Ontdekplaten van Piramide, in de app Piramide Digitaal

Posted by on okt 17, 2021 in Materiaal | No Comments
Ontdekplaten van Piramide, in de app Piramide Digitaal

De interactieve ontdekplaten op je digibord, iPad of ander device!

Leeftijd: 4 – 7 jaar
Prijs: abonnementsprijs berekend naar aantal kinderen
Download voor iPhone/iPad & Android & Windows (PC en mobiel device)

Mijn Mening

Wat zijn die ontdekplaten mooi en verrassend! Het zijn frisse, mooie en eigentijdse platen. Ze sluiten echt aan bij de wereld van nu. En wat het allergaafst is: het geeft zoveel inspiratie om ermee te spelen, digitaal en fysiek!
De ontdekplaten van Piramide zitten in de app Piramide Digitaal. Het is een programma, waar je alles kunt vinden wat je nodig hebt in de kleutergroep. Een planner, leuke ideeën voor de speelleeromgeving, activiteiten, statistieken en software voor het digibord en voor kinderen (op de iPad bijvoorbeeld).
Je sluit een licentie af om met het materiaal te werken. Wat ik tof vind, is dat je dan zóveel materialen krijgt! Ik heb de ontdekplaten uitgeprobeerd en vind ze echt een aanrader.

Heel handig voor woordenschat, taal, rekenen…. Eigenlijk zitten alle gebieden in de platen verstopt. Echt super! Natuurlijk zijn de platen op het digibord te gebruiken.

De Ontdekplaten

De ontdekplaten zijn opgebouwd uit 4 stappen: oriënteren, demonstreren, verbreden en verdiepen. Tijdens iedere stap wordt de plaat uitgebreid met meer plaatjes en woorden. Steeds met een nieuw verhaaltje van Pippa, het meisje met het rode haar. Er zijn 12 ontdekplaten met verschillende thema’s, die passen bij de Piramideprojecten. Bij Kleding vind je een mooie ontdekplaat van een theater, bij Zomer zie je een Caribisch strand en bij Kunst vind je tig kunstenaars verwerkt in de plaat. Ook zijn er thema’s, die ‘dichtbij’ de kinderen zijn, zoals Welkom, waar je een klaslokaal ziet.

In de app zitten bij iedere stap van de ontdekplaat handige vragen en spelsuggesties, naast de verhaaltjes en versjes. Maar eigenlijk heb je op de ontdekplaat al zoveel te zien en te doen!
Je beweegt met een vergrootglas over de plaat. Dan verschijnen er bullits, waar je op kunt klikken. Je ziet bijvoorbeeld een foto, hoort het woord en ziet het plaatje van de ontdekplaat erbij. Ideaal voor de woordenschat dus! In ieder stap zijn games toegevoegd, zoals een memory met woorden (plaatjes én foto’s), ‘zoek maar op’ met zinnen en een gaaf digitaal boek, dat je zelf kunt maken.

Alles wordt auditief ondersteund, dus je hoort de woorden, de verhalen en versjes worden voorgelezen en je kunt lekker meezingen en dansen met de liedjes.
De game ‘Maak je eigen digitaal boek’ vind je in de vierde stap van de Ontdekplaten. Dat is een hele handige tool voor kinderen. Ze kunnen zelf foto’s maken.
De ontdekplaten zijn beveiligd met een kinderslot, kinderen kunnen niet zomaar iets anders gaan doen op de iPad of tablet. Bovendien is het veilige software en heb je geen last van reclames.

Tips voor in de klas

De platen zijn ook beschikbaar in fysieke vorm als speldecors, achtergronden voor toneel en spelhoek. Wat je digitaal bekeken en ontdekt hebt, kun je dus in een hoek zelf naspelen. Achterin de hoek hang je dan de plaat levensgroot op, dat steeds weer inspiratie biedt. Hoe leuk is dat?!

Welke ontwikkeling stimuleer je met de Ontdekplaten?

De ontdekplaten van Piramide zijn gericht op alle ontwikkelingsgebieden. Natuurlijk veel taal en woordenschat, maar ook rekenen (veel rekenkundige scènes in de platen), sociaal-emotionele ontwikkeling, digitale geletterdheid, motoriek en kunstzinnige ontwikkeling. Dat komt, omdat Piramide uitgaat van holistische ontwikkeling bij kinderen. Alle gebieden ontwikkelen zich tegelijkertijd.

Leave a Reply