Hello Ruby – Een prentenboek over programmeren

Posted by on apr 16, 2017 in Materiaal | No Comments
Hello Ruby – Een prentenboek over programmeren

hr02

Een prentenboek over programmeren

Leeftijd: 4 – 8 jaar
Prijs: € 17,95

Mijn Mening

Ik vind dit boek echt een must voor elke basisschool. Het verhaal van Ruby is natuurlijk erg leuk en aansprekend. Ik heb gemerkt dat dit prentenboek leuk is voor kleuters maar ook voor groep 5. Het verhaal spreekt aan. En zet kinderen aan het denken.

Het activiteitenboek vind ik echt van toegevoegde waarde. Veel mensen denken dat programmeren erg ingewikkeld is. Door de opdrachten in het activiteitenboek kom je er eigenlijk achter dat het helemaal niet zo moeilijk is. De structuur en uitleg van de opdrachten zijn duidelijk en overzichtelijk. Je kunt er eigenlijk in je klas zo mee aan de slag!

Kortom een echte aanrader om op school te gebruiken!

Het Boek

Toen ik dit boek in de winkel zag liggen dacht ik: ‘da’s een boek voor mij’. Het boek is een sprookje over programmeren.

Het boek is opgebouwd uit twee delen. Het eerste deel is een verhaal dit bestaat uit 10 hoofdstukken. Vanaf pagina 69 komt er een activiteitenboek. Deze twee delen zal ik bespreken.

Het eerste deel

In het verhaal ontmoet je Ruby. In Ruby’s wereld kan alles. Op een dat gaat Ruby’s vader op reis en verstopt hij vijf edelstenen voor haar. Ruby’s opdracht is nu om alle vijf de edelstenen te vinden.

De personages
Als Ruby opzoek gaat naar de edelstenen komt ze allerlei personages tegen. Deze personages verwijzen naar computers. Zo komt ze een pinguïn tegen dat verwijst naar Linux. Een sneeuwluipaard dit verwijst naar Apple. Ze komt robot’s tegen en die verwijzen weer naar Android.

In de hoofdstukken maak je telkens kennis met de verschillende principes van programmeren. Bijvoorbeeld het is een chaos in de tuin. Ruby gaat de chaos eerst organiseren. Ze geeft ze de volgende opdracht: “Jij, jij en jij – jullie zijn de planters. Daarvoor heb je een zak met zaadjes nodig. Als het gat leeg is, stop er dan een wortelzaadje in. Als er een zaadje in zit, dan ga je naar het volgende. Ga door tot je aan het einde van de rij  bent en ga dan verder met de volgende rij. Herhaal alles vijf keer.”.
Dit is natuurlijk een stukje van programmeren.

Het activiteitenboek

In het activiteitenboek van Ruby staan in totaal 22 opdrachten waarmee kinderen spelenderwijs aan de slag kunnen met programmeren. De activiteiten worden opgeknipt in duidelijke delen Ze lijken meer op spelletjes en puzzels dan op echt programmeren.

Tips voor in de Klas

Het prentenboek is natuurlijk sowieso heel gaaf om voor te lezen. Het prentenboek kun je ook bij de kleuters heel goed voorlezen. Maar ook in groep 5 is dit een prentenboek wat kinderen echt aanspreekt.

 

Het activiteitenboek is natuurlijk heel goed te gebruiken in de klas. Op de website van Hello Ruby kun je alle opdrachten waar materialen voor nodig zijn downloaden.
In het boek zelf staan alle opdrachten ook heel duidelijk beschreven. Je kunt er eigenlijk zo mee aan de slag! Echt top voor een programmeermiddag of programmeeractiviteit met je klas.


Leave a Reply