Media Ukkie Dagen 2023 – Balans: Bewegen met media

Posted by on mrt 27, 2023 in Materiaal | No Comments
Media Ukkie Dagen 2023 – Balans: Bewegen met media

Ook dit jaar zijn er weer de Media Ukkie dagen! Graag neem ik je mee in het thema.

Balans: Bewegen met media

Er is veel media om ons heen. Denk dan aan televisie, tablet’s, boekjes en smartphones. Ook op jonge kinderen hebben deze een enorme aantrekkingskracht. Want als je media gebruikt kom je in een andere wereld! Maar hoe zorg je er nou voor als ouder/leerkracht/pedagogisch medewerker dat deze media ook aansluit bij de belevingswereld van het kind. Hoe kun je ze begeleiden?

Hier ga ik je een aantal tips voor geven!

Maar houd vooral in het achterhoofd dat de inzet van media (in welke vorm dan ook) moet bijdragen aan leren. En dat je media dus bewust en gericht inzet.

Naar buiten naar buiten!

Ga naar buiten en ga foto’s maken met verfsjablonen! Probeer je sjabloon te vullen met kleuren/patronen die je zelf zo mooi mogelijk vind.

Hoe dit werkt? Je kiest samen een sjabloon. En gaat dan naar buiten (binnen kan ook!) om een foto te maakt. Je kunt zelf kiezen wat voor vulling/patroon je wilt. En eigenlijk is het ook geen opdracht die kinderen alleen kunnen doen. Een iemand moet het sjabloon vasthouden. En de ander maakt de foto. Natuurlijk moet je samen ook overleggen wat je op de foto zet en wat voor sjabloon je gebruikt.

En welke app je hiervoor gebruikt? Juist gewoon je camera die toch al standaard op ‘n iPad zit.

De sjablonen kun je hier kopen.

SAMapp Aan de slag met bewegingsonderwijs

Soms kan een app je helpen bij het uitvoeren van activiteiten bijvoorbeeld voor bewegingsonderwijs. In deze app zitten zowel ideeën die je kunt gebruiken voor bewegingsonderwijs. Er staan ruim 70 uitgewerkte voorbeelden met filmpjes vanuit een leerlijn. De volgende leerlijnen zijn (deels) vertegenwoordigd:

  • Balanceren
  • Stoeispelen
  • Springen
  • Mikken
  • Jongleren

Ook zijn er nog een aantal losse activiteiten die niet onder een bepaalde leerlijn vallen.

En natuurlijk moet je ook zelf een activiteit voordoen. Een filmpje kan ondersteunend werken om het nogmaals te kunnen zien als de meester/juf niet in de buurt is. Lees alles over deze app.

Leeftijd: 4 – 12 jaar
Prijs: € gratis
Download voor iPhone/iPad & Android

 

 

Luisteren

Het luisteren naar verhalen vind ik zelf ook heerlijk. Ook voor kinderen kan het fijn zijn om naar verhalen te luisteren. De website kinderpodcasts.nl biedt een grote verzameling aan podcasts. Speciaal voor de leeftijd 3 – 6 jaar is er een prachtige verzameling. Ga naar de website.

Dit is een greep uit alle podcasts die op de website staan.

Springloop

Springloop is geweldig materiaal om te leren en te bewegen tegelijk! Hang speciale kindvriendelijke QR codes op. Kies een spel. En ga aan de slag met de uitdaging die je krijgt! Een mooie manier om te bewegen met net dat beetje extra! Lees er alles over.

Bewegen met media zo kan het ook!

In het Iene Miene Media-onderzoek uit 2023 blijkt dat een kwart van de kinderen tussen de 0 en 6 jaar in beweging is tijdens het kijken naar media. Via deze download van de Media Ukkie Dagen krijg je nog meer tips om samen in beweging te komen met en zonder media!

De download Bewegen met media? Zo kan het! Kun je hier downloaden.

Met Media in Beweging – Dobbelspel

Speciaal voor de Media heeft gro-up een heel gaaf dobbelspel ontwikkeld. Met dit dobbelspel kun je als ouder/pedagogisch medewerker/leerkracht samen met de ukkies op een leuke manier aan de slag gaan met balans tussen media! Naar de dobbelsteen!

Wegwijzers Mediasmarties

Mediasmarties hebben diverse wegwijzers gemaakt om ouders/leerkracht/pedagogisch medewerker te helpen keuzes te maken met media op basis van diverse thema’s. Ook voor de Media Ukkie Dagen. Alles lezen over de wegwijzers.

De MediaDiamant

Wat in het kader van de Media Ukkie Dagen niet mag ontbreken dat is een (korte) uitleg over de MediaDiamant. Dit is een diamant die is opgebouwd uit vijf kanten. Deze vormen samen de belangrijkste elementen van de mediaopvoeding. Deze kanten zijn:

– Plezier
– Veilig
– Samen
– Inhoud
– Balans

Wil je meer lezen over de mediadiamant en hoe je deze kunt gebruiken in jouw organisatie? Lees dan hier verder!

 

Leave a Reply