Kraak jij de geheime code op de kralenplank?

Posted by on jun 6, 2019 in Materiaal | 42 Comments
Kraak jij de geheime code op de kralenplank?

Kun jij de geheime code kraken op de kralenplank?

Leeftijd: 4 – 8 jaar
Prijs: € 4,50

 

Het Lespakket

Kleuters zijn echte programmeurs! Dagelijks komen ze in aanraking met computers, tablets en mobiele telefoons. Ze zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Maar hé hoe werken die apparaten eigenlijk? En hoe kunnen we er voor zorgen dat ze doen wat wij willen? Juist daar is code voor nodig! En om dat te begrijpen daar voor moet je computertaal spreken, kunnen programmeren dus.

Daarom bedachten wij dat je hier bij de kleuters heel goed spelenderwijs mee bezig kunt zijn. De kralenplank is het middel bij uitsteek!

Daarom neem ik je mee in dit lespakket. Want wat zit er nou eigenlijk in?

Deze lessenserie bestaat uit drie lessen passend bij de thema’s dieren, vakantie en verkeer. De activiteiten in het pakket zijn echt volledige lessen die op elkaar aansluiten. We raden je aan om de lessen opvolgend aan elkaar te doen.

De lessen verlopen eigenlijk altijd volgens een bepaald patroon. De introductie is gezamenlijk in de kring. Maar de verwerking van de opdrachten gebeurt tijdens het spelen en werken. De afsluiting doe je weer gezamenlijk in de kring.

Wat ik echt super aan dit lespakket vind is dat er tips staan om de opdracht moeilijker te maken. Maar ook tips zijn toegevoegd om de opdracht makkelijker te maken! En er zijn ook tips voor als je geen kralenplank bij de hand hebt.

Wat zit er in het Pakket?

Wanneer je het pakket hebt aangeschaft krijg je het volgende:

 • 3x een les die je met de codekralenplanken kunt doen
 • 5x code voorbeeld én antwoord rondom dieren
 • 5x code voorbeeld én antwoord rondom vakantie
 • 5x code voorbeeld én antwoord rondom voertuigen

Tip’s voor in de Klas

In het lespakket zitten 3 lessen die je zo in de klas kunt gebruiken. Maar daar vooral gebruik van! Maar we hebben natuurlijk ook nog een extra tip voor je namelijk…

Er is ook ontwikkelingsmateriaal wat hierop aansluit, coderen met pixels! Hier kun je meer over coderen met pixels.

Wat leer je van de Codekralenplanken?

Van dit spel kun je onwijs veel leren! Jammer genoeg is is Nederland het programmeren geen onderdeel van de kerndoelen.

Wat kun je van codeer met pixels leren:

 • Binair tellen: want zo heet het coderen wat je doet
 • Concentreren
 • Samenwerken als je de opdracht twee aan twee laat uitvoeren

Wat wel in de kerndoelen zit is het leren omgaan met wiskunde taal! Want dat doe je als je bezig bent met het omzetten van getalnotaties.

kerndoel 23
De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken

Waarbij de focus in combinatie met deze app ligt op:

 • Taal voor het uitdrukken of benoemen van: hoeveelheden
 • Taal voor het uitdrukken of benoemen van: getallen en getalnotaties

42 Comments

 1. Petra
  27 augustus 2019

  Heel graag wil ik de lesbrief winnen. Vorig jaar al wat met de codekrakers geëxperimenteerd en het was super leuk om te doen. Nu twee dagen in het nieuwe schooljaar en de kralenplank wordt nu al veel gepakt. Om dit zo te houden is de lesbrief een goede aanvulling en uitdaging voor mijn groep 3.

  Reply
 2. Hélène
  27 augustus 2019

  Ik zou het leuk vinden om deze leerboek te winnen voor mijn kleuters. Ik ben de afgelopen periode aan de gang gegaan met het anders inzetten van digitale middelen in de klas. Daarbij hoort natuurlijk ook het coderen ☺️.

  Reply
 3. Jacqueline
  27 augustus 2019

  Ik zou heel graag deze lesbrief winnen! Ik heb als ict-er dit jaar extra tijd gekregen om zulke project uit te proberen met de kinderen. Hij zou dus goed van pas komen! Leuke lesbrief met eenvoudig te gebruiken materiaal.

