Kleuterspel – Een website vol leerzame spelletjes

Posted by on sep 27, 2015 in Digibord, Websites | No Comments
Kleuterspel – Een website vol leerzame spelletjes

Schermafbeelding 2015-09-27 om 09.47.17

Een website vol spelletjes voor op het digibord of de computer

Leeftijd: 4 – 7 jaar
website: kleuterspel.be

De Website

Schermafbeelding 2015-09-27 om 09.48.24

Op internet kwam ik de website van kleuterspel tegen. Om bij de spelletjes te kunnen komen moest ik eerst een plugin downloaden. Hoe dit moet staat allemaal op de website uitgelegd.

Wanneer je de plugin hebt geinstalleerd en je tikt op kleuterspel opent er een pop up. Dit is eigenlijk het startscherm van waaruit je de acht spelletjes kunt spelen. De volgende acht spelletjes zijn de activiteiten die je op kleuterspel kunt doen:

  • Puzzel: In dit onderdeel zet je een puzzel in elkaar. De stukjes kun je naar de puzzel slepen. Als een stukje goed ligt dan blijft het liggen. Anders schiet het terug.
  • Vul aan…: Het onderdeel vul aan bestaat uit een reeks die je ziet. Aan het einde van de reeks ontbreken een of meerdere afbeeldingen. Jij moet nu de ontbrekende afbeeldingen die je rechts in je scherm ziet erbij plaatsen.
  • Tekenen: Maak een eigen tekening.
  • Punten: Verbind de punten met elkaar. Je ziet oplopende cijfers staan. Deze moet je met elkaar verbinden.
  • Memory: In dit onderdeel moet je steeds twee dezelfde afbeeldingen bij elkaar zoeken.
  • Zoek de fout: Bij dit onderdeel van de website moet je opzoek gaan naar de verschillen tussen twee afbeeldingen.
  • Wat waar: Je ziet een koffer liggen. En in deze koffer zijn uitsparingen gemaakt. Je moet nu de spullen die rechts staan afgebeeld op de juiste plek in de koffer leggen. Als het goed ligt dan blijft het liggen. Anders schiet het terug.
  • Gezichtjes: Je krijgt een ‘kaal’ gezicht te zien. Nu mag je zelf het gezicht aanvullen met allemaal attributen zoals, ogen, haren, neuzen, etc.

Alle spelletjes beginnen met een korte visuele uitleg. Hier komt geen taal bij kijken.

Rechts bovenin staat een vlag, hiermee ga je terug naar start als je bezig bent met een spel. Ook staat er een stop bordje. Hiermee stop je helemaal met kleuterspel en ga je terug naar de website.

Tips voor in de Klas

Schermafbeelding 2015-09-27 om 09.52.20

Je kunt de spelletjes van kleuterspel zowel op de computer als op het digibord doen. Op de computer zullen leerlingen het meestal alleen doen. Maar als je ze op het digibord laat werken zou ik kinderen samen laten werken. Op deze manier krijg je ook meer interactie tussen leerlingen. De website bevat geen gesproken taal en kan zo stil worden gebruikt.

Wat leer je van deze Website?

Schermafbeelding 2015-09-27 om 09.51.50

Als je naar de kerndoelen kijkt leer je van deze website het volgende:

Als e naar de kerndoelen kijken kun je van deze app het volgende leren:

Kerndoel 1
De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.

Kerndoel 2
De leerlingen leren zich naar vorm en inhoud uit te drukken bij het geven en vragen van informatie, het uitbrengen van verslag, het geven van uitleg, het instrueren en bij het discussiƫren.

Kerndoel 23
De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken.

Kerndoel 24
De leerlingen leren praktische en formele rekenwiskundige problemen op te lossen en redeneringen helder weer te geven.

Kerndoel 26
De leerlingen leren structuur en samenhang van aantallen, gehele getallen, kommagetallen, breuken, procenten en verhoudingen op hoofdlijnen te doorzien en er in praktische situaties mee te rekenen.

Verder leer je van deze website:

  • Je concentreren op een activiteit
  • Samenwerken, als je de activiteit samen doet

Mijn Mening

Schermafbeelding 2015-09-27 om 09.50.58

Ik vind dit echt een leuke website voor kleuters om spelenderwijs mee aan de slag te gaan! De spelletjes die erop staan zijn leuk en eenvoudig in het gebruik. Je kunt de spelletjes een voor een in de kring introduceren. Maar voor elk spelletje is een korte intro als je het spelletje start wat voor kinderen meestal prima te begrijpen is.

De navigatie van de spelletjes is eenvoudig. Het stoppen van een activiteit gaat kinderen ook goed af. Al moet je misschien in het begin even kort uitleggen dat ze dan naar de vlag moeten gaan en niet naar stop.

Er zit in deze website ook geen reclame en dat vind ik zeer positief!

Kortom ik vind deze website een echte aanrader om bij de kleuters op de computer of op het digibord te gebruiken!

Leave a Reply