de huidige wereld erg belangrijk en je kan niet vroeg genoeg (spelenderwijs) beginnen. Zo ook met dit gave boek over computers! Ik denk dat dit een veel gelezen boek zou worden in ons huishouden.

  Reply
 34. Wendelien
  13 september 2017

  Wat een ontzettend leuk boek. Ik zou het boek graag willen winnen voor de school waar ik werk. Bij de bovenbouwgroepen mogen de kinderen (defecte) computers uit elkaar halen en hiermee ‘knutselen’. Het zou toch leuk zijn als de onderbouwgroepen aan de hand van dit boek creatief met de computer aan de slag kunnen!

  Reply
 35. Tine
  21 september 2017

  Is er al een winnaar bekend?

  Reply

Leave a Reply