Racende auto’s met ballonnen!

Posted by on mrt 28, 2019 in Materiaal | No Comments
Racende auto’s met ballonnen!

Laat je auto racen door de ballon!

Laat je auto racen!

Door een ballon met lucht aan een lego autootje te bevestigen kun je het autootje laten racen! Allereerst is het al een hele ontdekking voor kleuters dat een auto kan rijden doordat de ballon leegloopt. Maar je kunt er nog veel meer mee in de klas!

Om de ballon van lucht te voorzien kun je ook een pompje gebruiken. Mijn ervaring is dat kleuters dit ook zelfstandig kunnen gebruiken. Door samen te werken lukt het ze ook daarna de pomp los maken en de ballon dichtgedrukt houden.

Geef de kleuters de opdracht om nu zelf een wagentje te gaan bouwen. De enige voorwaarde is dat de ballon erin kan en dat de lucht uit de ballon kan.

Voorspellingen doen!

Kleuters vinden het super wanneer ze voorspellingen mogen doen. Dit is ook spannend want dan kun je het daarna gaan uitzoeken!

Met deze activiteit kun je heel goed kleuters voorspellingen laten doen. Want wanneer denken ze dat de auto het hardste rijdt? Met meer of minder lucht? Laat het ze voorspellen, en daarna uitzoeken!

Met dit experiment kun je ook heel goed voorspellingen doen! Want hoe ver denk je dat het autootje komt wanneer je de ballon met een bepaalde hoeveelheid lucht vult?

Je kunt er ook voor kiezen, wanneer de kleuters verschillende soorten auto’s hebben gemaakt om deze juist tegen elkaar te laten racen! Welke zal het snelste zijn?

Vragen stellen

Deze activiteit kun je heel goed gebruiken wanneer je kleuters kleine onderzoeksvragen wilt stellen. Je kunt ze bijvoorbeeld uit laten zoeken wanneer de auto harder rijdt met meer of minder lucht. Of maakt de positie van de ballon op de auto uit? Allemaal dingen die je kunt onderzoeken!

Wanneer het autootje rijdt maakt ie een bochtje wanneer de ballon bijna leeg is. Hoe komt dit eigenlijk? Ga dit samen analyseren. En wanneer je weet hoe het komt… Ga samen opzoek naar een oplossing!

Leave a Reply