Bewegend leren met Springloop

Posted by on mei 15, 2022 in Materiaal | No Comments
Bewegend leren met Springloop

Springloop, bewegend leren met technologie!

Download de app voor iPad

 

Download de app voor Android

Vraag een gratis proefpakket aan

Instructievideo’s om je op weg te helpen

Mijn Mening

Wauw wat ben ik enthousiast over springloop! De reactie van de kinderen als ze horen dat ze mogen rennen/lopen met de iPad en ondertussen kaartje mogen scannen om aan de slag te gaan met tellen.

In deze proefversie is voor kleuters 1 spel beschikbaar maar dat is echt helemaal niet erg. Je kunt als leerkracht voldoende differentiëren omdat je kunt kiezen tussen verschillende niveaus.

Na een korte uitleg kunnen de kinderen eigenlijk vrij vlot aan de slag. Het is ze wel duidelijk dat ze de codes die ze bovenin hun scherm zien moeten vinden. En die moeten scannen. Het scannen gaat ze ook gemakkelijk af. Als ze het een aantal dieren tegenkomen wat ze nodig hebben dan kunnen ze die in de balk slepen. En is het aantal dieren gevonden? Dan krijg je een nieuwe opdracht.

Tussendoor komt er ook regelmatig een opdracht. Schudden met de iPad (laat ze dit wel altijd met twee handen doen!) of juist naar een station rennen om iets op te halen. Leuke tussendoortjes die eigenlijk snel begrepen worden door de kinderen.

En na 15, 20, 25 of 30 minuten is je tijd op.

Je kunt dit dus als leerkracht echt differentiëren op tijd maar ook op leerdoel. Terwijl toch iedereen hetzelfde spel speelt met dezelfde materialen. Dat vind ik trouwens ook een mooi pluspunt van dit materiaal. Want je hebt een app en een soort materiaal waar je mee werkt.

Een ander voordeel van springloop vind ik dat je er een internet voor nodig hebt. Daarom is het ook mogelijk om deze spellen buiten te spelen.

Kortom als deze spellen uitgebreid worden en de echte set met stations er zijn dan zou ik dit zeker willen hebben. En niet alleen voor de kleuters!

Wat is Springloop?

Wanneer ik de proefset van springloop binnen krijg zit er het volgende in:

  • begeleidende brief waarin staat hoe het werkt en wat de visie is vaan springloop
  • 15 springloopkaarten ook wel stations genoemd
  • QR code naar de app van jouw appstore

En hoe gaat het dan verder?

Springloop is een app voor op de iPad of tablet. Je hebt vijftien “stations” met kindvriendelijke QR codes. Deze stations hang je op op het schoolplein, speelzaal of gymzaal.

Wanneer je klaar bent start je de app. Je stelt het spel in, geeft aan met hoeveel iPads of tablets je het spel gaat spelen, wanneer je wilt beginnen en hoe lang je aan de slag wilt met deze opdrachten wat varieert van 15 – 30 minuten. Je missie start dan.

In deze proefversie moeten de kleuters de opdrachten van de brandweer gaan helpen. Ze kunnen in totaal 3 badges verdienen. Zo moet je onder andere een kat uit de boom redden.

Als de opdracht duidelijk is gaan de kinderen met de iPad of tablet heen en weer rennen tussen de stations. Bij elk stations vinden ze informatie voor hun opdracht.

Tussen door moeten de kinderen ook nog korte opdrachtjes doen. Bijvoorbeeld een plank doorzagen. Dan moet je de iPad of tablet heel hard schudden. Of je moet snel naar een station rennen omdat daar iets te halen valt.

Als je de missie hebt afgrond krijg je een nieuwe tot je tijd om is.

Tips voor in de klas

Bij deze proefversie zou ik je adviseren om de kaartjes op te hangen met een bolletje touw. En als je er klaar mee bent ze weer mee naar binnen te nemen. De kaartjes zijn nu namelijk van karton gemaakt. En die kunnen natuurlijk niet tegen de regen 😉

Verder zou ik je adviseren om met een klein groepje te starten. En elke leerling een eigen iPad te geven waarmee ze dit gaan doen.

En… met deze set zie je op dat de iPad niet alleen voor de kleuters is! Want ook voor de midden- en bovenbouw is er dus een spel!

Wat leer je van Springloop?

Als je kijkt naar de ontwikkeling die je met deze app kunt stimuleren zijn dat deze ontwikkelingsgebieden:

Rekenen
Tellen en getalbegrip

  • Telt voorwerpen tot en met 20 synchroon en resultatief.
  • Vergelijkt en ordent hoeveelheden tot tenminste 5 door het leggen van 1-1 relatie op meer, minder, evenveel, meeste, minste
  • Kan de getalsymbolen 0 t/m 20 lezen en kent de volgorde van getalsymbolen.
  • Kan de getalsymbolen 0 t/m 20 lezen wanneer ze zijn weergegeven als ongeordende figuurtjes. Voor groep 3 tot 100.
  • Kan de getalsymbolen 0 t/m 20 lezen wanneer ze zijn weergegeven als geordende figuurtjes. Voor groep 3 tot 100.
  • Kan getalsymbolen, telwoorden en hoeveelheden tot tenminste 10 koppelen aan elkaar. Voor groep 3 tot 100.
  • Kan verkort tellen van hoeveelheden tot tenminste 12 door gebruik te maken van patronen.

Leave a Reply