QR codes Reis mee!

Posted by on sep 29, 2019 in Materiaal | No Comments
QR codes Reis mee!

Werk met QR Codes met het thema reis mee!

De QR Codes

QR codes zijn eigenlijk een soort streepjescodes. Deze streepjescodes worden door een QR code reader of je camera gelezen. Om deze codes te lezen kun je de camera van de iPad gebruiken. Deze app scant de code. En leidt je uiteindelijk naar de website waar de activiteit te vinden is.

Wanneer je nog een oudere iPad hebt of je hebt een andere soort tablet dan moet je gebruik maken van een QR code reader.

Met een QR Code kun je kinderen naar een specifieke website leiden. Ik kwam op internet heel veel verschillende spelletjes/activiteiten tegen rondom het thema reis mee. Deze heb ik onderverdeeld in verschillende leergebieden.

Spelletjes en leeractiviteiten voor groep 1-2

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de spelletjes en leeractiviteit kaarten voor groep 1-2 staan allemaal spelletjes en leeractiviteiten die kinderen vrij zelfstandig kunnen spelen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat kinderen weten hoe een QR code scannen werkt.

Ik heb deze activiteiten ingedeeld in de volgende leergebieden. Deze leergebieden staan ook op de kaartjes zodat je de activiteiten bij elkaar kunt houden.

  • Puzzelen: Hier vind je puzzels.
  • Rekenen: hier vind je activiteiten die met rekenen te maken hebben.
  • Goed kijken: Dit zijn activiteiten die te maken hebben met goed naar afbeeldingen kijken.

 

 

Voorleesverhalen en prentenboeken


 

 

 

 

 

 

 

Er zijn ook QR codes met prentenboeken. Deze prentenboeken zijn allemaal bij elkaar gezocht rondom het thema reis mee. Er zijn in totaal 5 prentenboeken dit je bij dit thema kunt gebruiken. Sommige prentenboeken verwijzen naar YouTube andere niet. Mijn tip… Bekijk de prentenboeken voor je ze aan de kleuters geeft!

 

Inzet van QR codes in de Klas

Bij deze versie van de QR codes heb ik de codes ingedeeld in verschillende leergebieden. Zo kun je nog meer sturen op waar je wilt dat kinderen mee aan de slag gaan!

De QR codes voor groep 1 en 2 kunnen prima tijdens de speel/werktijd worden ingezet. Je kunt de QR codes ook goed in een hoek gebruiken.

Leg de kleuters in een kleine kring uit hoe ze de QR codes moeten scannen. Dan komt deze activiteit helemaal goed!

 

 

 

Om de kaarten bij elkaar te houden gebruik ik gewoon een sleutelring. Met een perforator sla ik er een gaatje in. En dan doe ik ze door een sleutelring. De kaarten worden dan per leergebied bij elkaar gehouden. Op deze manier kun je ze makkelijk aan de kinderen uitdelen. Wanneer je een stuk of 5 kaarten bij elkaar in een ring doet, is mijn ervaring dat het voor kinderen ook nog een beetje overzichtelijk blijft. Ze hebben keuze maar de keuze is ook weer niet onoverzichtelijk.

Leave a Reply