Spiegelen met Sinterklaas!

Posted by on nov 16, 2022 in Materiaal | No Comments
Spiegelen met Sinterklaas!

Spiegelen met Sinterklaas!

Leeftijd: 6 – 12 jaar
Download de App Numbers
Download de opdrachten versie 1 (met cijfers typen)
Download de opdrachten versie 2 (uitklapmenu)

Mijn Mening

Ik vind dit echt een hele toffe oefening voor vooral de pientere kleuters! Maar ook zeker voor alle andere klassen is deze opdracht leuk! Je moet ten eerste goed kijken hoe het figuur eruit ziet. En dan moet je het nog precies gaan spiegelen. Om een bepaalde kleur te krijgen moet je kijken welk cijfer erbij past. Dit staat in het lijstje naast de verschillende kleuren. Een echte uitdaging voor pientere kleuters!

Wat ik verder wel zie is dat de kleuters het leuk vinden om ermee te werken. Ze beleven er echt plezier aan. Maar ik ervaar ook dat dit echt voor pientere kleuters is. Want je moet echt flink werken om ‘m goed gespiegeld te krijgen. Verder is het een behoorlijke uitdaging om ‘m helemaal gespiegeld te krijgen je moet ook flink doorzetten wil het lukken.

En natuurlijk is het super wanneer het je gelukt is om het figuur goed te spiegelen!

Hoe werkt Spiegelen met Sinterklaas?

Deze spiegelfiguren werken in de gratis Apple app Numbers. Deze moet je eerst downloaden op je iPad voor je met de activiteit kunt starten.

Daarna download je de bestanden om met het pixeltekenen aan de slag te gaan. Je kunt ze gewoon in Numbers openen als je ze gedowload hebt.

Wanneer je graag een origineel wilt hebben zul je het numbers bestand eerst moeten dupliceren voor een kleuter ermee aan het werk kan.

Daarna werkt het eigenlijk eenvoudig. Je opent het bestand. En kijkt naar het figuur. Het figuur moet precies gespiegeld worden. Als je op een vakje gaat staat opent er een uitklapmenu. Hierin staat cijfers. Deze cijfers corresponderen met kleuren. Deze staan ook in het scherm. Elk vakje moet je zelf een kleur geven door middel van de cijfers. Als je alle vakjes hebt ingekleurd moet je controleren of je het goed hebt gedaan. Eventuele foutjes kun je corrigeren door ze bijvoorbeeld weer op geen te zetten in het uitklapmenu. Of juist in het uitklapmenu meteen te kiezen voor de juiste kleur.

Tips voor in de Klas

Wanneer je wilt dat elk kind een eigen spiegel bestandje kan maken dan zul je het origineel moeten dupliceren. Dit doe je door het origineel te selecteren en dan kun je ‘t dupliceren!

Welke ontwikkeling stimuleer je met spiegelen met Sinterklaas?

Wanneer je naar de ontwikkelingsdoelen kijkt van jonge kinderen stimuleer je met spiegelen het volgende:

Taal

Taalfuncties:

  • Weet waar geschreven teksten, zoals een boodschappenbriefje, voor dienen.

Rekenen

Meetkunde

  • Maakt vormen en patronen
  • Kent de kleuren rood, blauw, groen, geel, zwart, wit, oranje, paars, roze en grijs
  • Spiegelt een patroon

 

 

 

Leave a Reply