Magformers – Bouwen magneten

Posted by on apr 26, 2017 in Materiaal | No Comments
Magformers – Bouwen magneten

mag01

Bouw met magneten!

Leeftijd: 3 – 99 jaar
Prijs: (vanaf) € 24,99

Het Materiaal

 

mag02Als ik de doos van magformers open doe zie ik in verschillende onderdelen zitten. Elk onderdeel is magnetisch.

In deze doos zitten 62 onderdelen om mee te bouwen. Er zitten open figuren in. Er zijn ook aanvullingssets zodat je ook wielen kunt gebruiken met magformers.

Alle onderdelen uit de doos zijn magnetisch. Daardoor kun je alles met elkaar verbinden. Maar je hebt wel te maken met magnetisme! Dat hebben kinderen al snel door. Want soms stoten de stukken elkaar af en soms treken de stukken elkaar juist aan.

In de doos zit ook nog een boekje met een aantal voorbeelden. Bij dit boekje met voorbeelden is het niet zo dat er stap voor stap beschreven staat wat kinderen moeten doen. Maar er staat een voorbeeld. Door goed te kijken kun je dit voorbeeld namaken.

Met dit materiaal kun je ook flink de hoogte in bouwen! Alleen moet je er wel voor zorgen dat er goede constructies hebt gemaakt.

Tips voor in de klas

 

 

 

 

 

 

 

Ik heb dit materiaal in verschillende klassen bij ons rond laten gaan. Wat ik vooral merkte was dat kinderen eerst aan de slag gaan met het nabouwen van verschillende constructies uit het boekje. Als ze dat eenmaal in de vingers hebben zie je dat ze ook andere constructies gaan bouwen die ze zelf bedacht hebben.

Met materiaal als dit laat ik kinderen eigenlijk altijd in twee- of drietallen bouwen. Want zo kunnen ze elkaar helpen, enthousiasmeren en stimuleren.

Dit materiaal is wat mij betreft toepasbaar in alle groepen. Je kunt er echt al je fantasie in kwijt!

Wat leer je ervan?

Door met dit bouwmateriaal te werken leren kinderen de volgende vaardigheden:

  • Samenwerken: als je samen een bouwopdracht maakt
  • Je concentreren op de activiteit: je moet je echt concentreren op het materiaal om het tot een goed einde te brengen
  • Ruimtelijk inzicht: je vergroot het ruimtelijk inzicht door met dit materiaal te werken
  • Reflecteren: Als je nabouwt uit het boekje moet je steeds weer kijken of het klopt wat je doet. Als je zelf iets bedenkt om te bouwen dan is het belangrijk om steeds weer te bedenken of het klopt met wat je hebt bedacht.

Mijn Mening

 

 

 

 

 

 

 

Ik vind dit constructiemateriaal echt super gaaf! Ik merkte aan de kinderen dat ze meteen enthousiast werken toen ik het materiaal in de klas liet zien. Eerlijk gezegd werd ik er zelf ook enthousiast van. Het materiaal is zo veelzijdig. Je kunt veel kanten op met het bouwen. Je kunt in de hoogte bouwen, in de lengte en je kunt zelfs plat bouwen! Wat ik vooral merk is dat het materiaal echt uitdaagt om aan de slag te gaan. En iets te maken.

Wat ik echt leuk vind aan dit bouwmateriaal. Is dat kinderen er mee bezig blijven gaan. En dat er echt allerlei creaties te maken zijn. Kinderen ontdekken ook met dit materiaal hoe ze stevige constructies kunnen bouwen.
Ook kunnen kinderen de eerste principes ontdekken van magnetisme. Want sommige stukken trekken elkaar aan. En andere stoten elkaar juist af. Maar als je een stuk omdraait dan wordt het stuk weer aangetrokken.

Het viel mij op dat na het spelen je niet meer alles netjes in de doos kreeg. Ik heb daarom in de klas nu maar gewoon een plastic bak waar alle spullen van de magformers in zitten.

Er zijn veel verschillende sets met magformers. Als je een beetje leuk wilt bouwen met de klas raad ik je aan om minimaal een set te kopen 30 stuks. Meer kan altijd! Je kunt ook aanvulsets kopen. Alle sets zijn compatibele met elkaar.

Wat ik verder merkte is dat dit materiaal ook in de midden- en bovenbouw erg populair is. Kinderen vinden het echt super om mee te werken. Een echte aanrader om je constructiemateriaal te verrijken!

Leave a Reply