  Reply
 4. Els Qualm
  27 augustus 2019

  Dit jaar krijg ik voor het eerst I-pads in mijn groep. Overal ben ik op zoek naar goede apps en digitale input. Dus zou ik heel graag willen winnen om een goede start te gaan maken. Zou echt top zijn!!!

  Reply
 5. S. Eefting
  27 augustus 2019

  Ons budget is minimaal, waardoor we weinig materiaal hebben voor onze slimme kleuters. Dit zou een welkome aanvulling kunnen zijn, waarmee wij heel blij zijn!

  Reply
 6. Manon Schra
  27 augustus 2019

  Waarom ik de lesbrief “kraak de code op de kralenplank ” graag wil winnen?

  Ik wil graag meer doen met programmeren dan alleen het gebruik van de beebot. Ik heb ondertussen al wat meer ideeën gevonden, de ideeën in deze lesbrief maken de lessen nog completer.

  Met vriendelijke groet,

  Manon Schra.

  Reply
 7. Joycella Hulshof
  28 augustus 2019

  Ohh dit is echt een super gave winactie 😍 Ik wil graag wat meer doen met de kralenplanken in mijn groep 3, maar merk dat de kids het niet vaak pakken (ik denk soms toch te saai). Ik denk dat de codes ze motiveren om weer eens zo’n kralenplank uit de kast te pakken!
  Nog leuker om ze in te zetten tijdens onze open deuren (keuzemoment van de kinderen uit de groepen 1 t/m 4 door elkaar).
  Ik duim mee 🍀

  Liefs Joycella

  Reply
 8. Jacqueline
  28 augustus 2019

  Waarom ik zou willen winnen? Omdat onze kleuters dit geweldig zullen vinden 🙃

  Reply
 9. Monique Vermij
  28 augustus 2019

  Lijkt mij leuk voor in mijn nieuwe kleuterklas! 🙂

  Reply
 10. elianne moonen
  29 augustus 2019

  waarom wij met groep 3 van ikc laar dit pakket willen winnen …. jeeh , een nieuwe uitdaging, met zijn allen samen aan de slag, en de kinderboekenweek nog leuker maken.

  Reply
 11. Dusty Croes
  29 augustus 2019

  Om me heen merk ik dat niet alle kinderen gelijke kansen krijgen om digitaal vaardig te worden, omdat ouders de middelen niet hebben of omdat hun leerkrachten het zelf nog lastig vinden om alle ontwikkelingen bij te houden. Zonde. Wat zou het gaaf zetten om een stap vooruit te mogen zetten.

  Reply
 12. Mieke Schreurs
  29 augustus 2019

  De kleuters bij ons op school zijn dol op kralenplanken. En programmeren vinden ze ook leuk! Dus 2 vliegen in één klap als we deze zouden winnen😍

  Reply
 13. Carla
  29 augustus 2019

  Ik wil heel graag winnen!! Wat een uitdaging voor onze groep 1-2-3. Samenwerken en elkaar helpen!

  Reply
 14. Marleen
  29 augustus 2019

  Ik zou dit heel graag willen winnen, omdat ik superleuk zou vinden voor mijn zoontje (5 jr) en hij mag a.s. maandag naar groep 3. Hij is gek op dit soort uitdagingen!
  Verder ben ik juf van groep 3. Voor mijn kinderen zou ik het superleuk vinden, maar ook voor de klas van mijn twee collega’s: zij hebben dit jaar de combinatiegroep 2/3. #duimen

  Reply
 15. Meriël
  29 augustus 2019

  Waarom zou je dit willen winnen? Ik heb dit nog niet gedaan met de kinderen maar ik denk dat dit een goede opdracht is voor kinderen die wat uitdaging kunnen gebruiken en hoe leuk is het dat het gewoon met materiaal is wat we al hebben. Past ook nog eens perfect bij ons nieuwe thema. Ik ga duimen

  Reply
 16. Ine
  29 augustus 2019

  Op 4 Oktober ga ik stichtingsbreed een workshop houden over digitale geletterdheid in de onderbouw. Daar zou deze lesbrief een heel mooi voorbeeld voor zijn!

