Schaduwtekenen!

Posted by on jun 28, 2020 in Materiaal | No Comments
Schaduwtekenen!

Speel en teken met schaduwen!

Leeftijd: 4 – 99 jaar

Wat is Schaduwtekenen?

Eigenlijk is het heel eenvoudig. Je tekent de schaduw van iets of iemand na. Als je dan het figuurtje nog even laat staan. En na 1 uur terug komt. Dan zul je al zien dat de schaduw niet meer hetzelfde is. Dit laat mooi het principe van de zon die draait zien.

Wat heb je er voor nodig?

Eigenlijk heb je er niet veel voor nodig papier, potloden en figuurtjes. Zoek daarna een zonnig plekje op. Zet de figuurtjes neer. En teken de schaduw maar na!

Om zichtbaarder te maken hoe de schaduw loopt is het prettig om de hele schaduw in te kleuren. Zo weet je beter hoe de schaduw eruit ziet.

Tip’s voor thuis of in de Klas

Je kunt dit natuurlijk ook doen met een kind. Dat je daar de schaduw van overtrekt. Dit is dan het handigste met stoepkrijt. Als je dan een uur later weer op dezelfde plek gaat staan is dan de schaduw nog steeds hetzelfde? Zoek dit eens uit! Daarna kunnen de kleuters met jou uitzoeken waarom dit eigenlijk zo is.

Welke ontwikkeling stimuleer je met Schaduwtekenen?

Wanneer je kijkt naar de kerndoelen dan leer je van deze activiteit:

Natuurkundige verschijnselen:

  • Ervaring opdoen met en onderzoeken van het verschijnsel licht: doorlaten of terugkaatsen van licht (licht gaat alle kanten op); schaduwvorming; relatie met zien; relatie met verwarmen.
  • Onderzoeken van het verschijnsel licht: lichtbronnen; materialen die licht doorlaten (lichtbreking), licht terugkaatsen (schaduw/spiegelen) en licht absorberen (verwarmen); licht kan worden gesplitst in kleuren (prisma); relatie met zien; lichtsterkte in lumen.

Leave a Reply