Letter Van De Week – Oefenen Met Letters

Posted by on okt 28, 2014 in Digibord, Materiaal | No Comments
Letter Van De Week – Oefenen Met Letters

lvdw01

Spelenderwijs letters leren in de kleuterklas

Leeftijd: 4 – 7 jaar
Prijs: 19,95
Koop het boek

Het Boek

lvdw03

Bij ons in de kleutergroep staat elke week een letter centraal. Maar wat kun je nou allemaal met een bepaalde letter doen? Op een leuke kleuter achtige manier. Juist dit boek geeft handvatten om met kleuters spelenderwijs met letters aan de slag te gaan.

Het boek, wat je neer kunt zetten doordat het een ringband is, is op een volgende manier opgebouwd. Er is een pagina waar de schrijfster, Linda Willemsen, zich voorstelt. Daarna is er een inleiding. In de inleiding wordt uitgelegd hoe je het boek kunt gebruiken. Hoe het boek precies in elkaar zit daar kom ik later in dit artikel uitgebreid op terug.

lvdw02

Ook wordt er uitgelegd hoe je letters kunt aanleren, hoe lang je er dan mee bezig gaat en wanneer je begint met de letter van de week. Het boek adviseert om na een paar maanden in groep 2, bijvoorbeeld na de herfstvakantie te starten met het aanleren van letters.

Je krijgt ook allerlei tips over wat je nodig hebt om de letter van de week aan te bieden. Er wordt ook uitgelegd wat spelenderwijs met letters werken is.

Tips uit het Boek

Onafhankelijk met welke letter je werkt geeft het boek ook tips voor:

 • Schrijfactiviteiten: hier onder vallen allerlei activiteiten die onder het schrijven van letters vallen.
 • Constructieve en beeldende activiteiten: activiteiten om de vorm van letters je eigen te maken.
 • Motorische activiteiten: activiteiten met letters waarbij je je hele lijf betreft bij het leren.
 • Spelactiviteiten: activiteiten waarin letters in een spelvorm worden geoefend.

Elke letter bestaat uit twee bladzijden in het boek. Op de eerste bladzijde staat de letter met een afbeelding die past. Op de tweede bladzijde staan vervolgens verschillende activiteiten die je met die letter kunt doen.

lvdw04

Neem bijvoorbeeld de m van melk. op de eerste bladzijde staat een tekening van een molen in de vorm van een melkpak. Als we dan vervolgens op de andere pagina kijken staat daar natuurlijk ook de letter m. Er staat zelfs bij hoe je de m uit zult moeten spreken! Daarnaast staan er allemaal unieke opdrachten bij voor thuis, om te knutselen een buitenactiviteit, smulactiviteit, motorische activiteit en een boek activiteit.

Het boek is een ringband en heeft een harde kaft. Hierdoor kun je het boek laten staan. Het boek kun je dan ook op/in een lettertafel/letterhoek laten staan.

Tips voor op het Digibord

Het boek bevat geen suggesties voor digitale activiteiten. Daarom komen hier een heleboel digibordlessen waarin elke keer een letter centraal staat. Deze lessen zijn allemaal gemaakt in de Gynzy software. Door op de letter te klikken kun je de les downloaden.

aa     a     b     d     e     ee     f     g     h     i   j    k     l     m     n    o    oo      p     r     s     t     u     v     w     z   oe

Tips voor op de iPad/Tablet

Ook op de iPad/Tablet kun je van alles met letters doen. Wij geven een aantal suggesties welke apps je zou kunnen gebruiken naast het boek de letter van de week.

Juf Jannie Letters Leren Lezen

In de app Juf Jannie Letters Leren Lezen ga je aan de slag met het leren van letters. Dit doe je door middel van verschillende spelletjes. Lees meer over deze app.
Prijs: € 3,99
Download voor iPhone/iPad en Android
AppStore Android

 

 

Leren lezen voor groep 3
In deze app ga je leren om letters te schrijven. Je leert zowel de blokletters als de letters die je aan elkaar kunt schrijven. Lees meer over deze app.
Prijs: gratis (beperkte functionaliteit) € 1,99
Download voor iPhone/iPad 
AppStore

 

 

Letterfun

In deze app ga je aan de slag met het leggen van woorden. Je maakt woorden af. En legt zelf eigen woorden.
Prijs: € gratis
Download voor iPad
AppStore

 

 

icoon_kk3De Klankklas apps

Door de kleuteruniversiteit zijn er tot nu toe 3 klankklas apps ontwikkelt. Deze apps bieden oefeningen met klanken. Lees over klankklas 1, klankklas 2 en klankklas 3.
Prijs: € 2,29

 

Wat leer je van dit Boek?

Als je naar de kerndelen kijkt kunnen de kinderen in de klas het volgende leren als je structureel met het boek werkt:

Kerndoel 11
De leerlingen leren een aantal taalkundige principes en regels. Zij kunnen in een zin het onderwerp, het werkwoordelijk gezegde en delen van dat gezegde onderscheiden.

Met als belangrijkste tussendoelen:

 • Ontwikkeling fonemisch bewustzijn (groep 2 en 3)
 • Herkennen van beginrijm in langgerekte woorden
 • Herkennen van beginrijm in gewoon uitgesproken woorden
 • Toepassen van beginrijm
 • Klinker in een woord isoleren
 • Auditieve analyse op klankniveau

Natuurlijk leer je ook nog dingen buiten de kerndoelen om dat is onder andere:

 • Je creatief te uiten, er zitten veel creatieve opdrachten in het boek
 • Jezelf bewegen, er zitten meerdere motorische opdrachten in het boek
 • Interesse in boeken, er zitten regelmatig boekactiviteiten in het boek
 • Proeven van verschillende etenswaren: er zitten regelmatig proefactiviteiten in het boek

Wat ik ook belangrijk vind om te vermelden is dat er in het boek ook activiteiten voor thuis staan beschreven.

Mijn Mening

Wat een super interessant boek voor iedereen die met jonge kinderen werkt en met letters aan de slag gaat. In het boek staan voorin een aantal algemene activiteiten die je bij elke letter zou kunnen ondernemen. Bij de letters afzonderlijk staan dan ook weer allerlei activiteiten die je kunt doen met die letter.

Ik vind het heel verrassend dat er bij elke letter ook een smulactiviteit zit. Op deze manier betrek je echt alle zintuigen bij het leren van letters! Heel erg gaaf dus.

Wat ik verder heel prettig vind aan het boek is dat er ook activiteiten in staan die je thuis kunt doen. Deze activiteiten kun je prima vermelden in de (groeps)nieuwsbrief.

Dit boek lijkt me een boek wat in elke kleuterklas zou moeten staan ter ondersteuning en inspiratie om letters te leren aan jonge kinderen!

Leave a Reply