  Reply
 17. Hanneke
  29 augustus 2019

  Deze set zou ik graag willen winnen! Voor ‘mijn’ nieuwsgierige, leergierige en innemende kleuters die maar al te graag aan de slag gaan met de materialen uit het pakket. En stiekem ook omdat ik niet zo creatief ben met programmeren, ik zet snel de bee bot in. Een win win situatie dus.

  Reply
 18. Linda
  29 augustus 2019

  Waarom ik zou willen winnen!?
  Na jaren kleuters ga ik dit jaar graag verder met de kralenplankjes in groep 3. 😊

  Reply
 19. Juf Nena
  29 augustus 2019

  Ik heb al in mijn hoofd welke kleuters ik in mijn groep hiermee kan uitdagen! En wie weet volgt de rest dan ook.. 😏😁

  Reply
 20. Eline
  30 augustus 2019

  Ik zou het graag winnen, omdat ik het een hele leuke uitdaging vind. Het is een uitdaging op een ander vlak dan de smartgames ed, dat is fijn. En mn kleuters vinden het leuk om te doen!

  Reply
 21. Petra Snoeijink
  30 augustus 2019

  Ook super voor groep 3. Fijne motoriek, omzetten van gegevens. Zou er erg bloj mee zijn.

  Reply
 22. Ingrid
  30 augustus 2019

  Kraak de code vinden ze super leuk om te doen, met deze extra voorbeelden kunnen ze er nog meer maken en past mooi bij de Kinderboekenweek die eraan komt.

  Reply
 23. Manon
  30 augustus 2019

  Jaa heel graag!
  Sinds dit jaar draaien wij groepsdoorbroken 1-2-3 en kom ik er achter dat wij wel kralenplanken hebben, maar zonder materiaal.

  Dit zou een super begin zijn! En dan kunnen we vast iedereen overtuigen dat we meer moeten aanschaffen 😃

  Reply
 24. Nikita
  30 augustus 2019

  Coderen is passend bij de tijd van nu en nodigt de leerling uit om spelenderwijs te leren.
  Mijn klas is nieuw en mist nog veel belangrijk ontwikkelmateriaal. Ik zou erg blij zijn als ik dit win en hier met mijn klas mee aan de slag kan gaan.

  Reply
 25. Karen
  30 augustus 2019

  Wow, dit zouden mijn 19 leerlingen de max vinden! Weer een leuke activiteit waarbij leren meer op spelen lijkt. Hebben al die ouders toch maar ongelijk als ze vertellen dat het spelen afgelopen is in groep 3 😉

  Reply
 26. Elien
  30 augustus 2019

  Ik zou willen winnen voor mijn lieve vriendinnetje Heske, die ook nog eens mijn collega is op school. Zij heeft groep 1/2 en is altijd bezig met digitale vernieuwingen in de klas, dit zouden zij en haar kleuters super vinden!

  Reply
 27. Priscilla
  30 augustus 2019

  Ik zou deze heel graag willen winnen voor onze ‘Smarties’ (slimme kleuters) waarmee ik op onze school aan de slag mag gaan. Deze komen heel erg goed van pas!!!!

  Reply
 28. Lise Mertens
  31 augustus 2019

  Ik zou de set heel graag winnen voor mijn klasje in het buitengewoon onderwijs! Het is een leuke manier om de leerlingen uit te dagen. Je stimuleert hen op cognitief, sociaal en fijn-motorisch vlak.
  Onze leerlingen leren door te spelen, deze set past volledig in dat plaatje.

  Reply
 29. Maja
  31 augustus 2019

  Mijn groep 3 zal er heel blij mee zijn als ik met deze prijs binnen kom. Ik zou hem dan ook heel graag willen winnen voor hen.

  Reply
 30. Carla
  31 augustus 2019

  Dit zijn toch de leermiddelen die in deze tijd (. 21 eeuwse vaardigheden ) onmisbaar zijn in iedere kleutergroep en zelfs ook heel bruikbaar voor de groepen 3 en 4! Ik ben zo enthousiast dat ik op onze school hierin mijn collega’s mee wil nemen daarom zou dit voor onze school weer een extra verrijking zijn!

  Reply
 31. Ester
  31 augustus 2019

  Dit lijkt mij een super activiteit met mijn kleuters. Dit jaar begonnen op een nieuwe school. Wat uitbreiding om de kralenplanken goed te gebruiken is zeker gewenst!

