Splitsen tot 10 en 20

Posted by on nov 15, 2015 in Materiaal | No Comments
Splitsen tot 10 en 20

Automatiseren van de splitsingen is voor kinderen uit groep 3 en 4 een belangrijke vaardigheid. Daarom hier een aantal tips om deze splitsingen te automatiseren.

Digibord

Bij Gynzy heb je een tool die de verliefde harten heet. In deze tool gaat het erom dat je de verliefde harten compleet maakt door de splitsing om te lossen. Link naar de tool.

Een andere tool van Gynzy is “splits het getal”. Je ziet hierin een getal staan, bijvoorbeeld 12. Eronder liggen kaartjes met 2, 4, 8, 9 en 11. Deze kaartjes liggen vast. Eronder ligt een rij waar je kaartjes kan plaatsen van de splitsing. Onder 2 moet het kaartje met 10 liggen. En onder 4 het kaartje van 8. Wanneer je alle kaartjes goed hebt gelegd krijg je hier melding van en mag je door naar de volgende vraag. Link naar de tool.

Apps

icoon_splitsen

Getallen Splitsen

Splits getallen tussen de 10, 20 en 50. Lees alles over deze app.

Prijs: € 2,29
Download voor iPhone/iPad
AppStore

 

icoon_splits

Splitsen

Oefen in deze app splitsingen. Je kunt zelf kiezen hoe hoog het hoogste getal mag zijn voor het splitsen. Ook kan je in deze app niet alleen in twee splitsen maar ook in drie getallen splitsen. Lees alles over deze app.
Prijs: € 1,09
Download voor iPhone/iPad
AppStore

icoon_oefenmeer

Splits van oefen meer

In deze app kun je getallen splitsen van 5 tot 20. Je ziet ook visueel hoeveel een bepaald getal nou is. Deze app kun je ook op de iPad zetten maar dat moet via de website.
Website voor iPad
Prijs: € 0,99
Download voor Android
Android

 

 

icoon_kids

Gynzy Kids

In Gynzy Kids heb je een tool die verliefde harten heet. Hier kun je kiezen om harten tot 10 en tot 20 te maken.

Prijs: gratis
Download voor iPad/Android
AppStoreAndroid

 

 

icoon_splitsen

Splitsen

Splits getallen. Stel zelf in welke getallen je wilt splitsen en hoeveel opgave je wilt maken. Lees er alles over.

Prijs: gratis
Download voor iPhone/iPad & Android
AppStoreAndroid

 

 

Math Machine

In deze app stel je zelf in tot hoe ver je wilt splitsen. Tot 10 kun je ook nog gebruik maken van blokjes. Je kunt zelf kiezen of je onderwater wilt splitsen of in de ruimte. Een echte aanrader om mee te werken! Lees er alles over.
Prijs: € 4,49
Download voor iPad

Materiaal

Skip bo

Ik vind het ook heel erg leuk om materiaal te gebruiken bij het splitsen. Een van de materialen die ik gebruik is het spel skip bo. Ik gebruik alle kaarten van het spel alleen de jokers niet. Daarna maak ik een stapel van alle kaarten. Om de stapel zitten een aantal kinderen. Ik draai steeds een kaart om. En zij moeten zeggen wat erbij moet om 10 te maken. Als een kind het weet slaat een kind op de kaart en zegt de som. Wanneer een kind een fout antwoord geeft mag het kind bij die kaart niet meer meedoen. Bij een volgende kaart is het natuurlijk geen probleem.

Wanneer het antwoord goed is mag het kind de kaart hebben. Het kind dat aan het einde van het spel de meeste kaarten heeft, die heeft gewonnen.

Een leuke toevoeging is, als de kinderen de splitsingen tot 10 begrijpen. Om dit spel met de splitsingen van 20 te doen. Als je dan een kaart met 3 ziet. Moet het kind 17 zeggen om de splitsing tot 20 te maken. De regels blijven verder hetzelfde. Lees meer over het spel skip bo.

Spel kaarten

Ook met een spel kaarten kun je oefenen met splitsen! Haal alle jokers, azen, heren, dames en boeren eruit. Er blijft nu een stapel over met kaarten met getallen. Hier maak je vervolgens een stapel van. Je speelt dit spel met een aantal kinderen die om de stapel heen gaan zitten. Ik of een kind draait steeds een kaart om. Als een kind weet hoeveel erbij moet om 10 te maken slaat het kind op de kaart en mag het kind deze kaart hebben. Wanneer het fout is blijft de kaart liggen. En mag het kind voor die splitsing niet meer meedoen.

Het spel is afgelopen wanneer alle kaarten op zijn. Het kind met de meeste kaarten heeft vervolgens gewonnen.

Een leuke toevoeging is, als de kinderen de splitsingen tot 10 begrijpen. Om dit spel met de splitsingen van 20 te doen. Als je dan een kaart met 3 ziet. Moet het kind 17 zeggen om de splitsing tot 20 te maken. De regels blijven verder hetzelfde. Wat ook nog leuk is om te doen is om de kinderen vliegenmeppers te geven zodat ze niet met hun hand hoeven te slaan.

Splitskaarten

Ik heb allemaal kaartjes gemaakt met de getallen 1 t/m 20 erop. Van deze kaartjes maak ik een stapel. Ik bepaal van te voren of we tot 10 of tot 20 gaan splitsen. Wanneer we tot 10 splitsen dan haal ik alle kaartjes tussen de 11 en 20 eruit. Ik maak van de kaartjes een stapel. Wanneer ik ze omdraai moeten de kinderen zo snel mogelijk zeggen welk getal erbij moet om 10 of 20 te maken.

Een andere leuke activiteit die ik met de splitskaartjes doe is dat ik de set met splitskaartjes twee keer print. Elk kind uit de klas krijgt een kaartje. Ze moeten nu hun maatje vinden om 1o of 20 te maken. Wanneer je, je maatje hebt gevonden ga je samen zitten. Dit spel gaat net zo lang door tot alle kinderen hun maatje hebben gevonden.
Download de splitskaartjes

 

 

 

 

 

Leave a Reply