  Reply
 32. Marjolein
  31 augustus 2019

  Ohhhh wat zou ik deze graag winnen voor mijn nieuwe klas! Ben hier ontzettend fan van. Vorige jaar al een codekraker aan het eind van het schooljaar in mijn oude klas geïntroduceerd (het ijsje en de octopus). En met succes voor de kinderen die toen meer aankonden. Mijn klas van nu kan direct al meer aan dus daar zoek ik nu al uitdagingen voor. Met mijn kleine klassenbudget zou het fijn zijn als ik deze kon winnen. En wat zou het tof zijn als ik ze nu al meer codekrakers kan aanbieden!

  Reply
 33. Sanne
  31 augustus 2019

  Als ik win, schenk ik het aan m’n oude basisschool waar ik gewerkt heb voor onze emigratie. Dankzij hun kon ik materiaal gebruiken voor homeschooling van mijn kids! Zou een fantastisch bedankje zijn!!

  Reply
 34. Vera Bartelds
  31 augustus 2019

  Ik zou heel graag aan de slag gaan met kralenplanken en coderen. Kralenplanken zijn een enorme hit in mijn groep en het zou fantastisch zijn om hier nog meer uit te halen!

  Reply
 35. Janita
  1 september 2019

  Wat lijkt mij dit een mooie toevoeging aan onze digihoek. Helemaal passend bij het thema en ik denk dat het weer een mooie impuls geeft aan deze hoek.

  Reply
 36. Sofie
  1 september 2019

  Ik wil heel graag winnen want geef Ict van groep 1 tot groep 8. Voor jongsten altijd moeilijker iets te vinden 🍀🍀
  Dit lijkt me top

  Reply
 37. Ellen
  1 september 2019

  Super leuk om in te zetten tijdens mijn hoekenwerk in het tweede leerjaar. De leerlingen kraken de code en oefenen ondertussen hun fijne motoriek. Ze zijn alvast super dol op de kralenplank.

  Reply
 38. Iene
  1 september 2019

  Oh dit lijkt me zo super leuk ! Ik wil heel graag in groepjes gaan werken dit schooljaar om zo meer aan te sluiten bij de kleuterschool. Op dit moment ben ik heel veel materiaal zelf aan het knutselen maar materiaal zoals hierboven is uiteraard heel aantrekkelijk voor de kinderen. Bovendien zal het mijn twee sterke kinderen uitdaging kunnen bieden en hopelijk kan ik hen op die manier ook gemotiveerd houden. Het zou passen in mijn fijne motoriek hoek waar tot nu toe enkel zelfgzknutseld materiaal staat maar ook in de denk hoek zou het een super leuke aanvulling zijn. Ik duim alvast dat mijn kapoenen er van mogen genieten.

  Reply
 39. Bouwiena
  2 september 2019

  Wat een uitdagend lespakket! Ik zou dit pakket natuurlijk graag winnen voor onze kleuterklassen.

  Reply
 40. Chantal
  2 september 2019

  Zoo dat zou ge-wel-dig zijn voor onze groep 2! Voor de vakantie hebben de kinderen kennis gemaakt met Osmo en zij vinden dit super, veel uitdaging en voor ieder kind leerzaam. Hopelijk kunnen wij, Mijn duo en ik, snel dit leuke lespakket uitleggen en beleven de kinderen veel speelplezier!

  Reply
 41. Ingrid VANHUFFEL
  2 september 2019

  Iedereen verdient dit om te winnen , zo’n tof pakket ! Zelfs onze kids uit het tweede leerjaar (groep 4) zullen hiervan genieten ! Wij merken dat het heel erg nodig is om de motoriek te blijven oefenen. Wij willen ons graag dit jaar verdiepen op dit thema ! In de lagere school vind je geen spelletjes zoals deze : heel veel doelen worden hiermee bereikt : motoriek, sociaal contact , programmeren , … maar vooral plezier in het leren !

  Reply
 42. Charona
  2 september 2019

  Dit zou ik heel graag willen winnen. Vorig jaar hebben een aantal kinderen al een paar codes uitgeprobeerd en ze waren fan. Wat zou het gaaf zijn om dit in te kunnen zetten. De thema’s sluiten ook erg mooi aan!

  Reply

Leave a Reply